Vinterjazz-anbefalinger #2: Seks højdepunkter fra første Vinterjazz-uge


Jubilæumsudgaven af Vinterjazz, den 20. udgave siden festivalen for første gang så dagens lys i 2001, har fejret en bragende åbningsweekend med velbesøgte koncerter landet rundt. Der er stadig knap tre ugers musikfestival forude – her får du et overblik med seks skarpe bud på musikalske oplevelser fra festivalens første hverdagsuge. Husk at følge Jazz.dk løbende for flere anbefalinger og aktuelle nyheder.

Se alle kommende koncerter: www.jazz.dk/koncerter
Find koncerter via dit lokale spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Gå på opdagelse i årets temaer: www.jazz.dk/temaer

 

Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis (US)
10/2, kl. 20:00 – DR Koncerthuset, København – Læs mere / Køb billet
11/2, kl. 19:30 – Musikkens Hus, Aalborg – Læs mere / Køb billet

Musikkens Hus, DR Koncerthuset og Copenhagen Jazz Festival præsenterer Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis den 10. og 11. februar i København og Aalborg. Ført an af Grammy- og Pulitzer-prisvinder Wynton Marsalis står orkesteret som et fyrtårn i amerikansk jazz, og for første gang siden 1995 kan man opleve dette verdenskendte og samfundsengagerede bigband på dansk grund – som hovednavn på Vinterjazz 2020.

Wynton Marsalis er kunstnerisk leder af Jazz at Lincoln Center og anerkendt trompetist, bandleder og komponist. Han debuterede med sin første plade i eget navn i 1982 og har siden stået bag flere end 60 udgivelser, der har sikret ham i alt ni Grammy-priser. I 1983 blev Wynton Marsalis den første og indtil videre eneste kunstner, der har modtaget både en klassisk og jazz Grammy i det samme år, hvilket han gentog året efter.

Nahawa Doumbia (ML)
11/2, kl. 20:00 – ALICE, Kbh – Læs mere / Køb billet

Sangerinden Nahawa Doumbia er en af de mest elskede kunstnere fra Wassoulou-regionen i det sydvestlige Mali, der også er hjemsted for stjerner som Oumou Sangaré og Fatoumata Diawara. Med sin kraftfulde stemme har Doumbia siden sin debut i de tidlige 1980’ere sunget til den unge generation af vestafrikanere om kærlighed og kvinders position i samfundet. Doumbia er på vej med helt nyt materiale, men når hun gæster Vinterjazz – i trioopsætning med akustisk guitar og ngoni – går hun tilbage til rødderne og opfører sange fra sit nyligt genudgivne debutalbum, “La Grande Cantatrice Malienne Vol 1″.

Goat (JP)
9/7, kl. 20:00 – Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet
11/2, kl. 21:00 – TAPE, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Den Osaka-baserede kvartet Goat har spillet flere forrygende koncerter i Danmark og vender nu tilbage med endnu to under årets Vinterjazz. I front står gruppens komponist, kunstner og musiker Koshiro Hino, som skaber Goats musikalske univers ud fra et grundprincip om, at arrangementet af klangfarve og rytmik skal prioriteres over det melodiøse og harmoniske indhold. Goats koncerter deles op i en række ceremonielle stykker, hvor traditionelle japanske instrumenter sættes i koordineret vibration og lydbilledet bevæger sig fra minimalisme til underspillet techno for endelig at kulminere i et bombastisk udtryk med overrumplende lydflader, når trommer, saxofon og guitar overtager.

Jorge Rossy Trio (ES/US/DK)
8/2, kl. 18:00 – Rudo, Kbh N – Læs mere / Køb billet
9-11/2, kl. 21:00 – Gaarden & Gaden, Kbh N – Læs mere

Den spanske multiinstrumentalist Jorge Rossy er især kendt fra sit stilskabende spil bag trommerne i Brad Mehldaus trio, ligesom han under Copenhagen Jazz Festival 2019 optrådte med danske Jakob Bro og bassist Larry Grenadier. De seneste år har Jorge Rossy mest af alt helliget sig vibrafonen, hvor hans dynamiske rytmik kombineres med ubesværede melodilinjer. Det er også i dette element, at han under festivalen kan opleves med den amerikanske trommeslager RJ Miller og danske Klaus Nørgaard på bas.

Simon Eskildsen Trio (prisoverrækkelse + koncert)
10/2, kl. 18:50 – Atlas, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Den unge aarhusianer Simon Eskildsen (Simon Eskildsen Trio, AddisAbabaBand, Morten Haugshøj Group, Karmen Rõivassepp Quartet, OrgelDuo, Karsten Aaholm Déjà Vu m.fl.) er for sine evner på klaveret og for sit store bidrag til den aarhusianske jazzscene som både arrangør, illustrator og udøvende musiker modtager af Aarhus Jazz Talent 2019. Den officielle overrækkelse af Aarhus Jazz Talent Pris 2019 finder sted ved en koncert på Atlas under årets Vinterjazz, hvor Simon Eskildsen Trio spiller garneret med nye visuals. Trioen består af Simon Eskildsen (klaver/visuals), Thomas Sejthen (bas) og Daniel Sommer (trommer). Sammen udgav trekløveret i 2017 den anmelderroste debutplade ”Introducing The Simon Eskildsen Trio”.

Torden Kvartetten (SE/DK)
12/2, kl. 20:00 – ALICE, Kbh. N – Læs mere / Køb billet
13/2, kl. 20:00 – Studenterhuset, Aalborg – Læs mere / Køb billet
14/2, kl. 22:00 – Sun Ship / Colabs, Aarhus – Læs mere / Køb billet
15/2, kl. 21:00 – Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet

Dansk/svenske Torden Kvartetten giver fire af deres ellers sjældne koncerter på årets Vinterjazz. Her mødes en af Danmarks mest bemærkelsesværdige free form rytmesektioner to af Sveriges mest kraftfulde blæsere. Peter Friis Nielsens elastiske el-bas og P.O. Jørgens’ evigt innovative slagtøjsspil har kunnet opleves i mange sammenhænge – måske mest markant i selskab med Peter Brötzmann som The Wild Mans Band. I Torden Kvartetten har den kompromisløse rytmegruppe fundet gode legekammerater i den svenske saxofonist Mats Gustafsson og ligeledes svenske Per-Åke Holmlander på tuba. Sammen har de indspillet to plader og givet en række intense koncerter, spændende fra lyrisk punktualisme til frenetiske energiudladninger.

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der finder sted i sin 20. udgave den 6.-29. februar 2020. Se alle koncerter på www.jazz.dk/vinterjazz-2020/program – eller følg med i de løbende anbefalinger her på www.jazz.dk.