Vinterjazz-anbefalinger #3: Højdepunkter i festivalens anden weekend


Jubilæumsudgaven af Vinterjazz har fået en forrygende start i hele landet med ‘unikke koncertoplevelser’, mens Wynton Marsalis og det højtestimerede Jazz At Lincoln Center har kastet stjerneglans over Vinterjazz i DR Koncerthuset og Musikkens Hus. Den 20. udgave af Vinterjazz har allerede budt på udsolgte koncerter, nye albumaktuelle grupper, sprælsk børnejazz og eksperimenterende formater, og det fortsætter frem til 29. februar.

Herunder får du det ugentlige overblik med en stor håndfuld skarpe bud på musikalske oplevelser i festivalens anden weekend. Følg med løbende her på Jazz.dk for flere anbefalinger, aktuelle nyheder og det samlede koncertoverblik. God fornøjelse – uanset hvor i landet du befinder dig!

Se alle kommende koncerter: www.jazz.dk/koncerter
Find koncerter via dit lokale spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Gå på opdagelse i årets temaer: www.jazz.dk/temaer

 

Kendrick Scott Oracle (US)
13/2, 20:00 – Jazzhus Montmartre, Kbh. – Læs mere / Køb billet
14/2, 20:00 – Jazzhus Montmartre, Kbh. (udsolgt)

Den amerikanske trommeslager og komponist Kendrick Scott præsenterer musikken fra sit seneste Blue Note-album “A Wall Becomes A Bridge” (billedet) på Vinterjazz 2020. Han dannede Kendrick Scott Oracle tilbage i 2006, og under Vinterjazz kan man endelig opleve dette fantastiske band bestående af pianist Taylor Eigsti, guitarist Mike Moreno og bassist Joe Sanders i forbindelse med to aftener på Jazzhus Montmartre i Store Regnegade, den 13. og 14. februar: “Kendrick is not just a timekeeper, he is a musician with big ears and a great imagination.” — Herbie Hancock

Elaha Sohoor & Kefaya (AF/UK)
14/2, 21:00 – ALICE, Kbh. N – Læs mere / Køb billet
15/2, 21:00 – TAPE, Aarhus C – Læs mere / Køb billet

Den afghanske sangerinde Elaha Soroor gæster Vinterjazz sammen med det London-baserede immigrantmusikkollektiv Kefaya. I efteråret 2019 udgav Elaha Soroor & Kefaya deres første album på det anerkendte label Bella Union, og i februar kommer de til Danmark og giver koncert på spillestederne TAPE i Aarhus og ALICE i København samt en artist talk. Albummet “Songs Of Our Mothers” er et friskt, levende take på afghansk folkemusik, filtreret gennem utallige genrer – fra spirituel jazz og dub til indisk klassisk musik og elektronisk musik. Albummet er en samling folkesange, der traditionelt er blevet udført af afghanske kvinder. Samtidig trækker de på Elahas egen oplevelse af at flygte fra Afghanistan og den kamp, som mange kvindelige afghanske kunstnere står overfor i et undertrykkende patriarkalsk samfund.

Carsten Dahl Trinity
13/2, 20:00 – Dexter, Odense – Læs mere / Køb billet
14/2, 20:00 – Atlas, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Pianist Carsten Dahl er med sin genremæssige bredde og fintfølende fornemmelse for musikalsk nærvær noget nær et unikum i dansk musik. Den mangedobbelte prisvinder har spillet med en række af de største skandinaviske jazznavne og er desuden en fantastisk solomusiker, uanset om han fortolker Bach, Keith Jarrett, Björk eller egne frie improvisationer. I den albumaktuelle Carsten Dahl Trinity (“Painting Music” udkom på det tyske label ACT i efteråret) får han følgeskab af ​​to nære musikalske venner i form af bassist Nils Bo Davidsen og trommeslager Stefan Pasborg. Sammen rækker trekløveret ud efter essensen af ​​at spille og improvisere gennem velkendte standarder.

Anton Eger Æ (NO/UK) – dansk premiere på det prisvindende album Æ
15/2, 21:00 – Loppen, Kbh. K – Læs mere / Køb billet

I mere end et årti har den svensk-norske trommeslager, komponist og kreative sjæl Anton Eger markeret sig som en af de mest bemærkelsesværdige og virtuose trommeslagere på den europæiske jazzscene, ikke mindst i selskab med den populære trio Phronesis. I 2019 albumdebuterede Anton Eger i eget navn med udgivelsen Æ, der sikrede ham en præmiering hos Statens Kunstfond med ordene ”… en svært rubricérbar størrelse, men det er også netop, hvad der gør udgivelsen så interessant og spændende i musikalsk sammenhæng. Man kan næsten tale om en eksponent for en endnu ikke opfundet eller veldefineret genre.” Det er netop dette album, der er udgangspunktet, når Eger under Vinterjazz 2020 medbringer Niels Broos på keys, Matt Calvert på guitar og granular synth samt Robin Mullarkey på elbas for at skabe det genrebrydende miks af electronica, kontemporære beats og retromusikalske guilty pleasures, man kan høre på Æ.

 

Bo Kaspers Orkester (SE)
11/2 + 12/2, 20:00 – DR Koncerthuset, Koncertsalen – udsolgt
13/2, 20:00 – Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet
15/2, 20:00 – Portalen, Greve – Læs mere / Køb billet

Svenske Bo Kaspers Orkester er kendt og elsket for deres særegne blanding af soul, pop, jazz og svensk visetradition. Bandets nyeste album, ”23.55” (2019) er netop udkommet, og nu kan gruppens mange danske fans se frem til at opleve sangene live ved fire koncerter under Vinterjazz 2020. Koncerterne er del af en stor turné, hvor Bo Kaspers Orkester i løbet af foråret besøger intet mindre end 30 koncertsale og arenaer i hele Norden – et sejrsridt for gruppen, der efter 28 år og over 2,5 millioner solgte albums stadig formår at leve op til de høje forventninger fra både dem selv og publikum.

Prism: Petri, Reed, Svendsen & Moore (US/UK/DK)
13/2, 20:00 – Giant Steps, Svendborg – Læs mere / Køb billet
14/2, 20:00 – Jazz9700 / Den Runde Pavillon, Brønderslev – Læs mere / Køb billet

PRISM er et stærkt samarbejde mellem to af USAs store jazzhelte og to af Danmarks unge stortalenter, der går tilbage til 2015, hvor Mathias Petri og Andreas Svendsen studerede i New York. De to modne frontfigurer, pianist Eric Reed og tenorsaxofonist Ralph Moore, har begge begået sig vidt omkring på den amerikanske jazzscene og spillet med et væld af internationale artister. Reed er især kendt for sit mangeårige virke hos Wynton Marsalis. Sammen med de to danske jazztalenter, bassist Matthias Petri og trommeslager Andreas Svendsen, præsenterer de deres nye fælles album “Prism” på albumturné under Vinterjazz.

Something Else: Ipek Yolu (DK/TR)
13/2, 21:00 – Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet
14/2, 21:00 – Karens Minde Kulturhus, Kbh. SV – Læs mere / Køb billet

Tunge elektro-cumbia grooves, saz riffs og surf guitar blandes sammen i en multikulturel smeltedigel af sydamerikanske rytmer, anatolsk psykedelisk folk og 60’ernes syrerock, når Ipek Yolu – det tyrkiske navn for Silkevejen – spiller deres stærkt dansable musik, præget af fri leg, nysgerrighed og improvisation. I front for bandet står den prisvindende multiinstrumentalist og baglama-spiller Orhan Özgür Turan, som i 2018 modtog prisen “Global Roots Artist of the Year” ved Danish Music Awards Folk. Gruppen består derudover af musikere fra spraglede bands som Hudna, Junglelyd og AddisAbabaBand – noget publikum fik at mærke, da bandet sidste år debuterede på Roskilde Festival med en anmelderrost koncert.

Hess Is More: Apollonian Circles + Nebula: Improvised Vibrations

Der bliver i den grad udforsket nye koncertformater i den anden weekend af Vinterjazz. I Aarhus kan man opleve improvisationskonceptet Nebula, der i anledning af Vinterjazz for første gang rykker vest for Storebælt. Nebula samler hver gang et hold af musikere og dj’s, der mødes for første gang i et audiovisuelt rum. Nebula skal opleves som et frirum, hvor musikken ikke er dirigeret, forudbestemt, planlagt eller øvet, et rum hvor alle retninger er en mulighed. Nebula-konceptet er lige så meget for musikelskere og danseglade mennesker, der er klar på uforudsigeligheden – som for de optrædende musikere. Det handler om fælles rejser og oplevelser, ikke fastlagte rammer og genrekonventioner. Live on stage: Thomas Eiler (trommer), Emilie Espichicoque (percussion), Aske Krammer (bas), Martin Frederik Ilsø Christensen (guitar), Snöleoparden (various) + dj: Hans SOLO aka Hans Hornbek fra Favorite Things Aarhus.

14/2, 22:00 – Nebula @ Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Samtidig i København udforsker Hess Is More rammerne for en koncert, når sommerens succesforestilling Apollonian Cirlces nyfortolkes i en sort udgave på black box-scenen Xenon i Huset KBH. Musikken lever mellem det elektroniske og det akustiske. Melodier og visuelle elementer varieres, drejes og sendes i kredsløb, og stemningen klinger af en anden dimension, hvor der er fokus på tid, åbenhed og trance. Koncerterne er iscenesat af instruktør Tue Biering, scenograferne Christian Friedländer og Dicki Lakha og designer Henrik Vibskov. Som special guests har de Mette Lindberg på vokal, Maria Faust på saxofon og de to klassiske musikere Cæcilie Balling og Josephine Opsahl.

13/2-15/2, 21:00 – Apollonian Circles @ Huset-KBH, Xenon – Læs mere / Køb billet

 

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der finder sted i sin 20. udgave den 6.-29. februar 2020. Se alle koncerter på www.jazz.dk/vinterjazz-2020/program – eller følg med i de løbende anbefalinger her på www.jazz.dk.