Vinterjazz-anbefalinger #6: Jazzgigant og grænsesøgende nybrud indleder sidste festivaluge


Den sidste uge med Vinterjazz 2020 er ankommet, og der er lagt op til en heftig finale. Her får du i første omgang de kommende dages højdepunkter, der blandt andre tæller keyboardikonet Chick Corea, lovende yngre kræfter som Moses Boyd og Jakob Sørensens Bagland samt meget mere.

Følg med løbende her på Jazz.dk for flere anbefalinger, aktuelle nyheder og det samlede koncertoverblik. God fornøjelse – uanset hvor i landet du befinder dig!

Se alle kommende koncerter: www.jazz.dk/koncerter
Find koncerter via dit lokale spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Gå på opdagelse i årets temaer: www.jazz.dk/temaer

Chick Corea (US)
24/2, 20:00 – Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet

Amerikanske Chick Coreas musikalske alsidighed og dygtighed har sikret ham ikonstatus blandt verdens musikelskere. Fra straight-ahead til avantgarde, bebop til fusionsjazz, kammermusik og symfoniske værker har Corea mestret imponerende mange musikalske udtryk, siden han i tresserne og halvfjerserne var en del af Miles Davis’ elektriske periode og skabte Return To Forever. Som pianist, keyboardspiller, komponist og bandleder kan Corea – med 63 nomineringer og 22 priser – bryste sig af at være den fjerdemest Grammy-nominerede kunstner til dato. Chick Corea lægger vejen forbi Musikhuset Aarhus mandag den 24. februar.

Moses Boyd (US)
24/2, 20:00 – Hotel Cecil, Kbh – Læs mere / Køb billet

De seneste år er en ny generation af jazzmusikere, der blander genrens traditioner med inspiration fra hiphop, soul, funk, verdensmusik og elektronisk musik, dukket op i London. En af scenens mest centrale musikere er trommeslager, komponist og producer Moses Boyd, som sampler jazz, grime og elektronisk musik. I løbet af sin korte karriere har han blandt andet arbejdet sammen med Little Simz, Sampha, Four Tet, Floating Points og Gilles Peterson. Moses Boyd har lige udsendt singlen “Stranger Than Fiction”, der er en forsmag på et kommende album. Man kan derfor forvente at høre nye numre, når han gæster Hotel Cecils intime koncertsal, akkompagneret af et specialdesignet, audiovisuelt lysshow.

Frk. Jacobsen
25/2, 20:00 – KoncertKirken, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Steppeulv-vindende Frk. Jacobsen er den danske musiker og komponist Anja Jacobsens soloprojekt, der opstod i 2013 med den anmelderroste debut-EP Lobsters. Anja Jacobsen har i en årrække udfoldet sig på den københavnske eksperimenterende musikscene og er kendt fra bands som Selvhenter og Valby Vokalgruppe. I Frk. Jacobsen finder hun inspiration fra pop fra hele verden og skaber et musikalsk felt, der berører avantgarde, minimalisme, afro-pop og fri improvisation med et finurligt tekstunivers, der bevæger sig mellem jordbundne hverdagssituationer og kosmiske abstraktioner.

Draksler/Ex
25/2, 20:00 – Klub Primi / H15 Scene, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Et opsigtsvækkende musikalsk træf – den slovenske pianist og komponist Kaja Draksler møder den viltre guitarist Terrie Ex fra de hollandske avantpunk-legender The Ex. Herboende Draksler har med afsæt i ikonet Cecil Taylor huseret på den europæiske scene i feltet mellem jazz, improvisationsmusik og klassiske modernistiske dyder siden begyndelsen af 2010’erne. Terrie Ex er foruden sit faste medlemsskab af The Ex kendt som samarbejdspartner for stærke improvisatoriske kræfter som Ken Vandermark, Paal Nilssen-Love m.fl. Under Vinterjazz 2020 tørner de to musikalske fyrtårne sammen hos Klub Primi på spillestedet H15 Scene i Kødbyen.

“Elevator til Skafottet” med musik af Miles Davis
25/2, 18:00 – Øst for Paradis, Aarhus – Læs mere / Køb billet
25/2, 18:30 – Biffen, Aalborg – Læs mere / Køb billet
25/2, 21:00 – Café Biografen, Odense – Læs mere / Køb billet

Soundtracket til Louis Malles noir-inspirerede kriminalfilm ‘Elevator til skafottet’ (1957) blev skabt på en enkelt nat af Miles Davis og et hold af franske musikere. Malles optagelser i Paris’ nattemørke gader giver filmen en klaustrofobisk atmosfære, og dens melankolske lydside betoner dens skæbnesvangre historie. Atypisk for perioden var ingen musik komponeret inden optagelserne gik i gang – tonerne opstod på baggrund af løse musikalske ideer og som en direkte reaktion på filmens billeder, der kørte i baggrunden. Karakterernes følelser bliver delikat og præcist gengivet gennem Miles stærke trompet, og det stemningsfulde soundtrack skulle senere vise sig at foregribe verdens bedst sælgende jazzalbum ’Kind of Blue’. Filmen bliver introduceret af P8 Jazz-vært Naya Buric i Aarhus og Odense.

Bagland
26/2, 21:00 – Paradise Jazz / Huset-KBH – Læs mere / Køb billet
27/2, 20:00 – Giant Steps, Svendborg – Læs mere / Køb billet

Trompetist og komponist Jakob Sørensen har udviklet sin kvintet Bagland til et fast sammentømret ensemble, stærkt forankret i den skandinaviske lyd. Musikken er inspireret af det øde og de åbne nordiske landskab. Lyriske melodier kendetegner kompositionerne og rummer både håb og glæde, længsel og melankoli, hele tiden med klare referencer til den nordiske lyd. I 2015 blev kvintetten nomineret til en Danish Music Award Jazz for den anmelderroste debutudgivelse Bagland, mens Sørensen i 2017 blev kåret som Årets Nye Jazznavn. I 2019 udkom albummet Cirkel, som gav et nyt bud på den nordiske lyd.

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der finder sted i sin 20. udgave den 6.-29. februar 2020. Se alle koncerter på www.jazz.dk/vinterjazz-2020/program – eller følg med i de løbende anbefalinger her på www.jazz.dk.