By Af Jazz – for 45. gang


Velkommen til 45. udgave af Københavns ældste musikfestival, som år efter år fejrer den såkaldte alternative rytmiske musik, bedre kendt som “jazz og beslægtede genrer”. Jazz var oprindeligt det første, seriøse alternativ til klassisk musik, og i dag er den for længst blevet et genreområde, som bidrager med nye idéer til fornyelse af både klassisk og rytmisk musik.

Og netop årets festival kommer langt omkring! Den rummer tidens store internationale jazzstjerner, ‘something else’ med alternative hovednavne, globale rødder fra de afrikanske og amerikanske kontinenter, musikalske vingesus fra det mellemøstlige og avantgarde visits fra Japan, Kina, New York og den europæiske samtidsmusikscene, samt det bedste fra alle generationer af den danske jazz.

“Making music is the rare moment that I feel raceless and genderless”. Sådan beskriver den produktive Grammy-vinder, multiinstrumentalist, producer m.m. Meshell Ndegeocello sin kunstneriske proces og understreger dermed også det potentiale, som findes i mødet med jazzen. Uanset om man kommer ud af en spirituel åre som jazzlegenden Charles Lloyd, undersøger sit kulturelle ophav som vokalisten Cécile McLorin Salvant eller er et protestband som Irreversible Entanglements, så er musikken et rum for samhørighed, gensidighed og solidaritet.

På den traditionsrige jazzplæne i Kongens Have åbner Copenhagen Jazz Festival med det nye tema Krydsklange, der har fokus på mødet mellem den klassiske og improviserede musik med seks nye kammerjazz-projekter, herunder den officielle åbningskoncert dedikeret til Moondog.

Årets øvrige temaer tæller bl.a. Something Else, Danish Jazz Highlights, Roots & Global Voices, Copenhagen Underground / Avantgarde Visits, Song X og Jazz for Kids, sidstnævnte finder sted på Frederiksberg i en udvidet udgave.

Det særlige ved Copenhagen Jazz Festival har siden begyndelsen i 1979 været kombinationen af de store aftenkoncerter med et mangfoldigt tilbud af koncerter i byens parker, på torve og pladser, hos de mange velkuraterede spillesteder og foreninger, mere eller mindre legendariske jazzbarer og vildtvoksende undergrundsfraktioner, som alt sammen er med til at gøre København til en fantastisk jazzby, som vi fejrer for 45. gang denne sommer med 1100 koncerter fordelt på 120 spillesteder og arrangører i hele hovedstaden.

Copenhagen Jazz Festival nyder bred opbakning fra Statens Kunstfond og henholdsvis Københavns og Frederiksberg Kommune samt en i år ekstra bred palette af landets kulturbærende fonde. Det er vi både stolte over og uendeligt glade for! 

Med håbet om en god festival!

Kenneth Hansen festivalleder
Henrik Tvarnø bestyrelsesleder