Vinterjazz præsenterer musik med udsyn i koncerttemaet Something Else


Det tilbagevendende koncerttema Something Else er musik med internationalt udsyn i krydsfeltet mellem soul, hiphop, elektronisk musik, kraut, punk, spirituel jazz og alverdens musikkulturer, der eksperimenterer med produktionsformerne og udvikler sig på den uafhængige musikscene

Til Vinterjazz kan du blandt andet stifte bekendtskab med progressive musikere, producere og DJs, der har deres rødder i hiphop, beat-scenen og den elektroniske musik. Den prisvindende producer Astrid Engberg spiller koncerter med musikken fra et kommende album, og den italienskfødte multiinstrumentalist Maria Chiara Argirò beskrives tilsvarende som et spændende talent på den elektroniske musikscene, hvor jazzen møder Kelly Lee Owens, Jon Hopkins og Radiohead.

Improvisation møder det spirituelle, når den britiske instrumentalgruppe Ill Considered blander punket free jazz med trancelignende elementer fra gnawa og ethio-jazz, og den slovenske avantgarde-trio Širom trækker på en særegen blanding af kosmisk jazz, hypnotisk krautrock og klassisk minimalisme samt traditionel musik fra mange egne af verden.

Der er mere kulturelt udsyn, når det feststemte colombianske kollektiv Doctor Krápula for første gang kommer til landet, mens danske bands som Tuhaf og Ipek Yolu lader sig inspirere af tyrkisk psych og anatolske klange i et nutidigt udtryk.

Hvad man i 60’erne og 70’erne døbte som jazzrock og fusion har i dag udviklet sig i alle mulige retninger. Den norske guitarist og komponist Hedvig Mollestads musik er blevet kaldt doom jazz og ‘Jazz Sabbath’ – hun kommer til Danmark med sin albumaktuelle trio – og lignende hårdtslående støjjazz finder man i form af den belgiske gruppe Neptunian Maximalism eller danske Narcosatanicos, der begge har ry for at give altomsluttende liveoplevelser på bl.a. Roadburn.

På turné er The Physics House Band – en ny engelsk trio, der skaber en sfærisk og stemningsmættet blanding af jazz, rock, ambient og elektronisk musik, mens schweiziske L’Eclair har opbygget sig et solidt dansk følge med deres moderne omgang håndspillet krautrock med en kærlighed til CAN, Piero Umiliani, Tangerine Dream og nyere inspirationskilder som Aphex Twin og Boards of Canada.

Den Berlin-baserede avantgarde-trio Toechter kigger mod kammermusikken og skaber beats og lydlige landskaber ved at manipulere de akustiske instrumenters lyd (violin, bratsch og cello). Med udgangspunkt i deres klassiske skoling komponerer de tre musikere i fællesskab, improviserer, arbejder med elektronik og effektpedaler og stræber således efter konstant at udvide den lydlige palet. Trioen SVIN bliver betegnet som et avantgarde-rockband, men kan måske bedst siges at være fri for genretøjlerne på deres nye album, hvor en robotisk, futuristisk følelse af menneske og maskine bliver sammenflettet i et både improviseret og tekno-mekanisk univers.

Se alle koncerter i temaet her: Something Else – Vinterjazz 2023

Om Something Else
Det alternative koncerttema er opfundet under Copenhagen Jazz Festival og opkaldt efter Ornette Colemans debutalbum Something Else!!!! fra 1958, hvor jazzsproget udfordres og forandres til… noget helt andet. Gennem mere end end et årti har Something Else således været en kurateret koncertrække af alternativ jazz, uventede genremøder og anden spændende rytmisk musik.

Koncerterne er en del af Vinterjazz 2023 – en landsdækkende musikfestival, der finder sted i sin 22. udgave den 2.-26. februar. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.