Copenhagen Jazz Festival – en fest for den levende musik siden 1979


København har været blandt verdens jazzhovedstæder, siden de første amerikanske jazzmusikere valfartede hertil i 1960’erne. Her kan du læse mere om byens og Copenhagen Jazz Festivals unikke moderne historie som knudepunkt for den levende musik

Copenhagen Jazz Festival er en årligt tilbagevendende musikfestival, der fejrer jazzen i alle dens mulige og umulige afskygninger. Festivalen har eksisteret i sin nuværende form siden 1979 og har med sine mere end fire årtier på bagen for længst markeret sig som en af Europas mest velrenommerede jazzfestivaler såvel som en af Danmarks absolut vigtigste musikbegivenheder overhovedet. Denne status er opnået dels ved år efter år at sammensætte et program med udgangspunkt i musikalsk kvalitet og originalitet, dels ved hele tiden at være opmærksom på nye tendenser i både dansk og international jazz, dels ved at være en levende og inkluderende begivenhed, som foregår i byens rum.

Når Copenhagen Jazz Festivalen ruller hen over byen, er København som forvandlet. Over alt spiller musikken: På torve og i byens parker, på jazzklubberne og nye interimistiske scener, i teatre og på museer og – ikke mindst – i byens største og flotteste koncertsale. I løbet af festivalen præsenteres mere end 1.200 koncerter fordelt på over 120 scener rundt omkring i byen. Tilsammen bliver disse koncerter besøgt af et samlet publikumstal på 250.000. Således viser festivalen, at jazzen fortsat stortrives i den historiske jazzby.

København har en lang historie som jazzby og har siden 1960’erne og 1970’erne, hvor en række amerikanske jazzikoner gjorde byen til deres kreative base, med rette kunnet kalde sig for en af Europas absolutte jazzhovedstæder. Blandt de kunstnere, der gennem årene har taget ophold i byen, er så prominente navne som Dexter Gordon, Stan Getz, Ben Webster, Stuff Smith, Ed Thigpen og Thad Jones. Den danske jazz spirer fortsat den dag i dag, ikke mindst takket være koncertarrangører som Jazzhouse, Jazzhus Montmartre, Paradise Jazz, ILK, Jazz Club Loco og et væld af nye jazztalenter. København er i høj grad stadig en levende jazzby, hvilket mere end noget andet sted kommer til udtryk, når hundredvis af danske og udenlandske musikere hvert år samles på Copenhagen Jazz Festival, der er én af Europas mest velrenommerede.

Copenhagen Jazz Festival blev grundlagt i sin nuværende form i 1979, men opstod allerede som ordkombination i 1962 som en årligt tilbagevendende koncertrække, hvor man blandt andet kunne opleve Thelonius Monk, Miles Davis, Sonny Rollins, Lee Konitz, Bill Evans, Stan Getz, Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams, Coleman Hawkins, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Bent Jædig og Thad Jones i bl.a. KH-Hallen, Odd Fellow Palæet og Tivolis Koncertsal.

Copenhagen Jazz Festival 2023 finder sted fra 30. juni til 9. juli på flere end 120 spillesteder i hele hovedstaden. Følg offentliggørelserne løbende her på Jazz.dk