Traditionel jazz i det klassiske København under Copenhagen Jazz Festival


Den traditionelle jazz og swing har altid været en del af Copenhagen Jazz Festival. Med sit umiskendelige miks af jazz, swing, ragtime, blues, evergreens, egne kompositioner samt gospel og spirituals indkapsler den traditionelle jazz “The Spirit of New Orleans”. Den ånd finder man i den grad også på årets festival, hvor blandt andre Nyhavns Mindeanker, Højbro Plads, Krøgers Have og M.G. Petersens Familiehaver, Viften (Open Air), Strömma (Havnerundfarten) og Østdanske Jazzklubber (Nationalmuseet) stiller op med programmer med storswingende ‘tradjazz’.

 

Nyhavns Mindeanker

Lige siden midten af 1950’erne har Nyhavn dannet ramme for traditionel og mainstream-jazz i København. I begyndelsen indendørs på restauranterne, de sidste 25 år på pladsen ved Mindeankeret. Traditionen tro er der igen i år en række gratis udendørskoncerter fra scenen. Her spiller en række af de ældste orkestre i genren både med yngre og ældre musikere ombord, og der er plads til både begejstring og dans.

I år kan man blandt andet opleve Jesper Thilo spille den grund-jazz, der indledte hans karriere i det gamle Nyhavn, Papa Bue-tributeorkestret, der består af en række folk, der alle spillede i en årrække med den legendariske Papa Bue samt Kansas City Stompers, landets ældste eksisterende jazzorkester, her i selskab med solisterne Rikke Mølgaard og Storm Kleist fra Jordan’s Drive. Nyhavns Mindeanker byder desuden på ægte New Orleans-klang med Doc Houling og et første besøg fra gruppen Creole Catz, der blandt andre er inspireret af “King of the Swingers”, amerikanske Louis Prima. Se resten af programmet her: Nyhavns Mindeanker på Copenhagen Jazz Festival 2017

Nationalmuseet / Østdanske Jazzklubber

Østdanske Jazzklubber arrangerer i samarbejde med Nationalmuseet to gratiskoncerter i museets gård, Frederiksholm Kanal 12. Fredag d. 7. juli kl. 15 kan man opleve svenske Gentlemen & Gangsters, mens det lørdag d. 8. juli kl. 15 er det klassiske swingorkester Leonardo Pedersens Jazzkapel, der spiller op til dans på det store dansegulv. Jazzkapellet var et af orkestrene, der deltog i den allerførste udgave af “konkurrencen” Copenhagen Jazz Festival i 1962.

Lørdag den 8. juli kl. 20 er der stor aftenkoncert i Nationalmuseets festsal med Björn Ingelstam Sextet feat. Klas Lindquist. Her er samtidig mulighed for tilkøb af mad i Nationalmuseets café. Koncertbilletten inkluderer adgang til en til to udstillinger via Nationalmuseets foyer fra kl. 17.30. Læs mere her: Østdanske Jazzklubber på Copenhagen Jazz Festival 2017

Højbro Plads

Højbro Plads er for mange et tilbagevendende samlingspunkt på Copenhagen Jazz Festival. Med sit tætpakkede og gratis udendørsprogram, der løber hver dag under festivalen fra klokken 13-22, er der fuld skrue på den traditionelle jazz. Pladsen får igen i år besøg af det gennemrutinerede orkester The Spirit of New Orleans, der med sine otte koncerter i løbet af festivalens 10 dage leverer nærvær og sing-along i rigt mål. Gruppen slog pjalterne sammen i 1990 og står i dag som et af landets mest erfarne traditionelle jazzorkestre.

Katja & Katjazzerne lægger også vejen forbi med traditionelle fortolkninger af især evergreens fra filmens verden, mens Dragkedjan Jazzband igen besøger den store scene med deres bud på evergreens og viser fra både Danmark og hjemlandet Sverige. Se programmet her: Højbro Plads på Copenhagen Jazz Festival 2017

Havnerundfart

Under festivalen kan man opleve en række koncerter på vandet i Københavns Havn, når Strömma Danmark / Canal Tours lader publikum tage på et jazzet mini-cruise i selskab med nogle af landets bedste tradjazz-orkestre.

Her er der udsigt til 1,5 time på stille sø med blandt andre Scandinavian Rhythm Boys, der siden 2005 har forvandlet Københavns Havn til Mississippi med sydstaternes charmerende rytmer. Henning Munk & Plumperne byder på robust og glad swing med et fransk touch á la Sidney Bechet, mens der igen er mulighed for at opleve Basement Jazz Band, der præsenterer deres gedigne, humørfyldte Dixieland. Afgang fra Nyhavns Mindeanker. Se resten af programmet her: Strömma Danmark / Canal Tours på Copenhagen Jazz Festival 2017

Den 39. udgave af Copenhagen Jazz Festival finder sted den 7.-16. juli 2017 på mere end 120 spillesteder fordelt over hele hovedstaden. Programmet offentliggøres løbende her på Jazz.dk.