Varm op til Copenhagen Jazz Festival 2017 med prisvindende Coltrane-dokumentar


Trods sommervarmen og tag med i biografens behagelige mørke som opvarmning til årets Copenhagen Jazz Festival, når Grand Teatret i København har premiere på den prisvindende dokumentar ‘Chasing Trane’ onsdag den 21. juni.

 

‘Geniet Coltrane vækkes til live,’ skrev filmmagasinet Variety, da ‘Chasing Trane’ havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2016. ‘Chasing Trane’ fortæller hele historien om saxofonikonet John Coltranes liv, fra barndommens raceuroligheder i Brooklyn til de turbulente sluthalvtredsere, hvor Coltrane medvirker på Miles Davis’ legendariske ‘Kind of Blue’-album og ender i et eskalerende heroinmisbrug. Men Coltrane rejser sig fra jazz-junkie til stoffrit geni og komponerer siden nogle af jazzmusikkens centrale værker og melodier – ‘My Favorite Things’, ‘Naima’, ‘A Love Supreme’ og mange flere.

Filmen bygger på interviews med familie, venner, prominente musikere og ekspræsident og skabssaxofonist Bill Clinton. Det hele bindes sammen af en række intermezzoer, hvor Denzel Washington lægger stemme til gamle fotografier og optagelser af Coltrane.

Legenden John Coltrane blev født d. 23. september 1926 i Hamlet, North Carolina og blev introduceret til musikkens verden af sin far. Allerede som 13-årig greb han saxofonen og forsøgte at spille som sine idoler, Charlie Parker og Count Basie. Coltrane fik sit store gennembrud på Miles Davis’ ‘Kind of Blue’ (1959) og gik derefter i gang med den række plader i eget navn, der skulle give ham status som periodens store stilskaber i jazz. Coltrane optrådte to gange på dansk grund: Med Miles Davis i Tivolis koncertsal i 1960 og med sin egen kvintet i Falconer Salen i 1961. Han døde af leverkræft i 1967 i en alder af blot 40 år.

‘Chasing Trane’ har dansk premiere i Grand Teatret, København onsdag den 21. juni med introduktion af jazzskribent, forfatter, filmmager med mere, Christian Braad Thomsen. I perioden 21.-28. juni kan man fange den i Empire Bio på Nørrebro, mens der den 28. juni er særvisning i Reprise Teatret med introduktion ved det danske jazzikon, saxofonist og komponist Carsten Meinert.

Se filmens trailer på linket herunder:

‘Chasing Trane’-trailer på Vimeo

 

Den 39. udgave af Copenhagen Jazz Festival finder sted den 7.-16. juli 2017 på mere end 120 spillesteder fordelt over hele hovedstaden. Tak til Nordea-fonden.