En måned til festivalstart: Copenhagen Jazz Festival 2018 offentliggør fuldt program


Den 40. udgave af Copenhagen Jazz Festival skydes i gang om præcis en måned, når ti dages forrygende og mangfoldigt festivalprogram giver publikum mulighed for at sammensætte deres eget program af gratis eftermiddagskoncerter og et stjernebesat aftenprogram, der fortsætter til ud på natten. Mere end nogensinde er programmet udtryk for, at festivalen er en rejse på tværs af stilarter, verdensdele og generationer.

Foruden de internationale hovednavne i koncertsalene som DR Koncerthuset, Skuespilhuset, Den Sorte Diamant, Studie 2 og Betty Nansen Teatret, og de store udendørsvenues som Islands Brygge, Kongens Have, Balders Plads, Vandkunsten og Pumpehusets Byhave, er det som altid vigtigt at gå på opdagelse på byens faste spillesteder, særlige festival-venues og undergrundsstederne.

I alt deltager 120 spillesteder og arrangører i Copenhagen Jazz Festival 2018, og en rejse gennem de helårsaktive spillesteder går både forbi traditionsrige venues som La Fontaine, Jazzhus Montmartre, Huset-KBH og Sofiekælderen til nye festival-venues med en international profil som ALICE og Hotel Cecil, mens årets særlige venues omfatter bl.a. BLOX, Brorsons Kirke og Skuespilhusets foyer. De internationale undergrunds-highlights finder man sædvanligvis i Koncertkirken, på 5e, H15 og i Christianshavn Beboerhus.

Festivalens internationale hovednavne er bl.a. Brad Mehldau, Charles Lloyd, Carla Bley, Rokia Traoré, Hermeto Pascoal, Sons of Kemet, Seu Jorge, Mulatu Astatke, The Roots, Melody Gardot, Kurt Elling, Lee Fields & The Expressions, Michel Camilo & Tomatito, Jeff Beck, Pharoah Sanders m.fl. Billetsalget går hurtigt til de store navne i år, og flere af koncerterne er på nuværende tidspunkt allerede udsolgt.

Senest tilføjelser og nye venues

I Brorsons Kirke er man nu også klar med det samlede program, som foruden de to totalt udsolgte koncerter med Pharoah Sanders (som sidst spillede på Copenhagen Jazz Festival i 1979) fuldendes af den norske kunstner Jenny Hval, Steppeulv-vinderen ML Buch, Lotte Anker Celebration og åbningskoncerten med Phronesis.

Som noget nyt i år åbner Copenhagen Jazz Festival en scene ‘under’ Københavns arkitektoniske vartegn BLOX med en rå og ung profil, der danser lystigt frem og tilbage over den tynde linie mellem punkjazz og støjrock med Collider, Boujeloud og SVIN. Der er fri entré.

Den ustyrlige Jazz Club Loco rykker ind i Christianshavns Beboerhus med serien Loco Nights, der har internationale ambitioner med det bedste fra den skandinaviske og amerikanske avantgardistiske scene. Der er koncerter med bl.a. Peter Evans, Tim Berne, Gard Nilssen, Heaven, Ydegirl og Jaleh Negari. Som navnet antyder, er det sene aftenkoncerter i bedste Loco-stil.

21st Century Jazz er et tilbagevendende tema i Skuespilhusets foyer, som igen i år fokuserer på nykomponeret musik og eksklusive aktuelle bands. Oplev bl.a. Danish Music Awards-vinder Sonja LaBianca med nyt band, det anmelderroste Maluba Orchestra, Danielle Dahl og hyldest til Ornette Coleman med Universal Indians with Joe McPhee. Der er fri entré og rum til lytteoplevelser uanset vejret.

Designmuseum Danmark og Copenhagen Jazz Festival præsenterer også tre eftermiddage med det elektroniske tema Jazz Remixed med bl.a. Raske Penge, Morten McCoy, Epic Vinyls from Brazil og Jan Johansson “Acid på Svenska”, og hvis man vil vide, hvordan det lyder, så kom og hæng ud i museets smukke have Grønnegården. Her er også gratis entré.

Jubilæumsfejring

At Copenhagen Jazz Festival i år fejrer den 40. udgave kommer man især til at mærke i Kongens Have, der består af et ekstraordinært jubilæumsprogram og går fra to til ni dage med det bedste fra den hjemlige scene før og nu.

Der er flere særprojekter i anledning af Copenhagen Jazz Festival 2018: Kasper Tranberg & TS Høeg har komponeret værket “The Jubilee Suite – Copenhagen Jazz Festival 1979-2018″ til The Traditional Eclectic Multi Generational Jazz Ensemble. DR Big Band præsenter “40 Years of Copenhagen Jazz Festival” med hemmelige gæstestjerner til Jazz by the Sea. Lotte Anker har fået frie hænder til at sammensætte en ny europæisk freejazz-gruppe i Brorsons Kirke.

Musikerne mindes også to store personligheder i dansk jazz, som for nylig er gået bort: Butch Lacy mindekoncerten er i Koncertkirken, og Afonso Correa Memorial finder sted i Kongens Have. Derudover byder Copenhagen Jazz Festival på genhør med musikere, som siden de første årgange har været en del af festivalen historie: Palle Mikkelborg, Marilyn Mazur, Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, Cockpit Music, A-Team og mange flere.

Festivalens plakattradition kommer også til at stå som et omdrejningspunkt på den 40. udgave af Copenhagen Jazz Festival, men mere om det torsdag den 7. juni, når årets kunstplakat med mere afsløres.

Se program på www.jazz.dk/koncerter