Verdensmusikalske highlights sætter sit tydelige præg på Copenhagen Jazz Festival nummer 40


Den nye tilføjelse af Hailu Mergia, Rokia Traoré og Seu Jorge til sommerens Copenhagen Jazz Festival understreger festivalens snart 40 år lange tradition for at præsentere global musik i København.

Siden 1979 har jazzfestivalen lagt scene til navne som Milton Nascimento, Egberto Gismonti, Oumou Sangaré, Tinariwen, Anoushka Shankar, Abdullah Ibrahim, Arturo Sandoval, Concha Buika, Gilberto Gil, Caetano Veloso – og til sommer bliver igen et verdensmusikalsk festfyrværkeri med indtil videre følgende internationale profiler:

 

Etiopiske legender

Man kan ikke sige ethio-jazz uden samtidig at sige Mulatu Astatke. Den nu 74-årige vibrafonist, komponist og  ‘founding father of ethiojazz’ står som hovedarkitekten bag den populære genre, som fortsat fremstår vital, og som har inspireret musikere i mange generationer. Ethiojazz-legenden Mulatu Astatke deltager i fejringen af Copenhagen Jazz Festivals 40. udgave, når han 13. og 14. juli lægger vejen forbi de billedskønne omgivelser ved Kulturhuset Islands Brygge under det årlige tema Jazz by the Sea.

Sammen med Mulatu Astatke er Hailu Mergia en visionær skikkelse indenfor etiopisk jazz. Op gennem 1960-70’erne var Hailu Mergia stilskabende med sit orkester Walias Band, der indspillede en række kompositioner, som siden hen er blevet ethio-jazz standarder. Med tiden revolutionerede Mergia den etiopiske jazz ved at anvende moogs og synthezisere og vise fremtiden for genren. Mergia emigrerede i 1981 til USA, og Mergia optog i eksil hvervet som taxachaffør. Først 30 år senere genudgav Awesome Tapes From Africa studiealbummet “Hailu Mergia and His Classical Instrument” fra 1985, der genoplivede myten om etiopisk musiks guldalder og gjorde Mergia efterspurgt på spillesteder og festivaler verden over. Mergia er i 2018 tilbage med sit længeventede comeback-album “Lala Belu”, der også er omdrejningspunket til hans koncert på Copenhagen Jazz Festival 2018.

Mulatu Astatke (ET) – Copenhagen Jazz Festival 2018
13/7+14/7, 20:00, Jazz by the Sea – Læs mere / Køb billet

Musikcaféen & Beyond the Beats presents: Hailu Mergia (ET)
11/7, 21:00, Huset-KBH – Læs mere / Køb billet

 

Vestafrikanske stemmer

Den maliske sangerinde og multi-instrumentalist Rokia Traoré fra Damon Albarns Africa Express er en vestafrikansk stjerne med en sjælden stemmepragt og kunstnerisk udsyn. Hun er blevet kaldt “Africa’s most inventive songwriter” af The Guardian, Rokia Traoré har en unik stemme, uanset om hun synger på modersmålet bambara, fransk eller engelsk. Hun har fortolket Billie Holiday og Jacques Brel, indspillet med Kronos-kvartetten og turneret med Africa Express. Hun udgiver sin musik på det anerkendte jazzlabel Nonesuch, giver koncerter i Barbican Centre og Elbphilharmonie – og har spillet med navne som Damon Albarn, John Paul Jones og Ali Farka Touré.

Hele to aftener under Copenhagen Jazz Festival 2018 gæster den marokkanske guembrispiller og vokalist Majid Bekkas den klassiske Jazzhus Montmartre sammen med trommeslageren Stefan Pasborg og de to anerkendte svenske jazzmusikere Goran Kaifeš og Jesper Nordenström. Majid Bekkas har styr på sin guembri, men har også en klassisk musikopdragelse, som han også underviser i ved konservatoriet i Marokkos hovestad Rabat.

Rokia Traoré (ML) – Copenhagen Jazz Festival 2018
8/7, 20:00, Jazz by the Sea / Kulturhuset Islands Brygge – Læs mere / Køb Billet

Bekkas/Kajfeš/Nordenström/Pasborg: Magic Spirit Quartet (MA)
10/7+11/7, 20:00, Jazzhus Montmartre – Læs mere / Køb billet

 

Brasilianske stjerner og latinamerikansk Grammy-vindere

David Bowies udødeliggjorte musik får en ny dimension, når det brasilianske kultnavn Seu Jorge fra The Life Aquatic with Steve Zissou fremfører hans største numre i DR Koncerthuset den 13. juli. Seu Jorge bliver regnet for at være en fornyer af sambaen, favelaernes stemme og ét af Brasiliens største musikalske talenter. Da han var 19 år gammel, levede han som hjemløs, men ikke desto mindre voksede hans musikalske talent i favelaerne. Senere blev han kendt for sine filmroller i City of God og Wes Andersons kultfilm The Life Aquatic with Steve Zissou. Samtidig har han en lang musikalsk solokarriere bag sig, hvor han citerer såvel Stevie Wonder, Jorge Ben og Milton Nascimento som inspirationskilder.

Samme sted kan man det københavnske jazz- og flamenco-publikum glæde sig til at opleve to virtuose musikere samle jazzen og den musikalske arv fra den spansktalende verden. Den spanske flamenco-guitarist Tomatito og den dominikanske pianist Michel Camilo er begge virtuose musikere og verdensstjerner på hver deres måde. Et snart 30 års langt venskab kulminerede med duo-albummet “Spain Forever”, der var årets instrumentalalbum ved den netop uddelte Latin Grammy – baseret på kompositioner af Erik Satie, Charlie Haden og Astor Piazolla.

Den brasilianske komponist og guitarist Guinga gæster for første gang København, når han den 8. juli giver gratiskoncert på Nørrebro. Ifølge arrangørerne er Guinga det største navn, der nogensinde har meldt sin ankomst til Balders Plads. Han er et sandt fyrtårn inden for choro og har udover sit eget aftryk påvirket et utal af store brasilianske navne, der har indspillet hans sange. Choro (den virtuose musik fra det 19. århundredes Rio de Janeiro) er for mange musikere den stilart, der fuldender bekendtskabet med de brasilianske musikgenrer.

Tomatito & Michel Camilo (DO/ES) – Copenhagen Jazz Festival 2018
12/7, 20:00 i DR Koncerthuset, koncertsalen – Læs mere / Køb billet

Seu Jorge presents The Life Aquatic: A Tribute to David Bowie (BRA)
13/7, 20:00 i DR Koncerthuset, koncertsalen – Læs mere / Køb billet

Guinga (BRA) – Jazz på Balders Plads
8/7, 20:00 på Balders Plads – Læs mere

 

Den store 40. udgave af Copenhagen Jazz Festival finder sted den 6.-15. juli på 120 venues fordelt over hele byen. Se alle offentliggjorte koncerter og planlæg din festival på www.jazz.dk/koncerter