Beyond the Beats præsenterer et indblik i Zimbabwes mbira-musik med Stella Chiweshe den 29. september


Den 71-årige musiker Stella Chiweshe fra Zimbabwe – “The Queen of Mbira” – giver solokoncert på Musikcaféen i Huset-KBH med en ny udgivelse, som giver et unikt indblik i hendes karrieres begyndelse og instrumentet Mbira.

Arrangør er Beyond the Beats (Morten McCoy & Jonas Kielland), en bookinggruppe der har en vision om at give indsigt i musikkens historiske, kulturelle og samfundsforandrende potentiale. Beyond the Beats opstod sidste år og arrangerede i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival 2018 en minifestival i Huset-KBH, hvor de blandt andre præsenterede en udsolgt koncert med ethiojazz-ikonet Hailu Mergia.

Stella Chiweshe tog mbira’en til sig i slutningen af 60’erne, hvor hun spillede i ulovlige spirituelle ceremonier under det daværende engelske kolonistyre. For hende er mbira ikke kun et instrument og musiktradition, men et spirituelt medie til at opnå kontakt med ånderne og naturen. Hun er den første kvindelige musiker, som har opnået anerkendelse i den mandsdominerede mbira-musik og anses som et vigtigt kvindeligt forbillede i hjemlandet. Foruden musikken har hun også prøvet kræfter som skuespiller, danser og underviser.

Stella Chiweshe er i Zimbabwe anerkendt for såvel sin rolle som mbira-musiker og komponist, men også som kvindeligt forbillede og forretningskvinde, hvis band har spillet til festivaler, turneret til kirker, teatre, skoler m.v. Hun har været solist i The National Dance Company of Zimbabwe, blev i 2003 æresdoktor ved University of Zimbabwe og har udbredt kendskabet til den traditionelle mbira-musik rundt i verden.

Sidste år optrådte hun bl.a. på den nyskabende festival Le Guess Who? og første udgave af den feministiske festival We Make Waves i Berlin. Den 14. september udgiver hun “Kasahwa” på det prestigefyldte Glitterbeat Records – en samling af hendes tidlige singler fra 70’erne og 80’erne.

En mbira er en såkaldt lamelofon, også kendt som “thumb-piano”, der består af 22-28 metaltangenter placeret på en træplade. Den er blevet brugt af Shona-folket i Zimbabwe i mere end 1000 år i forskellige rituelle sammenhænge og er derfor dybt forankret i den zimbabwiske kultur.

Stella Chiweshe (ZW)
29/09, 21:00 – Musikcaféen, Huset-KBH
Læs mere / Køb billet