Sommervejr, stjerneregn og en særdeles festlig afslutningsweekend på Copenhagen Jazz Festival 2014


Den første halvdel af Copenhagen Jazz Festival 2014 har givet fantastiske øjeblikke, supervejr og en mangfoldighed af jazz på byens klubber, koncertsale, haver, torve og andre steder, som forvandles til jazzarenaer under festivalen. Copenhagen Jazz Festival er en unik begivenhed, ikke mindst fordi den spreder sig over 100 spillesteder med hver sin profil, retning og fortolkninger af jazz – så nyd det og smag på lidt af hvert.

Et helt særligt festival-øjeblik fik publikum til Gregory Porter-koncerten i DR Koncerthuset i mandags, da Porter til alles store overraskelse inviterede soullegenden Stevie Wonder med på scenen. Vores fotografer var til stede, og deres festivalbilleder opdateres løbende i fotogalleriet. Klik her for at se billeder fra festivalen.

Foran os venter endnu fire festivaldage med fuldt program og dejligt sommervejr. I alt ca. 450 koncerter er der at vælge imellem, og man kan forvente sig store internationale jazznavne, særlige festivalkonstellationer og i det hele taget en afslutningsweekend med dansabelt potentiale, som sætter tryk på ‘fest’ i Copenhagen Jazz Festival.

Herunder har vi samlet festival highlights i de sidste fire dage:

 

Ekstra billetter i salg til Concha Buika i DR Koncerthuset
Den spanske sangerinde Concha Buika var en af de helt store oplevelser i forbindelse med sin helt udsolgte udendørskoncert på Copenhagen Jazz Festival 2012. Nu er hun tilbage, og denne gang i DR Koncerthusets flamenco-egnede koncertsal, hvor man vil kunne høre og nyde alle aspekter i den spanske divas fantastiske stemme.

Buikas lyd er en magisk kombination af cante flamenco, den populære spanske sangstil coplas, soul og jazz. Som barn af afrikanske forældre, der som politiske flygtninge emigrerede til Spanien før Buikas fødsel, voksede Buika op på Mallorca i en familie, for hvem musikken spillede en stor rolle. I sin barndom i Spanien lærte Buika sigøjnerfamilier at kende og brugte store dele af sin fritid på at spille musik med dem. Hendes personlige baggrund har sat sig spor i hendes musik, i hvilken hun kombinerer elementer af soul, hip hop, jazz, copla og flamenco. Hendes album, “Mi Niña Lola”, modtog prisen for Best Produced Album ved Premios de la Musica, der regnes for den spanske ækvivalent til Grammyen.

“En sanger som Buika kommer kun én gang i en generation.” (New York Times)

Concha Buika (ES) >> 10/7, DR Koncerthuset // KØB BILLET

 

Jakob Bro præsenterer nyt ECM-samarbejde og dobbelt Jazz’n’Poetry-aften i Den Sorte Diamant
Fredag er det Jazz & Poetry med Girls in Airports feat. forfatteren Jens Blendstrup samt pianisten Jacob Anderskov og digteren Ursula Andkjær Olsen. Anderskovs intelligente og intuitive spil, bakket op af bassisten Nils Davidsen og den tyske impro-trommeslager Paul Lovens, vil understøtte Andkjær Olsens oplæsning. Den både originale, uforudsigelige og sprudlende forfatter og performer Jens Blendstrups fortsætter sit samarbejde med Girls in Airports, der med jazzen som udgangspunkt kommer ud i alskens globale musikalske afkroge.

Guitaristen Jakob Bro, dansk jazz’ ekstraordinære talent, gæster om lørdagen salen med sin internationale trio med den norske trommeslager Jon Christensen og amerikanske bassist Thomas Morgan. Samme trio har fået så stor anerkendelse, at de tilmed albumdebuterer på det hæderkronede tyske pladeselskab ECM. Når trioen gæster Den Sorte Diamant sker det med en yderst prominent feature i form af trompetisten Palle Mikkelborg – en sand ‘heavy weight’ inden for dansk jazz.

Jacob Anderskov feat. Andkjær Olsen >> 11/7 // KØB BILLET
Girls In Airports feat. Jens Blendstrup >> 11/7 // KØB BILLET
Bro/Morgan/Christensen/Mikkelborg >> 12/7 // KØB BILLET

 

Jazzgalimatias: 3 x Loco Days på Loppen

Torsdag aften skyder det genreudforskende og galimatiasopsøgende Jazz Club Loco en eksklusiv koncertrække i gang på Loppen. Frem til lørdag præsenteres både lokale og internationale profiler inden for ny og udfordrende musik, og som det ofte forekommer hos Loco, bliver det sandsynligvis med et festligt anslag.

Oplev bl.a. den kraftfulde kvintet Selvhenter, den særegne sangerinde Ane Trolle i improvisatorisk udfoldelse, et af klodens mest intense og dansable gadebands i form af Jagwa Music fra Dar es Salaam, samt japanske Yasuhiro Yoshigakis Orquesta Libre, der med stepdanseren RonxII vil bringe Duke Ellingtons kompositioner tilbage til dansegulvet.

Selvhenter + Den Magnetiske Ørn + 100% Max Akwaaba >> 10/7 Loppen // KØB BILLET
Jagwa Music (TZ) + SAV + Trolle/Toldam/Hyhne/Hagemann >> 11/7 Loppen // KØB BILLET
Orquesta Libre plays ‘Duke’ (JP) + Kresten Osgood & Hvad Er Klokken Extravaganza >> 12/7 Loppen // KØB BILLET

 

Festlig afslutningsweekend med dansabel souljazz, koncertmarathon og elektronisk musik
Fredag aften byder Jazz By The Sea på en sprængfarlig nydannet europæiske kvartet ledet af den fransk-ivorianske trommeslager Manu Katché og den ekvilibristiske bassist Richard Bona, som har en stor fanskare her i Danmark og var centrum om en rørende koncert på sidste års festival til dobbelt basbrag i Det Kgl. Teater med Marcus Miller. Denne gang kan man opleve Bona ved Kulturhuset Islands Brygge til det, der ligner en forrygende aften under åben himmel.

Future Sound of Jazz og PROTON byder på en hel fredag med ny elektronisk musik i rå omgivelser i den nedlagte lakfabrik PB43 på Prags Boulevard. Oplev improviseret live-house MM/KM alias Kassem Mosse & Mix Mup (DE), israelsk eklektisk kosmisk techno Juju & Jordash (IL), dyster basmusik Untold (UK) og tyske vinyl-ekvilibrister Durian Brothers (DE) og Harmonious Thelonious (DE) m.fl.

Pumpehuset er tilbage på Copenhagen Jazz Festival med to dansable aftener: Torsdag er det canadiske The Souljazz Orchestra – en multikulturel festlig eksplosion af soul, brass, afrobeat, ehtio jazz, latinske og caribiske rytmer, og lørdag nat er det Ibrahim Electric, der er det mest efterspurgte jazzrock-orkestre her i landet. Et andet internationalt rost jazzfest-orkester er Hess Is More, som præsenterer en hel koncertmarathon (!) lørdag på Sort/Hvid.

Souljazz Orchestra (CA) >> 10/7, Pumpehuset // KØB BILLET
Manu Katché & Richard Bona (FR/CM/BE/IT) >> 11/7, Jazz By The Sea // KØB BILLET
Future Sound of Jazz & PROTON >> 11/7, PB43 // KØB BILLET
Ibrahim Electric >> 12/7, Pumpehuset // KØB BILLET
Hessismore Marathon >> 12/7, Sort/Hvid // KØB BILLET

 

Amerikanske publikumsfavoritter på Copenhagen Jazz Festival – Kenny Werner, The Syndicate og Mike Stern
Den grammy-nominerede amerikanske pianist Kenny Werner har de seneste år været fast gæst på festivalen. I aften er han igen at finde på Prøvehallens scene i Valby, hvor han præsenterer sit transatlantiske hold med den amerikanske trompetist Randy Brecker, samt Alex Riel, Benjamin Koppel og Johannes Weidenmueller.

Kulturhuset Viften runder festivalen af med nogle af fusionsjazzens mestre, der også er velkendte for festivalpublikummet. Fredag aften kan publikum opleve The Syndicate, der var legendariske Joe Zawinuls sidste band, efter han havde spillet med bl.a Weather Report og Cannonball Adderley Quintet. Joe Zawinul drog ud på de evige jazzmarker i september 2007, og The Syndicate har efterfølgende båret arven videre i næsten original besætning. Guitarlegenden Mike Stern er på scenen lørdag aften med den grammyvindende saxofonist Bill Evans, hvis karriere blev kickstartet, da han som 22-årig kom med i Miles Davis’ comeback-gruppe og som sidenhen har slået sit navn fast ved at være én af de førende til at kombinere hiphop, funk og jazz.

Kenny Werner Quintet feat. Randy Brecker (US/DK) >> 10/7, Prøvehallen // KØB BILLET
The Syndicate (FR/MA/SE/BR/US) >> 11/7, Kulturhuset Viften // KØB BILLET
Mike Stern feat. Bill Evans (US) >> 12/7, Kulturhuset Viften // KØB BILLET

 

Pianister extra ordinaire – Kim Kristensen, August Rosenbaum og Jacob Anderskov
Kim Kristensen, som er bosiddende på Færøerne, er af anmeldere blevet kaldt én af dansk jazz’ originale stemmer med et ‘finurligt og legende’ klaver- og keyboardspil. Han har et langt virke som komponist, pianist og fløjtespiller, og hos Paradise Jazz kan man få en sjælden oplevelse med hans Kim Kristensen Group.

August Rosenbaums musik bevæger sig fra det minimale til det fængende – men altid med skønheden som ledesnor. En uudgrundelig skønhed, der har fået folk til at sammenligne hans musik med bl.a. Talk Talk, The Necks og Ryuichi Sakamoto. På Nationalmusset kan han opleves med en ny audiovisuel koncert i surround sound med Lars Greve, Mads Forsby, Mike Sheridan og lysdesigner Jakob Kvist.

Årets danske jazzkomponist Jacob Anderskov er både en original og mangefacetteret pianist og komponist. Han optræder i de kommende dage i forskellige sammenhænge på flere forskellige steder, blandt andet med “Strings, Percussion and Piano” og Copenhagen Art Ensemble i hhv. Koncertkirken og Literaturhaus på Nørebro.

Kim Kristensen >> 11/7 Paradise Jazz, Huset-KBH // DØRSALG
August Rosenbaum >> 11/7 Nationalmuseet // KØB BILLET
Jacob Anderskov >> 10/7-12/7 i Literaturhaus, Koncertkirken, Den Sorte Diamant, 5e/ILK og Christianshavn Beboerhus // DØRSALG

 

Danske stjernedrys på ekskurs fra jazzformlen
Festivalprogrammet byder som sædvanligt også på en masse (prisvindende) navne, som man normalt ikke forbinder med jazz, men som har en relation til improvisation og jazzens formsprog.I dag er der premiere på Anders Lauge Meldgaard’s (Yoyooyoy) Frisk Frugts 12-mands band i Haveselskabets Have, dobbeltkoncert med den prisvindende worldjazz-gruppe Travelling Tribes og Kostcirklen med svenske Qarin Wikström i front, samt afslutning på Wild at Heart med Broken Twin (med band), som debuterede med et album på det amerikanske label ANTI tidligere i år. Weekenden fortsætter med velkendte danske profiler som Ginman/Eivør, Kira Skov, Er De Sjældne og Jacob Bellens solo, som alle har det til fælles, at de er albumaktuelle og altid afsøger nye musikalske udtryk på tværs af genrebarrierer.

Og hvis man endnu ikke har stiftet bekendtskab med den fantastiske trio Dreamers’ Circus, så er der fredag mulighed for at opleve dét helt store nye navn i den danske folkemusik-renæssance. Dreamers’ Circus optrådte i Operahuset i Sydney sidste år, da violinist Rune Tonsgaard modtog Kronprinseparrets Stjernedryspris.

Frisk Frugt >> 10/7 Haveselskabets Have // KØB BILLET
Travelling Tribes + Kostcirkeln >> 10/7 Kulturstationen Vanløse // KØB BILLET
Broken Twin >> 10/7 Hovedbiblioteket // KØB BILLET
Dreamer’s Circus >> 11/7 Haveselskabets Have // KØB BILLET
Er De Sjældne + Jacob Bellens >> 11/7 Jazzhouse // KØB BILLET
Ginman/Eivør >> 12/7 Haveselskabets Have // KØB BILLET
Kira Skov >> 12/7 Jazz By The Sea // KØB BILLET