Danske highlights på Copenhagen Jazz Festival


Danske giganter: Palle Mikkelborg, Mazilyn Mazur, Michala Petri – og musikken af Carl Nielsen

Palle Mikkelborg har siden slutningen af 1960’erne udfordret de musikalske konventioner med sit personlige trompetspil, sine ambitiøse orkestre og sine kompositoriske crossover-projekter. Han trækker dels på arven fra Miles Davis, George Russell og Gil Evans men er også inspireret af partiturkomponisterne Ravel, Messiaen og Charles Ives eller for den sags skyld mystikere som Buddha, Krishnamurti og William Blake. Da Miles Davis i 1984 kom til København for at modtage den prestigefyldte Sonning Musikpris, blev Palle Mikkelborg bestilt til at komponere værket “AURA”, som derefter blev indspillet af Miles Davis selv. (Foto: Svend Withfelt)

Mandag 6/7: Palle Mikkelborg → Krudttønden // INFO & BILLETTER
Fredag 10/7: Blood Sweat Drum+Bass Big Band feat. Palle Mikkelborg & David Liebman → Dronningesalen // INFO & BILLETTER

Marilyn Mazurs musik inviterer lytterne indenfor i en eventyrlig verden med mangefarvede stemninger og energier. “Shamania” er et nyt projekt med den gamle Primi Band-gruppe, som har urpremiere på Copenhagen Jazz Festival 2015. Medvirkende er en gruppe nutidens fantastiske kvindelige musikere fra Skandinavien, som vil præsentere en helt frisk version af ideerne fra Primi: et rituelt, organisk, kakofonisk og vildtvoksende kvindeligt fællesskab omkring urkraft/stemmer/rytme/energi og bevægelse.

Onsdag 8/7: Marilyn Mazur “Shamania” (DK/NO) → Haveselskabets Have // INFO & BILLETTER

Michala Petri er en af Danmarks førende blokfløjtespillere med et vidtrækkende repertoire, og hun har arbejdet sammen med så forskellige musikere og dirigenter som James Galway, Keith Jarrett, Gidon Kremer og Claudio Abbado. Sammen med et stærkt hold med bl.a. Anders Koppel, Alex Riel og Henning Jensen hylder Michala Petri 150-året for Carl Nielsen – den største danske komponist gennem tiderne.

Fredag 3/7 + Lørdag 4/7: “Carl Nielsen 150 år” feat. Michala Petri, Anders Koppel, Alex Riel m.fl.→ Betty Nansen Teater, Cowbell // INFO & BILLETTER

 

Kongens Have1

Traditionsrig start på CJF2015: Åbningskoncert i Pressen og solrige jazzdage i Kongens Have

Officiel åbningskoncert: Komponist/trommeslager Emil de Waal har sammensat denne udvidede udgave af sit Danish Music Award-vindende orkester med Nulle. Med udgangspunkt i den musik Nulle spillede i sin ungdom, vil dette band som altid med dyb rod i tradition og samtidig stor grad af frihed, åbenhed og nyskabelse, kaste sig over blandt andet musik af Sidney Bechet, Fats Waller, Django Reinhardt og Bessie Smith. Line-up: Peter Rosendal (p), Mads Hyhne (tb), Jacob Anderskov (key), Gustaf Ljunggren (g), Elith Nulle Nykjær (cl), Emil de Waal (dr), Band Ane (pr), Randi Laubek (voc). Fri entré – men et begrænset antal pladser! Læs mere

Fredag 3/7, 16.00: Official Opening “Old News” by Emil de Waal+ feat. Nulle m.fl. → Pressen, Politikens Hus

Sommervejret er ifølge de seneste prognoser på vej – og det lige op til én af de store festivaltraditioner i Kongens Have: Niels Jørgen Steens A-Teams koncert søndag eftermiddag er et tilløbsstykke, der for mange er et mærkbart startskud til en uge med Copenhagen Jazz Festival. A-teamet hedder sådan, fordi det består af en række af dansk jazz’ fremmeste musikere. Glæd dig til en eftermiddag med sol på græsset og en swingmaskine i verdensklasse. The Ernie Wilkins Almost Big Band – der i dag ledes af Benny Rosenfeld og Nikolaj Bentzon – har taget initiativ til at give re-premiere til RCA Records 1956-udgivelsen, “The Drum Suite”. Orkestret opfører trommesuiten med de to amerikanske stjernetrommeslagere Jonathan Blake og Winard Harper. Der er fuldt eftermiddagsprogram lørdag, søndag og mandag i Kongens Have.

4/7-6/7: Niels Jørgen Steen A-Team, Ernie Wilkins Almost Big Bands, Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, Offpiste Gurus, DR Big Bandet feat. Special Guests m.fl. → Kongens Have (Fri entré) // SE PROGRAM

 

_MG_5595

Moderne danske jazznavne: Jakob Bro, Lotte Anker, Carsten Dahl m.fl.

Den danske guitarist, komponist og orkesterleder Jakob Bro er centralt placeret i den nyere dansk jazz, og har spillet med et hav af forskellige musikere inden for lige så forskellige genrer. Han er kendt for sit særlige og meget personlige musikalske udtryk og for sit samarbejde med bl.a. Bill Frisell, Jon Christensen, Lee Konitz, Tomasz Stanko og ikke mindst trommeslager Paul Motian (1931-2011), som hyldes ved koncerten “The Songs of Paul Motian” med et stjernehold bestående af Jorge Rossy, Skuli Sverrison, Ned Ferm og AC.

Lørdag 4/7: Jakob Bro & “The Songs of Paul Motian” → Jazzhouse // INFO & BILLETTER
Søndag 12/7: Jakob Bro Tentet feat. Peter Laugesen (DK/US) → Loppen // INFO & BILLETTER

Som altid, når Carsten Dahl sætter sig bag flygelet, er der lagt op til klassisk triojazz af den mest swingende og udadvendte slags. Ikke mindst i selskab med Thomas Fonnesbæk, Danmarks nye fremragende bassist, og den amerikanske trommeslager Rodney Green, som bl.a. har spillet med Mulgrew Miller og Christian McBride.

Lørdag 4/7: Carsten Dahl Solo → Christians Kirke // INFO
Tirsdag 7/7 + Onsdag 8/7: Carsten Dahl Trio feat. Rodney Green (DK/US) → Jazzhus Montmartre // INFO & BILLETTER

Lotte Anker står som den væsentligste kvindelige repræsentant for avantgardejazzen i Danmark. Som saxofonist står hun især i gæld til John Tchicai og Wayne Shorter, og hendes abstrakte, poetiske og lejlighedsvis ekspressive spil på tenor- og sopransax er med årene modnet på en smuk måde.

Mandag 6/7: Russell/Anker/Solberg (UK/DK/NO) → LiteraturHaus
Lørdag 11/7 kl. 15:00: Lotte Anker, Okkyung Lee & Paul Lovens → Skuespilhusets foyer (fri entré)

Pianisten August Rosenbaums navn giver i dag genklang både inden såvel som uden for jazzkredse grundet hans klaverspil, der hele tiden folder sig ud i nye afsøgninger af instrumentets muligheder og med inspiration fra både klassisk musik, alternativ rock, electronica og selvfølgelig jazz. Rosenbaum kuraterer åbningsaftenen i Jazzhouse.

Fredag 3/7: August Rosenbaum Omen I-III → Jazzhouse // INFO & BILLETTER

 

EivorGinman 1

Store stemmer på CJF2015: Eivør, Sinne Eeg, Savage Rose m.fl.

I musikken hos Ginman/Eivør finder man en række af de træk og dyder, som man kender fra de to hovedpersoners øvrige projekter. Det er et møde, der slår gnister, når Eivør Pálsdóttirs vokal møder bassist Lennart Ginman i en stilfuld sammensmeltning af det akustiske og det elektroniske.

Søndag 5/7: Ginman/Eivør → Kulturhuset Islands Brygge // INFO & BILLETTER

Sidst The Savage Rose spillede koncert under Copenhagen Jazz Festival var i 2008, og nu vender Annisette og Co. tilbage til festivalen. Det ikoniske danske band har siden begyndelsen rummet en original blanding af jazz, rock og klassisk, som især bæres frem af Annisettes karakteristiske og udtryksfulde soul- og rockfraseringer.

Tirsdag 7/7: Savage Rose → DR Koncerthuset, Koncertsalen // INFO & BILLETTER

Sangerinden Sinne Eeg har markeret sig som en af de førende jazzsangere herhjemme. Med koncerter på de største scener herhjemme samt tourneer i store dele af verden, bl.a. Kina, USA og Japan, fremstår hun som en stjerne med stort, internationalt potentiale.

Søndag 5/7: Marc Bernstein feat. Sinne Eeg → Paradise Jazz // INFO & BILLETTER
Torsdag 9/7: Sinne Eeg feat. Struck, Ginman & Gram → Haveselskabets Have // INFO & BILLETTER

Det er ikke uden grund, at Cæcilie Norby i udlandet er blevet kronet som Danmarks vokaldronning. I hendes karriere, som spænder sig over 25 år, har hun fortolket og bevæget sig indenfor et musikalsk univers, som ikke hæfter sig ved afgrænsninger, men ved mulighederne i musikken.

Mandag 6/7: DR Big Band feat. Cæcilie Norby, Christian Hjelm m.fl. → Kongens Have // INFO
Tors. 9/7 + Fre. 10/7: Cæcilie Norby, Lars Danielsson, Liro Rantala → Krudttønden // INFO & BILLETTER

The Cabin Project er opstået ud af den kreative proces, som de to sangerinder Kira Skov og Marie Fisker gennemgik, da de drog dybt ind i de canadiske skove nord for Toronto i en afsides liggende hytte med den velansete producer Mark Howard (Bob Dylan, Neil Young, Marianne Faithfull m.fl.), de to musikere Oliver Hoiness og Ned Ferm. Resultatet blev en dyb, rå og besjælet plade med rødder i klassisk singer/songwriting.

Fredag 10/7: The Cabin Project → Haveselskabets Have // INFO & BILLETTER

 

Hugo Rasmussen, jazzmusiker

Klassiske danske jazzprofiler: Leonardo Pedersen, Jesper Thilo & Hugo Rasmussen

Spørg din morfar om Leonardo Pedersens Jazzkapel. Har han blot den mindste interesse for jazzmusik, vil han få julelys i øjnene ved tanken om dengang, kapellet spillede, så det swingede på de københavnske in-steder. Kapellet blev dannet i 1962. I de 50 år, der er gået, har Leonardo Pedersens Jazzkapel spillet utallige gange på Copenhagen Jazz Festival, festivaler i Tønder, Femø, Silkeborg, Molde, Roskilde, … you name it – og de har været der. Musikken, der danses og lyttes til, er: Count Basie, Duke Ellington, Glen Miller, Quincy Jones og egne kompositioner. På denne åbningsaften for Copenhagen Jazz Festival kan jazzkapellet opleves i den perfekte ramme, nemlig Arbejdermuseets smukke festsal, som for et par generationer siden flittigt blev benyttet til lige netop den type dansabel jazzmusik, som Leonardo Pedersens Jazzkapel så fremragende eksponerer.

Fredag 3/7: Leonardo Pedersens Jazzkapel Danseaften → Arbejdermuseet // Læs mere & Køb billet

Mesterbassisten Hugo Rasmussen har i årevis tilhørt toppen af dansk jazz, og har i sin 50 år lange karriere været noget nær allestedsnærværende i det danske jazzmiljø. Han har spillet med stribevis af jazzens store navne, optrådt i TV og har i hele sin karriere delt gavmildt ud af sit gode humør, hurtige bemærkninger og musikalske håndelag. Hugo Rasmussen medvirker ved i alt 15 koncerter på Copenhagen Jazz Festival 2015.

Mandag 6/7: Hugo Rasmussen & Mathias Heise → Kongens Have // Læs mere

Jesper Thilo er ”Mr. Mainstream” i dansk jazz med et saxofonspil, der har dybe rødder i den amerikanske swing og bebop. Disse traditioner har Thilo tilegnet sig med en sådan indlevelse og et sådant håndelag, at han er anerkendt som en af de mest fremtrædende europæiske tenorsaxofonister i mainstreamjazzen. I 1977 var Jesper Thilo i øvrigt den første til at modtage Ben Webster Prisen.

Tirsdag 7/7 kl. 14.30: Jesper Thilo Kvintet feat. Jacob Fischer → Jazzcup // Læs mere
Onsdag 8/7 kl. 18.00: Ben Webster – Jam session feat. Jesper Thilo → Sankt Hans Torv // Læs mere

 

58581031236f7a46a59bcf650d899cf3c32dd6ed

CJF2015: Her finder man unge talenter fra den københavnske jazzscene

Hvem er fremtidens næste store jazznavne? Vi har været på opdagelse i det trykte program, og fundet frem til nogle talentfulde og lovende unge jazz- og improvisationsmusikere fra Københavns spirrende vækstlag. Med et do it yourself-tag på jazzen præsenteres der nye toner og nye fortolkninger, når blandt andre Andreas Svendsen, Mads Forsby, Live Foyn Friis, Kamilla Kovacs, Mathias Heise og Jeppe Zeeberg optræder på dette års festival.

Læs mere: Udvalgte unge talenter på Copenhagen Jazz Festival 2015
Læs også: Det Kgl. Teater og CJF præsenterer 10 prisvindende danske bandledere – 21st Century Jazz.

Find dine egne danske favoritter og planlæg din festival på Mit Jazz.dk.
Se det komplette program her: www.jazz.dk/koncerter