New Danish Jazz – oplev de bedste nyheder fra den danske scene under CJF 2023


Under paraplyen New Danish Jazz samler Copenhagen Jazz Festival en række af landets bedste og mest inspirerede yngre jazzkunstnere. Sommerens festival byder som altid på en bred vifte af ung jazz, hvor du blandt andet kan se frem til navne som Baryl, Nana Rashid (billedet), AySay, Teis Semey og mange flere

Baryl
Siden deres debut i 2021 har Baryl med vibrafonist og komponist Viktoria Søndergaard i front markeret sig på den danske jazzscene med frygtløs og legende originalmusik. Gruppen udgav debutalbummet ”Allerede mandag?” i 2021 og blev ugens album på P8-jazz. I foråret 2022 vandt de ”Jazzkonkurrencen”. Politiken skrev: “Om ikke mange år kan barylerne ende med at blive en af landets mest efterspurgte grupper. De er i hvert fald ved at støbe fundamentet til noget rigtig stort.” Baryl udgav deres album nummer to, ”Hva´ fanden sker der?”, i maj 2023.

Fredag d. 30/6 – DR Koncerthuset – Læs mere / Køb billet
Torsdag d. 6/7 – H15 Scene – Læs mere / Køb billet
Viktoria Søndergaard kan desuden opleves i duo med belgiske Els Vandeweyer i Politikens Boghal som en del af I/O Series fredag d. 7/7, kl. 11.

Nana Rashid
Sangerinden Nana Rashid har siden sin debut-EP, “Sorrow in Sunlight” (5/6 stjerner i Berlingske), været et af de mest anmelderroste og efterspurgte nye danske vokaljazznavne. Hendes sange er fulde af nattetimernes melankoli og eftertænksomhed, og musikken fremføres med en rå oprigtighed i historier om at høre til og finde sin plads i verden. Rashid besidder en sjælden stemme og en indlevelse og umiddelbar musikalitet, der blandt andet har trukket sammenligninger til ikoniske  Nina Simone.

Lørdag d. 1/7 – Brorsons Kirke – Læs mere / Køb billet

AySay
Trioen AySay spiller enestående musik i et fængslende lydunivers, hvor østlige og vestlige traditioner blandes. Med den dansk-kurdiske sangerinde og komponist Luna Ersahin i front møder de mellemøstlige instrumenter saz og darbuka den vestlige guitar og percussion i et nyt bud på hypermoderne folkemusik. AySay har hidtil vundet tre DMA Roots-præmier, mens Luna Ersahin medvirkede på populære Tobias Rahims single “Kurder i København” og hans efterfølgende arena-turné.

Fredag d. 30/6 – Kongens Have – Læs mere / Fri entré

Alawari
Den København-baserede sekstet Alawari kommer med en ny europæisk lyd. Fragmenter fra gamle krige og revolutioner runger i musikken, der både bringer elementer fra klassisk musik og jazz i et medrivende, stærkt format. Gruppen præsenterer en orkestral, kompositorisk og improviseret musik, som tager lytteren med på en hæsblæsende lydlig rejse. Debutpladen ‘ALAWARI’ (April Records, 2022) har fået en fremragende modtagelse i både ind- og udland, heriblandt fem hjerter i Politiken og 10/10 i det britiske musiktidsskrift Truth & Lies Music.

Lørdag d. 8/7 – Autopoul – Læs mere / Fri entré

Teis Semey Quintet (DK/UK/NL/PT/KO)
Den danske guitarist, komponist og bandleder Teis Semey har med base i Amsterdam de seneste par år været blandt Europas mest spændende upcoming jazznavne. Under årets festival optræder han med sin internationale kvintet, der for tiden arbejder på et nyt album. Publikum i Byhaven Pumpehuset kan derfor se frem til både velkendte værker og spritnye, endnu uudgivne numre. Sammen spiller han og kvintetten både hårdtslående og kantet, melodisk jazz, der trækker veksler på avantgarde/impro, nordisk folkemusik og punk.

Fredag d. 30/6 – Byhaven Pumpehuset – Læs mere / Fri entré

Crush String Collective (DK/SE/NO)
Crush String Collective er et eksperimenterende strygerkollektiv, der gennem deres sammenlagte 150 års instrument-erfaring, non-hierarkiske struktur og homogene sammenspil, tager lytteren med ind i en pludselig forelskelse i strygeinstrumenternes sarte og levende klang. De har brudt med den klassiske musiks stringente rammer og leger med øjeblikkets magi. Crush String Collective blev nomineret til Årets Nye Navn ved DMA Jazz 2022 i forbindelse med deres kritikerroste debutplade “Aeriform”, der udkom i februar samme år.

Søndag d. 2/7 – Skuespilhusets foyer – Læs mere / Fri entré

Clapper
Med en stærk iver for at afsøge jazzens muligheder, blander Clapper lyden af beatmusik fra den amerikanske vestkyst med moderne fusionsjazz. Selve projektet er et nyt skud på stammen fra den aarhusianske scene, men Clappers fire medlemmer har tidligere slået deres folder i grupper som Hvalfugl, Karmen Rõivassepp Quartet, Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet og – ikke mindst – deres fælles projekt Abekejser.
Line-up: Frederik Emil Bülow (dr), Adrian Christensen (bass), Jeppe Lavsen (gtr), Malthe Jepsen (keys)

Fredag d. 30/6 – Blågårds Apotek – Læs mere / Dørsalg
Lørdag d. 1/7 – Byhaven Pumpehuset – Læs mere / Fri entré
Lørdag d. 1/7 – Søhesten – Læs mere / Dørsalg
Mandag d. 3/7 – H15 Scene (+ OTOOTO) – Læs mere / Køb billet

David Miilmann Group
David Miilmann Group er en ung, sprudlende dansk kvintet som spiller moderne og livsbekræftende jazzmusik. Med den 23-årige guitarist David Miilmann som katalysator udforsker bandet nye musikalske landskaber ved at blande blues-inspireret slideguitar med jazz, rock og brasiliansk musik. Stemningen er opløftende, men til tider også melankolsk og eftertænksom, og arrangementerne skifter fra intimt duospil mellem bandets to guitarister til fuldt band og overvældende liveenergi.

Fredag d. 30/6 – Drop Inn – Læs mere / Dørsalg

Zier Romme & Cornelia Nilsson / Montmartre Late Night Jam
I år ledes Montmartres traditionsrige sene jam-sessions af et husorkester bestående af pianist Zier Romme og trommeslager Cornelia Nilsson. Zier er en stærkt etableret musiker på jazzscenen, både nationalt og internationalt, og modtog i maj årets Ben Webster-pris. Cornelia Nilsson er ligeledes med helt fremme og har nyligt samarbejdet med selveste Ron Carter. Hver aften indledes af husorkestret, men herefter åbnes scenen for gæstende musikere.

Fredag d. 30/6 – lørdag d. 8/7 – Jazzhus Montmartre – Læs mere / Køb billet

Jacob Artved feat. David Wong (DK/US)
Jacob Artved er opvokset i København og har allerede i en ung alder medvirket i mange forskellige musikalske sammenhænge, fået flere priser samt lavet flere plader i eget navn med musikere som Louis Hayes og Billy Hart. Artved bor i New York og har i den anledning inviteret sin ven og internationalt anerkendte bassist, newyorkeren David Wong (Roy Haynes, Jimmy Heath, Hank Jones, Vanguard Jazz Orchestra). Den fremragende svenske trommeslager Cornelia Nilsson og det sande danske musikikon, pianist Ben Besiakov, fuldender gruppen.

Lørdag d. 1/7 – Melchiors Plads – Læs mere / Fri entré
Lørdag d. 1/7 – Christiania Jazz Club / Christianias Børneteater – Læs mere/ Dørsalg
Søndag d. 2/7 – Jazzcup – Læs mere / Køb billet
Mandag d. 3/7 – Halmtorvet 9 – Læs mere / Køb billet
Mandag d. 3/7 – Sofies Jazz Klub / Sofie Kælderen – Læs mere / Dørsalg

Albert Yde Waidtløw Quintet
Kvintetten med den danske guitarist Albert Yde Waidtløw mødtes på det prestigefyldte konservatorie Conservatorium van Amsterdam i Holland. Med et fælles musikalsk ideal fandt de hurtigt kemi både på og af scenen. Kvintetten består af musikere fra New Zealand, Sydafrika, Canada og Danmark. Man kan forvente en koncert sprængfyldt med høj musikalitet, improvisation og med respekt for den amerikanske jazztradition. Koncerten kommer til at bestå af jazzstandarder spillet med ungdommelig gejst.
Line-up: Lachlan Craven (tr), Christian Chandler (trb), Albert Yde Waidtløw (gtr), Amelie Spinks (bass), Karl Wind Seyer-Hansen (dr).

Lørdag d. 8/7 – Christianshavns Beboerhus – Læs mere / Dørsalg

Little North
Med en fængslende filmisk lyd og en varm, intens tilstedeværelse, inviteres publikum fra første anslag ind i musikkens dybder. Lyden af Little North er langt større end den klassiske klavertrio-konstellation lægger op til. I en smeltedigel af moderne minimalisme og nordisk jazz tradition og med en intensitet der trækker tråde til New York’s jazzscene, tilføjer Little North det næste spændende kapitel i historien om skandinavisk jazz. Deres kommende album ‘Wide Open’ er en abstrakt og indadvendt fortsættelse af deres musikalske fortælling, men er samtidig fyldt med en ny følelse af eventyr. Albummet er en opdagelsesrejse ind i trioens sammenspil i friere rammer, skrevet og udført med åbenhed, nysgerrighed for rummets klang og med en følsomhed for hvad næste øjeblik kan bringe. Med telepatisk forbindelse bevæger Little North sig ubesværet mellem komposition og improvisation og præsenterer fortællinger ud i ukendte musikalske landskaber.

Lørdag d. 8/7 – KU.BE – Læs mere / Fri entré

Johannes Wamberg Kvartet
En ny generation af musikere har slået sig fast på den danske jazzscene. Et af de mest alsidige talenter er den dansk/islandske jazzguitarist Johannes Wamberg, der på trods af sin unge alder er kendt for sit usædvanligt smagfulde og flydende spil bl.a i bandet Tabloid, Wallace/Wamberg og som sideman for Coco O. og Emma Sehested Høeg. Wam- berg har studeret hos Doug Raney og Peter Bernstein og spillet med danske og inter- nationale stjerner som: Pierre Boussaguet, Alvin Queen, Wynard Harper, Victor Jones, Doug Raney, Desmond Scaife, Steve Williams, Bela Fleck, Tyler Mitchell, Birgitte Soojin, Ben Besiakov, Hugo Rasmussen og mange, mange flere

Fredag d. 30/6 – Jazzcup – Læs mere / Køb billet

Sanyu
Sanyu omslutter publikum med storslåede vokalharmonier, fløjlsblød soul og elektroniske elementer, når hun indtager sommerens Copenhagen Jazz Festival med sin trio. Sanyu Christine Nsubuga har siden de tidlige teenageår skrevet og produceret sine egne sange. Med varme akkorder, en sjælfuld stemme og store vokalharmonier, er hendes lyd præget af den traditionelle soul. Hun arbejder tæt sammen med Rino Sivathas på trommer og live-elektronik og Rafal Rozalski på kontrabas. Sam- men arbejder de hen imod at genskabe Sanyus produk- tioner på scenen i et stærkt dynamisk sammenspil.

Mandag d. 3/7 – Søhesten – Læs mere / Dørsalg
Onsdag d. 5/7 – Byhaven Pumpehuset – Læs mere / Fri entré

Nausia
Nausia er en københavnsk kvintet, hvis musik trækker tråde til bl.a. krautrock, spirituel jazz og minimalisme. Bandet tegner med de forskellige inspirationer deres helt eget transcenderende musikalske landskab, som både rummer støjende flader og sarte sangbare melodier.
Nausia udgav i slutningen af 2022 deres andet album ”Good Intentions” på streaming og som vinyl, og bandet ser frem til at blæse publikum omkuld med en gigantisk følelsesudladning af gode intentioner. Nausia er et af tidens mest omtalte livebands inden for deres scene, og Copenhagen Jazz Festival og Byhaven er stolte af at kunne præsentere dem under sommerens festival.

Søndag d. 2/7 – Byhaven Pumpehuset – Læs mere / Fri entré

Mig & Harald
Mig og Harald spiller improvisationsmusik, der blander støjrockens soniske udforskning og slaggeræstetik med den frie improvisations legende univers. Med grobund i kompositioner fra bandets fire medlemmer tages improvisationerne til lige præcis det sted, der føles rigtig i nuet og spilles med en energi og dynamik, der lynhurtigt kan gå fra 0 til 100.

Torsdag d. 6/7 – Byhaven Pumpehuset – Læs mere / Fri entré
Fredag d. 7/7 – Blågårds Apotek – Læs mere / Dørsalg

Læs mere: Se flere unge nye jazzstjerner i den trykte programavis

Copenhagen Jazz Festival 2023 åbnes den 30. juni og fortsætter frem til 9. juli på flere end 100 spillesteder i hele byen. Tak til Nordea-fonden, Statens Kunstfond, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.