Carmen Villains smeltedigel af dubbet ambient fuldender festivalprogrammet på Loppen


De seneste år har spillestedet Loppen på Christiania været fast indslag på det årlige Copenhagen Jazz Festival-program. I år gentager festivalen succesen med en stærk koncertrække præsenteret i samarbejde med et af byens bedste musikrum

Bevæbnet med feltoptagelser, træblæsere, klaver, samples og synthesizere væver den norsk-mexicanske musiker/producer Carmen Villain stemningsmættede lydtapeter. Hendes udtryk er præget af en eksperimenterende metode, hvor abstrakte, detaljerige klangflader gennemskinnes af smukke harmonier, melodier og dub-lignende beats. På sit seneste album “Only Love From Now On” får Villain besøg af landsmanden, trompetist Arve Henriksen (Supersilent, David Sylvian, Jon Balke m.fl.), som understreger det atmosfæriske islæt.

Når Carmen Villain besøger Copenhagen Jazz Festival 2023 bliver det i et helt særligt duoformat, akkompagneret af Johanna Scheie Orellana på fløjter og klarinet. Copenhagen Jazz Festival og Loppen er stolte af at kunne byde velkommen til Carmen Villains unikke lydunivers – tonerne fra en globalt orienteret smeltedigel.

Carmen Villain (MX/NO)
Torsdag d. 6. juli, kl. 22:00 – Loppen
Læs mere / Køb billet

Den enestående amerikanske sanger/sangskriver Josephine Foster gæster Loppen under årets Copenhagen Jazz Festival med en sjælden dansk koncert præsenteret i samarbejde med Fanø Free Folk Festival. Med sig har hun sit 14. soloudspil, “Domestic Sphere” – en intim og atmosfærisk rejse udi beroligende guitar, bølgende vokal og knitrende feltoptagelser

“Out of time yet timeless”, har The Wire ganske rammende skrevet om den amerikanske folk-sangerinde Josephine Foster. Hun er kendt for at trække fra alle hjørner af det musikalske spektrum og skabe et særegent og helstøbt udtryk, som på én gang virker moderne og har dybe rødder i århundreder gamle folk-traditioner. Når hun gæster Loppen under årets Copenhagen Jazz Festival er Josephine Foster aktuel med sit fjortende(!) soloalbum, “Domestic Sphere” (2023) – et både intimt, stærkt og atmosfærisk album. Josephine Foster har kun enkelte gange fremført sin unikke musik i Danmark. Copenhagen Jazz Festival, Loppen og Fanø Free Folk Festival er stolte af at kunne præsentere den amerikanske ener til sommer.

Josephine Foster (US)
Lørdag d. 8. juli, kl. 20:00 – Loppen
Læs mere / Køb billet

Den stilskabende New York-guitarist Marc Ribot var med til at forme Tom Waits stilistiske nybrud i midten af 1980’erne og har gennem en hidtil 40 år lang karriere leveret sin unikke tilgang til særligt den elektriske guitar til en lang og vidtfavnende række kunstnere som Lounge Lizards, Elvis Costello, Nora Jones og mange, mange flere. Sideløbende har han plejet en omfangsrig karriere som solokunstner og bandleder med flere end 25 albums siden debuten i eget navn, “Rootless Cosmopolitans” (1990).

Når Marc Ribot’s Ceramic Dog udgiver nyt album, “Connection”, i juni, er det gruppens femte regulære studiealbum. Trioen, der repræsenterer Ribot i én af hans allermest løsslupne former, er svær at sætte i bås – det ene øjeblik nærmest aktivistisk punk, det næste øjeblik laidback reggae eller freeform impro. Copenhagen Jazz Festival og Loppen glæder sig til at kunne præsentere festivalpublikummet for en Marc Ribot i topform med nyt materiale, flankeret af, uden overdrivelse, to af de største kapaciteter fra den eksperimenterende undergrunds/rockscene i New York og Californien.

Marc Ribot’s Ceramic Dog (US)
Tirsdag d. 4. juli, kl. 22:00 – Loppen
Læs mere / Køb billet

Den innovative guitarist Jeff Parker er kendt for sit mangeårige virke i Tortoise og for sine mange samarbejder med folk som Daniel Lanois, Brian Blade Fellowship og blandt Chicago-scenens profiler som Rob Mazurek, Ken Vandermark og Makaya McCraven. Med sin nye gruppe udfolder Parker det store potentiale i en demokratisk form, hvor alle gruppens medlemmer så at sige er musikalsk ligeværdige. Resultatet, der kan høres på live-albummet ‘Mondays at the ETA’ (2022) – en reference til forfatter David Foster Wallaces post-moderne mursten Infine Jest – og nu på Copenhagen Jazz Festival 2023, er et groovy, ofte repetitivt lydunivers. Fri improvisation er tilgangen, og det udmønter sig i elementer af både rendyrket jazz, dub, kraut, instrumental hiphop og den let post-rockede fornemmelse for melodier, som Parker også udlever med sine bandfæller i Tortoise.

Best New Music in Pitchfork: »’Mondays At The ETA’ lays out long-form spiritual jazz, knotty melodies, and effortless solos over a slow-moving foundation as consistent as an 808. The results are as mesmerizing as a luxurious, beatific ambient record«

Jeff Parker ETA IVtet (US)
Onsdag d. 5. juli, kl. 22:00 – Loppen
Læs mere / Køb billet

London Odense Ensemble opstod, da de to London-jazzere, fløjtenist og saxofonist Tamar Osborn og tangentspiller Al MacSween tog turen til Odense for at udforske nye lyde med den danske psychgruppe Causa Suis Jonas Munk og Jakob Skøtt samt bassist Martin Rude. Over to dage i Munks studie i hjembyen etablerede den nyslåede kvintet en række grooves, idéer og lydeksperimenter. De foreløbig to albums på Munk og Skøtts pladeselskab El Paraïso, ‘Jaiyede Sessions Vol 1’ (2022) og ‘Jaiyede Sessions Vol 2’ (2023), er resultatet af Jonas Munks’ efterfølgende kærlige behandling gennem sin maskinpark af effekter og synthesizere. Pladerne er af den bestemt musikalsk genreudvidende slags, der dog alligevel bærer tydeligt præg af kræfterne bag – her er både plads til ekstatiske soloer og boblende elektronik.

London Odense Ensemble (UK/DK)
Fredag d. 7. juli, kl. 22:00 – Loppen
Læs mere / Køb billet

Copenhagen Jazz Festival 2023 finder sted fra 30. juni til 9. juli. Programmet offentliggøres løbende her på Jazz.dk. Tak til Nordea-fonden, Statens Kunstfond, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.