Highlights 8. juli – Meshell Ndegeocello, Isaiah Collier, Gretchen Parlato og musikalske originaler fra andre kontinenter og traditioner


Ny uge på Copenhagen Jazz Festival forude, og den lægger stærkt fra land med tre internationale hovednavne. På Bremen Teater kan man opleve den Grammy-vindende amerikanske multiinstrumentalist, producer og sangskriver m.m. Meshell Ndegeocello – en ener i moderne musikhistorie, som har fundet sit helt eget udtryk i krydsfeltet mellem funk, jazz, rock, dub og soul, ofte ledsaget af politisk dybt engagerede tekster. Samtidig på Hotel Cecil står den på den unge saxofonist Isaiah Collier – et af moderne amerikansk jazz’ mest frygtløse håb i den spirituelle åre fra John Coltrane – med sin gruppe The Chosen Few. Collier spiller også på Bremen Teater tirsdag d. 9. juli med sin anmelderroste duo I AM. Koncerterne med Ndegeocello og The Chosen Few nærmer sig i øvrigt udsolgt med hastige skridt.

Hos Jazzhus Montmartre er der også blevet plads til udvalgte internationale stjerner i år. To af dem går på scenen sammen mandag med den første af tre fælles koncerter, nemlig det mangeårige makkerpar bestående af guitarist og sanger Lionel Loueke og sanger og komponist Gretchen Parlato. Med sig har de deres første egentlige duo-album, “Lean In”.

På den mere skæve musikalske side finder man brasilianske Os Barbapapas, der mandag aften inviterer publikum ind på KLEIN til en bevidsthedsudvidende omgang exotica fremført på blandt andet glasharpe – og det bliver kun mere syret derfra. Lettere psykedelisk og som minimum bevidsthedsudvidende bliver det nok også, når den javanesiske trio Javanese Tarawangsa møder Lotte Anker, Kresten Osgood, Aske Krammer og Snöleoparden til tre timers gratis tranceritual med både shaman og danser uden for Stairway i Vanløse. Trancefremkaldende kunne det også godt gå hen at blive, når impro-ikonerne i italienske Jooklo Duo støder sammen med kinesiske Lao Dan på Mayhem.

Nede på jorden kan man til gengæld glæde sig til flere andre koncerter med gratis entré – Krydsklange fortsætter i Kongens Have med Anders Lauge Meldgaard og Copenhagen Clarinet Choir, der fremfører Meldgaards værk Jeux d’Eau skrevet for blandt andet en specialfremstillet vandskulptur(!) Senere rykker den eksperimenterende guitarduo Yngel ind samme sted med en helt særlig String Quartet, hvor klange smeltes sammen i soniske og teksturelle lydlandskaber. Glæd dig også til at opleve den ghambisk-fødte kora-virtuos Dawda Jobarteh i selskab med to gode musikalske legekammerater, Øyunn og Nikolaj Svaneborg, i Lindevangsparken mandag eftermiddag.

Mandagen byder også på intet mindre end genkomsten af en af 1990’ernes største svenske pop-stemmer i form af Eric Gadd, som spiller både en regulær og en ekstrakoncert på Halmtorvet 9.

For de mindste og deres familier begynder jazzprogrammet allerede om formiddagen, hvor festivalens række af gratis børnejazzkoncerter, Jazz for Kids, endelig lægger fra land i Lindevangsparken på Frederiksberg. De tre daglige koncerter – og en ekstra fjerde mest til de voksne – fortsætter til og med 12. juli.

Udvalgte highlights 8. juli

10:00 – Musiksanseriet → Jazz for Kids / Lindevangsparken
11:30 – Snorre Kirk Trio – Swing Swing Swing → Jazz for Kids / Lindevangsparken
13:00 – Deodato Siquir → Jazz for Kids / Lindevangsparken
15:00 – KRYDSKLANGE: Anders Lauge Meldgaard & Copenhagen Clarinet Choir → Kongens Have
16:00 – Song X Talk: Michaela Turcerová → Byhaven Pumpehuset
16:00 – Dawda Jobarteh feat. Øyunn & Svaneborg → Lindevangsparken
16:30 – Kalaha → Roots & Jazz / Den Røde Plads
17:00 – Eric Gadd (SE) → Halmtorvet 9
17:00 – KRYDSKLANGE: Yngel with String Quartet → Kongens Have
17:00 – Javanese Tarawangsa Ritual feat. Snöleoparden, Lotte Anker, Kresten Osgood & Aske Krammer → ALICE cpu / Stairway
17:00 – Baryl → LiteraturHaus
17:00 – Bish → Byhaven Pumpehuset
19:00 – Os Barbapapas (BRA) + Turist → Jazz Club Loco / KLEIN – Karens Minde Kulturhus
19:00 – Steen Rasmussen Quintet feat. Leo Minax → Jazzcup
19:00 – Michaela Turcerová’s LANDLAND → Byhaven Pumpehuset
19:30 – Frk Jacobsen → Copenhagen Trashzzfestival / Lygten Station
19:30 – Jooklo Duo (IT) + Lao Dan老丹 (CN) → Final Descent / Mayhem
20:00 – Meshell Ndegeocello (US) – FÅ BILLETTER → Bremen Teater, København
20:00 – Isaiah Collier & The Chosen Few (US) – FÅ BILLETTER → Hotel Cecil
20:00 – Gretchen Parlato/Lionel Loueke Duo → Jazzhus Montmartre
20:30 – JJ Paulo → Roots & Jazz / Den Røde Plads
23:00 – Zeeberg / Ericson / Osgood: ZEROS (DK/SE) → ILK / 5e
23:59 – Hess / AC / Hess Spacelab Salon → Apollo Bar

Alle dagens koncerter: www.jazz.dk/koncerter
Se spilleplanen for udvalgte highlights: www.jazz.dk/highlights
Lav dit eget program i appen: www.jazz.dk/app
Køb årets kunstplakat: www.jazz.dk/shop

Copenhagen Jazz Festival 2024 fortsætter frem til 14. juli hos flere end 120 spillesteder og arrangører i hele byen. Tak til Statens Kunstfond, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.