Fredag d. 3. juli: Officiel åbning, traditionsrig jazzpris og internationale jazzikoner under åben himmel


I dag starter den 37. udgave af Copenhagen Jazz Festival med officiel åbningskoncert i Pressen kl. 16. Festivalens første dag byder desuden på internationale highlights under åben himmel, når det amerikanske fusionsband Yellowjackets åbner koncerttemaet Jazz by the Sea ved Islands Brygge, Jamie Cullum indtager Tivoli, og saxofonikonet David Sanborn er første navn på tre dages Jazz Days i Sølyst.

Vi har samlet udvalgte højdepunkter fra dagens program. God fornøjelse, og nyd Copenhagen Jazz Festival i hele byen…

 

Udvalgte internationale highlights

Kl. 18.30: David Sanborn (US) → Sølyst // INFO & BILLETTER
Han kunne skimtes i baggrunden i Woodstock-filmen, da han spillede med Paul Butterfield Blues Band, han medvirker på flere af Gil Evans’ skelsættende lp’er, han var med i Brecker Brothers Band og har forgyldt verdenshits med sin sprødt-iltre altsax. David Sanborn har, sideløbende med karrieren som efterspurgt side-man, siden firserne ledet et af fusionsjazzens mest succesfulde ensembler, og det er i den rolle, han entrer scenen på Sølyst.

Kl. 20.00: Yellowjackets (US) → Jazz by the Sea, Kulturhuset Islands Brygge // INFO & BILLETTER
Gyldne grooves, sublim vellyd, bundsolidt håndværk, men også viljen til at udforske det musikalske landskab. Alt dette kendetegner amerikanske Yellowjackets, der med nu mere end 30 år på bagen har sat deres stærke aftryk på musikhistorien. Gruppen, der udsprang af The Robben Ford Group, har udgivet mere end 20 plader og modtaget intet mindre end 17 Grammy-nomineringer. Gruppen er kendt for skarpt slebne performances, der forener alt fra funk og fusion til R&B og blues. Der er således lagt op til velkomponeret og mesterligt udført fusionsjazz, når Yellowjackets gæster festivalens smukt beliggende scene ved vandet.

Kl. 20.00: Ben Sidran (US) → Jazzhus Montmartre // UDSOLGT – SOLD OUT
Ben Sidrans kærlighed til jazzen har ikke kun udmøntet sig i hans suverænt swingende klaverspil, som blandt andre Eric Clapton og Phil Woods har nydt godt; han har også bedrevet bøger og radioprogrammer af høj kvalitet om musikken og dens betydning for amerikansk historie. Det er derfor en vidende og inspirerende personlighed, der indtager Montmartre på disse aftener med sin musik, sine historier, sin søn Leo og sin gamle ven –  Bob Rockwell.

Kl. 22.00: Jamie Cullum (UK) → Tivoli // INFO & BILLETTER
Udover at være en dygtig musiker er Jamie Cullum, der med succes fusionerer jazz og pop, en stor entertainer. Han er kendt for sin utraditionelle spillestil og hans liveoptrædener er karakteriseret ved et energi-niveau, der smitter af på både hans medmusikanter og publikum. Han har solgt mere end 10 mio. albums på verdensplan og har givet hundredevis af udsolgte koncerter i alverdens lande.

 

Særlige festivalprojekter

Kl. 16.00: Officiel åbningskoncert: Emil de Waal + “Old News” feat. Nulle, Randi Laubek m.fl. → Pressen, Politikens Hus // FRI ENTRÈ
Komponist/trommeslager Emil de Waal har sammensat denne udvidede udgave af sit Danish Music Award-vin- dende orkester med Nulle. Med udgangspunkt i den musik, Nulle spillede i sin ungdom,vil dette band, som altid med dyb rod i tradition og samtidig stor grad af frihed, åbenhed og nyskabelse, kaste sig over blandt andet musik af Sidney Bechet, Fats Waller, Django Reinhardt og Bessie Smith. Til lejligheden er bandet udvidet med Randi Laubek, Band Ane, Mads Hyhne og Peter Rosendal. Det er en ekstremt fleksibel samling musikere, så der bliver både vokal, elektronik, fire blæsere, to tangentspillere og masser af strenge og trommer.

Kl. 19.30: “Carl Nielsen 150 år” → Betty Nansen Teatret // INFO & BILLETTER
I år markeres 150-året for Carl Nielsens fødsel med en storslået fejring, hvor en absolut stjerneparade af nogle af vores ypperligste musikere giver hans musik nyt liv i en ny fortolkning. Michala Petri er en af Danmarks førende blokfløjtespillere med et vidtrækkende repertoire, og hun har arbejdet sammen med så forskellige musikere og dirigenter som James Galway, Keith Jarrett, Gidon Kremer og Claudio Abbado. Sammen med et stærkt hold med bl.a. Anders Koppel, Alex Riel og Henning Jensen hylder Michala Petri den største danske komponist gennem tiderne, Carl Nielsen.

Kl. 21.00: August Rosenbaum OMEN I-III → Jazzhouse // INFO & BILLETTER
Åbningsaftenen på Copenhagen Jazz Festival i Jazzhouse er lagt i hænderne på en af landets lysende nye unge talenter – både som komponist, jazzpianist, elektronisk musiker og lydkunstner. August Rosenbaum har håndplukket et hold af musikere til en udfordrende trippelkoncert under titlen “OMEN I-III”, der bl.a. tæller Nils Gröndahl, Mads Emil Nielsen, Mads Forsby, Michael Mørkholt og Andreas Pallisgaard.

Kl. 21.00: Danseaften med Leonardo Pedersens Jazzkapel → Arbejdermuseet // INFO & BILLETTER
Leonardo Pedersens Jazzkapel blev dannet i 1962. Repertoiret var – og er – tidlig swingmusik fra sidst i 20’erne med Louis Russel, Fletcher Henderson og Duke Ellington som forbilleder og inspiration. Dengang var bandets største ambition at få job på en flodbåd i Frankfurt, men det mislykkedes, fordi orkesteret med sin 10 mand store besætning var for stort et “Kapelle”. De fik ikke jobbet, men de fik et stort, langtidsholdbart navn.

 

Andre udvalgte koncerter

Kl. 14.00: Palæ Bars Jazzpris // Læs mere
Kl. 14.00: Six City Stompers → Balders Plads // Læs mere
Kl. 16.00: Nikolaj Hess Solo Piano → Christians Kirke // Læs mere
Kl. 16.00: Mikkel Nordsø Band → Sølyst // Læs mere
Kl. 16.00: Jesper Thilo Quintet → Kulturhuset Viften, Open Air // Læs mere
Kl. 17.00: The Community presents: Vlado Micenko (SK/CZ/AT/DK) → KoncertKirken // Læs mere
Kl. 18.00: Sinne Eeg & Thomas Fonnesbæk Duo → Drop Inn // Læs mere
Kl. 20.00: Catbird → KoncertKirken // Læs mere
Kl. 20.00: Quarterpounder → Kvarterhuset // Læs mere
Kl. 20.00: George Garzone w. Winther/Åman/Mogensen (US/SE/DK) → KB18 // Læs mere
Kl. 20:00 Marilyn Mazur Special 4. feat Jakob Buchanan → Krudttønden // Læs mere
Kl. 21.00: Zeeberg/Rask/Lohse “The Dysfunctional Trio” → Chr.havn Beboerhus // Læs mere
Kl. 21.00: Jakob Dinesen Int. Quartet → Kayak Bar // Læs mere
Kl. 22.30: The Homies feat. Maria Faust → Barefoot Records, Chr.havn Beboerhus // Læs mere
Kl. 23.00: Pencer/Cardinaux/Osgood + Kresten Osgood funks it up on the organ for you → ILK, 5e // Læs mere

Du kan læse mere om alle fredagens koncerter på www.jazz.dk/koncerter.