Copenhagen Jazz Festival 2016 præsenterer stor afrocubansk aften med Richard Bona & Mandekan Cubano i Koncertsalen


En festival-aften med globalt udsyn og dans mellem stolerækkerne: Den camerounskfødte bassist og sanger Richard Bona kommer til København med sin grænsenedbrydende afrocubanske gruppe Mandekan Cubano. Det er dermed fjerde navn i DR Koncerthuset under Copenhagen Jazz Festival 2016, som også tæller Pat Metheny, Burt Bacharach, Branford Marsalis & Kurt Elling.

Copenhagen Jazz Festival & DR Koncerthuset præsenterer:

Richard Bona & Mandekan Cubano (CAM/CU)
Lørdag den 9. juli, kl. 20:00 i DR Koncerthuset, Koncertsalen
Billetsalget starter fredag den 15. april kl. 10.00 via drkoncerthuset.dk

Mandekan Cubano fortsætter, hvor Buena Vista Social Club slap. Den internationale Grammy-nominerede bassist, sanger og musikalske sensation Richard Bona præsenterer med sin nye gruppe den næste evolution af den afrocubanske musik, som har flere hundrede års historie og blev gjort populært af Buena Vista Social Club, Irakere og Los Van Van. Inspireret af den fælles kulturhistorie og folklore i musikken fra henholdsvis Vestafrika og Cuba, udtrykker Bona sig med et universelt sprog baseret på de rytmer og sang, som har rødder i den traditionelle musik fra de to kontinenter.

Cubansk musik har en tæt forbindelse til Spanien og Vestafrika, idet et stort antal slaver i kolonialiseringstiden ankom til de spanske kolonier i Latinamerika og ikke mindst Cuba. Sproget var Mandekan (den vestafrikanske sprogstamme), som dækker over både musikken og traditionerne, som siden er blomstret og blevet en integreret del af øens kulturhistorie. De afrikanske slaver dannede allerede fra det 16. århundrede små klubber kaldet ‘cabildos’, hvor de afrikanske traditioner levede videre og spredte sig gennem fortællekunst, ritualer, musik og dans.

Richard Bona vender dermed tilbage på Copenhagen Jazz Festival, hvor han også tidligere har været hovednavn. At han er elsket af det danske publikum kunne man bl.a. mærke i 2013, hvor han spillede en rørende solokoncert på Det Kgl. Teaters Gamle Scene, og han har også givet medrivende festivalkoncerter med power og virtuositet til Jazz by the Sea på Islands Brygge.

Mandekan Cubano line-up:
Richard Bona bass
Dennis Hernandez trumpet,
Rey David trombone
Osmany Paredes piano
Luisito Quintero, percussion
Roberto Quintero, percussion

Om Richard Bona

Hvis man skal sige noget generelt om fænomenet Bona, så er det, at han formår at samle musikelskere over hele verden. Han stammer fra en dybt musikalsk familie i Cameroun – hans bedstefar var sanger og fortæller i griot-traditionen – og det mærker man i Bonas musik, som trækker linier på tværs af fortid og nutid, politiske og kulturelle forskelle. Der er et globalt udsyn og indblik i hans musik.

Selvom Bona oprindeligt er fra Cameroun, så har han fået sin musikopdragelse i hele verden. Han voksede op i landsbyen Minta, hvor han blev introduceret til grioternes musik via balafon og hjemmebygggede instrumenter. Sammen med sin bedstefar lærte han fra barnsben at spille alle instrumenter og øvede sig i timevis. Da Bona var 11 år flyttede familien til byen, hvor han begyndte at spille guitar og senere fik hyre på en lokal fransk jazzklub, og det var igennem ejerens pladesamling, at han opdagede Jaco Pastorius og blev inspireret til at spille elektrisk bas.

Resten er historie. Som 22-årig flyttede han til Frankrig for at fuldføre sin uddannelse, og derefter videre til New York, hvor han snart skulle blive et stort navn inden for jazz, pop, ’verdensmusik’ og åben musik i det hele taget. Den Grammy-nominerede bassist og sanger har udgivet otte albums i eget navn og har for længst spillet kloden tynd i selskab med folk som Joe Zawinul, Michael og Randy Brecker, Pat Metheny, Mike Stern, George Benson, Branford Marsalis, Chaka Khan, Bobby McFerrin og mange, mange flere. Men få kan ifølge hans biografiske materiale prale af både at have levet i skyskrabere, på franske slotte og i simple hytter; at stået ansigt til ansigt med en panter og spillet for tusinder af publikummer fra Mumbai til New York; og at have så dybt indblik i alverdens musik.

“…Like many African songwriters, he sings lessons and parables. The language of his music is less specific; it draws on pop and jazz from across Africa, the Americas and Europe. His songs assume a virtuosity so complete that it only has to whisper. …” ~ The New York Times

“…Imagine an artist with Jaco Pastorious’s virtuosity, George Benson’s vocal fluidity, Joao Gilberto’s sense of song and harmony, all mixed up with African culture. Ladies and gentlemen, we bring you Richard Bona! …” ~ Los Angeles Times

Concert Hall Events @ Copenhagen Jazz Festival 2016 (more to be announced…)
4/7 Pat Metheny – UDSOLGT
6/7 Gregory Porter – UDSOLGT
7/7 Branford Marsalis Quartet feat. Kurt Elling
9/7 Richard Bona Mandekan Cubano
10/7 Burt Bacharach

Copenhagen Jazz Festival har eksisteret siden 1979 og er én af Europas største jazzfestivaler. Festivalen rummer mere end 1200 koncerter, som finder sted på mere end 100 spillesteder i København og på Frederiksberg. Den 38. udgave af Copenhagen Jazz Festival finder sted den 1.-10. juli 2016. Programmet offentliggøres løbende frem mod festivalen på www.jazz.dk.