Musikernes jazzfestival – Jesper Zeuthen


I et forsøg på at skabe overblik over festivalens store udbud af koncerter og særlige tiltag har Copenhagen Jazz Festival allieret sig med en udvalgt skare af fyrtårne og videnpersoner inden for jazzen – for hvem kender jazzen bedre end jazzen selv? En række musikere, journalister og komponister har alle givet deres helt personlige bud på mulige højdepunkter under Copenhagen Jazz Festival lige fra specifikke koncerter og særlige spillesteder til gode hyggekroge, hvor man kan hvile ørene midt i al musikken.

Veteranen Jesper Zeuthen er én af dansk jazz mest distinkte og kompromisløse altsaxofonister. En saxofonist med sin helt egen klang og tone, og altid på jagt efter et personligt udtryk i musikken. Jesper Zeuthen kom frem i slutningen af 1960’erne, og har først og fremmest været at finde på den mere grænsesøgende og eksperimenterende del af scenen, blandt andet i Blue Sun, New Jungle Orchestra, Zeuthen – Friis – Mazur og i de senere år i samarbejder med skrappe yngre musikere, hvor hans dybt personlige tilgang til musikken har været en eftertragtet vare. Jesper Zeuthen kan også opleves på årets Copenhagen Jazz Festival, hvor han optræder med folk som Henrik Pultz Melbye, Jacob Anderskov og en række andre talenter fra jazzens kanter.

 

Jesper Zeuthen anbefaler på Copenhagen Jazz Festival 2016

Da årets udbud af koncerter er så overvældende omfangsrigt som en tsunami, finder jeg det nærmest umuligt at fokusere på enkeltdelene. Og da jeg i år ikke får mulighed for at høre ret meget andet end de koncerter, jeg selv skal deltage i, har jeg valgt at anbefale nogle få af de musikere, jeg selv skal spille med, og som jeg glæder mig til at opleve.

To skiller sig ud, idet de begge spiller guitar (i de senere år er det forholdsvis sjældent, at jeg har arbejdet med guitarister!) og i øvrigt er de to så forskellige som dag og nat, hvilket for mig er interessant at opleve.

Guitaristen Johan R. Granberg kan man høre tirsdag d. 5. juli kl. 16 på/uden for den hyggelige Harbo Bar i Blågårdsgade, og hans instrumentkollega Emil Palme spiller både i LiteraturHaus i Møllegade mandag d. 4. juli kl. 20 og i/uden for den nye spændende ‘Eventfabrik’ Café Ama’rdillo på Amagerbrogade  lørdag d. 9. juli kl. 16 (og i Café Mellemrummet Ravnsborggade samme aften kl. 21:30).

Ved de begivenheder, som her er angivet for Emil Palme, kan man i øvrigt også høre en anden musiker, som jeg sætter meget højt – nemlig tubaisten Kristian Tangvik.

 

Her kan du høre Jesper Zeuthen på Copenhagen Jazz Festival 2016

Søndag 3/7, kl. 16:00 – Caribisk, Harbo Bar
Mandag 4/7, kl. 20:00 – Zeuthen Sådan Cirka, Literaturhaus
Tirsdag 5/7, kl. 16:00 – Zeuthen Sådan Cirka, Harbo Bar
Torsdag 7/7, kl. 20:00 – Jesper Zeuthen Group, Ama’rdillo Eventfabrik
Fredag 8/7, kl. 15:30 – Richard Andersson & Udu, Torvehallerne
Lørdag 9/7, kl. 21:30 – Zeuthen Sådan Cirka, Mellemrummet
Søndag 10/7, kl. 20:00 – ZAKS (Zeuthen-Anderskov-Kielsgaard-Skovbakke), 5e

Copenhagen Jazz Festival har eksisteret siden 1979 og er én af Europas største jazzfestivaler. Den 38. udgave af Copenhagen Jazz Festival tæller mere end 1300 koncerter fordelt på 120 spillesteder den 1.-10. juli 2016. Info & program: www.jazz.dk/koncerter