Tak for i år: Publikum fejrede, og musikerne sejrede på 40. udgave af Copenhagen Jazz Festival


Den 40. udgave af Københavns største og ældste musikfestival satte ny publikumsrekord med et genrebrydende program fra The Roots, Pharoah Sanders og Sons of Kemet til Rokia Traoré, Hermeto Pascoal og Mulatu Astatke. Flere end 100 festivalvenues og et åbent og dedikeret publikum skabte jubilæumsfest i jazzbyen København – en fødselsdag på tværs af generationer både på og foran scenerne.

Copenhagen Jazz Festival 2018, som slutter sent søndag aften, har igen i år skabt folkefest med uforglemmelige kunstneriske øjeblikke, og det blev til ny publikumsrekord på tre af de største scener: Kongens Have, Jazz by the Sea på Islands Brygge samt i DR Koncerthuset.

Publikum tog godt imod jazzfestivaldebutanter som bl.a. Rokia Traoré, Jeff Beck, Seu Jorge, The Roots, The Comet Is Coming og Kokoroko, mens tilbagevendende hovednavne som Brad Mehldau, Kurt Elling, Charles Lloyd og Bill Frisell leverede stærke koncertoplevelser til glæde for både gamle og nye jazzfans.

Adskillige danske acts har publikumsmæssigt været oppe og puste til de internationale topnavne, bl.a. GinmanBlachmanDahl, DR Big Band, Ibrahim Electric, Jakob Bro, Maluba Orchestra og Kira Skov/Maria Faust ”In The Beginning”, mens årets festival også lagde rammer til to smukke mindekoncerter for hhv. Butch Lacy og Afonso Corrêa. Som altid havde festivalen også et utal af unge, talentfulde navne på programmet, hvor Boujeloud, Horse Orchestra, Sonja LaBianca, Julie Kjær, Athletic Progression og Zier Romme blot udgør eksempler på scenens talentmasse og spændvidde.

Pharoah Sanders optrådte på den første festival i 1979, og i år var den spirituelle saxofonlegende tilbage på Copenhagen Jazz Festival i Brorsons Kirke til to for længst udsolgte aftener. Ligesom Sanders nyder ethiojazzens ‘founding father’ Mulatu Astatke legendestatus – også hans to koncerter på Islands Brygge i festivalens sidste weekend var så godt som udsolgt.

Det næsten sydlandske sommervejr har samtidig spillet ind og sørget for en flot festivalkulisse – især på udendørsspillestederne, som både omfatter de nye steder som Designmuseum Danmark, Reffen og BLOX, samt på veletablerede open air-venues ved Vandkunsten, Nyhavn Mindeanker, Balders Plads m.fl. På spillestedssiden bød Copenhagen Jazz Festival også velkommen til det nye grænsesøgende Nørrebro-spillested ALICE samt det nye spillested i Niels Hemmingsens Gade, Hotel Cecil.

Sekretariat og bestyrelse for Copenhagen Jazz Festival Fonden ønsker at takke publikum, spillesteder, musikere og samarbejdspartnere for at medvirke til at gøre det til en forrygende, mangfoldig jubilæumsfest. Også tak til Christiane Spangsberg for den 40. festivalplakat, som jazzpublikummet i den grad tog til sig, og som på smukkeste vis afrunder festivalens jubilæumsbog med alle festivalplakater siden 1979.

En særlig tak til Nordea-fonden (hovedbidragsyder), Statens Kunstfond, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune samt til støttegiverne til jubilæumsprogrammet i Kongens Have: Augustinus Fonden, Oticon Fonden, Knud Højgaards Fond og A.P. Møller Fonden.

Copenhagen Jazz Festival vender stærkt tilbage i 2019, hvor datoerne er 5.-14. juli. Den landsdækkende festival Vinterjazz 2019 finder sted den 1.-24. februar.