Herbie Hancock spiller to koncerter på Copenhagen Jazz Festival 2020


Få artister i musikhistorien har som Herbie Hancock (f. 1940) haft større indflydelse på krydsfeltet mellem akustisk og elektronisk jazz, hiphop og r’n’b. Som hans tidligere læremester Miles Davis udtrykte det: “Herbie var skridtet videre fra Bud Powell og Thelonius Monk, men jeg har ikke hørt nogen, der kunne træde i hans fodspor.” Efter overvældende interesse fra publikum er endnu en koncert tilføjet, så det nysgerrige musikikon nu indtager koncertsalen i DR Koncerthuset som første hovednavn på Copenhagen Jazz Festival 2020 både den 7. og 8. juli

“I think risk-taking is a great adventure. And life should be full of adventures.” – Herbie Hancock

Hancock nyder pionerstatus efter seks årtiers konstant udforskning af jazzen, hvilket har ført ham igennem flere markante stilskift – som pianist, komponist, producer og keyboard-innovator. I 1962 debuterede han med albummet “Takin’ Off”, der kickstartede hans solokarriere på Blue Note. Samtidig var han en del af Miles Davis’ berømte anden kvintet 1964-68 og Miles’ elektriske periode omkring 1969-72, hvor Davis sammen med bl.a. Herbie Hancock, Wayne Shorter, John McLaughlin og Chick Corea revolutionerede fusionsjazzen.

Herbie Hancock fortsatte sin rejse som frontløber for den elektriske jazz på et både kosmisk og afrofuturistisk bagtæppe. I 70’erne udgav han enormt populære albums med Mwandishi og Headhunters, hvis selvbetitlede plade blev det første jazzalbum nogensinde til at få platin. I midten af årtiet spillede Herbie Hancock stadionkoncerter over hele verden og havde ikke mindre end fire albums på hitlisterne – samtidigt. Hancock blev i 70’erne og 80’erne et ikon, og han er forblevet en stor inspiration for hiphoppen og den elektroniske musik i generationerne frem til i dag. Hans musik bliver samplet overalt, og han har indspillet med det nye årtusindes stjerner som Robert Glasper, Kendrick Lamar, Flying Lotus, Snoop Dogg og Thundercat.

Men Herbie Hancock har også holdt fast i den akustiske jazz. Midt i 70’ernes kunstneriske og teknologiske nybrud indspillede han V.S.O.P. (der genforenede ham med vennerne fra Davis’ kvintet) og udgav banebrydende duoplader med Chick Corea og Oscar Peterson. I 1980 producerede han tidens nye stjerne Wynton Marsalis’ debutalbum, og han har skrevet musik til film, hvoraf hans soundtrack til ‘Round Midnight sikrede ham en Oscar. I 2008 stod Herbie Hancock bag hyldestalbummet “River: The Joni Letters”, der vandt Grammyen for Album of the Year som det i øvrigt kun andet jazzalbum nogensinde – det første siden “Getz/Gilberto” i 1965.

Foruden en lang række hæderspriser, 14 Grammyer og en Oscar er Herbie Hancock udnævnt som UNESCO-ambassadør, NEA Jazz Master og æresprofessor på Harvard. Hans fantastiske diskografi tæller så forskellige hits som “Watermelon Man”, “Cantaloupe Island”, “Maiden Voyage”, “Chameleon”, “I Thought It Was You”, og “Rockit”.

Herbie Hancock (US)
7. + 8. juli, kl. 20:00 – DR Koncerthuset, Koncertsalen
Læs mere / Køb billet
OBS. Der er meldt “få billetter” til koncerten den 7. juli.

Band line-up tba.

Copenhagen Jazz Festival 2020 finder sted den 3.-12. juli. Programmet offentliggøres løbende på www.jazz.dk