JazzCamp for Piger: 200 piger skaber fælles storværk i lyd og billede


De 200 deltagere på JazzCamp for Piger 2017 er spredt over 16 byer i hele landet, men under det improvisationsbaserede musikstævne skaber de et fælles værk i lyd og billede, inspireret af Brian Eno og Stockhausen. Navnet er Det Virtuelle Danmarksband.

JazzCamp for Piger er et initiativ under den landsdækkende Vinterjazz-festival, der skal rette op på kønsbalancen i rytmisk musik ved at få flere piger i alderen 10-15 år til at spille et instrument og prøve kræfter med improvisation. Og dét er udgangspunktet, når pigerne med hjælp fra to komponister og en filminstruktør bliver til Det Virtuelle Danmarksband.

“Formålet er at vise pigerne, at kreativitet og improvisation kan være en drivkraft til gode oplevelser med musik. At man kan skabe noget sammen, og at de er en del af noget større. Ligesom JazzCamp for Piger har den funktion at vise, at det er sjovt at improvisere og spille et instrument, så er det vores opgave at vise, at fællesskab er en musikalsk kerneværdi og det, der motiverer unge såvel som gamle til at spille,” udtaler komponisterne Ketil Duckert og Gustav Rasmussen, der står bag undervisningsmateriale om metoden Soundpainting.

“Når man møder hinanden i musikken, kan man få en oplevelse til fælles med mennesker, som kommer fra en helt anden baggrund. Og det er både udgangspunktet og visionen for projektet: at få nye venner igennem musikken.”

Det hele resulterer i et ambitiøst audiovisuelt værk, der trækker inspiration fra mødet mellem den akustiske og elektroniske musik, feltoptagelser og redigerede loops, menneske og maskine, samt lyd-eksperimentalister som Brian Eno, Jonny Greenwood og Karlheinz Stockhausen. I 2015 stod de to komponister bag vokalprojektet Det Virtuelle Danmarkskor, som de vandt Statens Kunstfonds komponistpris for.

Det Virtuelle Danmarksband består af 200 piger fra 10-15 år, som under festivalen Vinterjazz deltager i JazzCamp for Piger i hele landet. Pigerne har brugt en uge på at lære at improvisere og spille sammen som et band med nogle af landets bedste undervisere. Undervejs modtager de en række musikalske opgaver, som de skal improvisere over og efterfølgende optage på lyd og video. Hvert hold bidrager således med unikke optagelser, og alle optagelserne sættes efterfølgende sammen af komponisterne Ketil Duckert og Gustav Rasmussen og en filminstruktør til et samlet stykke. Alle deltagerne har på den måde leveret både musikalske og visuelle byggesten til det færdige værk.

 

Om JazzCamp for Piger

JazzCamp for Piger er et undervisningsforløb for 200 piger i alderen 10-15 år, som foregår i skolernes vinterferie (uge 7 eller 8) – under den landsdækkende Vinterjazz-festival.

JazzCamp for Piger er arrangeret af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival med det formål at genoprette kønsbalancen i fremtidens musikgenerationer. Idéen kom bl.a. i kølvandet på en rapport om kønsbalancen i det rytmiske musikmiljø, der har fået tilnavnet “80/20 rapporten”. JazzCamp for Piger er et forsøg på at rette op på dette ved at sætte tidligt ind i pigernes musikalske udvikling og give dem mulighed for at udforske andre instrumenter og musikgenrer, end dem de oftest beskæftiger sig med – på deres egne præmisser.

JazzCamp for Piger 2017 finder sted i 16 byer i hele landet og udføres i samarbejde med de medvirkende musikskoler og institutioner rundt i landet og er støttet af Nordea-fonden, Tuborg Fondet, Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund, Gangsted Fonden og Odense Kommune. Info: www.jcfp.dk

Foto: Martin Dam Kristensen

 

Om Ketil Duckert & Gustav Rasmussen

Ketil Duckert (f. 1978) er musiker, komponist og forfatter. Foruden sit arbejde med Gustav Rasmussen har Duckert turneret med navne som MØ, Christopher og Rasmus Seebach og medvirker på over 80 album med artister som bl.a. tæller Barbara Moleko, Mads Langer, Saveus, Alphabeat, Jason Derulo, Black Dylan & Wafande, Dreamers Circus, Joey Moe mv. Duckert er en del af X-Factor & Voice Jr. bandet.

Gustav Rasmussen (f 1977) er komponist, musiker, underviser og forfatter. Foruden sit arbejde med Ketil Duckert, har han udgivet og turneret med sine egne bands over hele verden (bla. SXSW, Roskilde Festival, Carnegie Hall, Jazz à Ouagadougou) – senest The KutiMangoes, som han har vundet to DMA med. Rasmussen har desuden været med til at skabe musikken til film og tv-serier og medvirket på turnéer og albums med bl.a. Rasmus Seebach, Noel Gallagher, Mads Langer, Afenginn mfl.

Sammen har Duckert og Rasmussen i over 10 år arbejdet med tværkunstneriske forestillinger, videoer og udgivelser med bandet Borderline såvel som udgivelse af undervisningsbogen “Sammenspil og improvisation med Soundpainting” i 2013. I 2015 samlede de over 2000 skolebørn fra hele Danmark i Det Virtuelle Danmarkskor, som de vandt Statens Kunstfonds komponistpris for. Info: www.soundpainting.dk