Spillestedsportrætter: Jazzen spirer i det midt- og nordjyske


Forud for årets Vinterjazz har vi talt med en række af landets jazzspillesteder og arrangører for at få et bedre billede af jazzens tilstand anno 2017. Otte spillesteder og koncertforeninger fordelt på Fyn, Jylland og Sjælland har givet et lille indblik i, hvordan arbejdet med Vinterjazz er lige der, hvor de befinder sig. Vi begynder i Jylland, hvor både Huset i Aalborg og MoorJazz & Fermaten i Herning har sat ekstra sejl til under Vinterjazz.

 

Niels Overgaard, formand for MoorJazz / Fermaten + redaktør på Jazznyt
“Foreningen MoorJazz præsenterer to Vinterjazz-koncerter på Fermaten. Først får vi besøg af de gamle kendinge Wonderbrazz, der aldrig har stået i vejen for den gode stemning. Så følger den brasilianske sanger og pianist Ed Motta. Jeg foreslog ham til Fermatens leder Alex Nielsen, som tog beslutningen på under 30 sekunder. Det er selvsagt en af de større internationale satsninger, der er i god tråd med nogle af de andre større projekter, Snarky Puppy, Banda Magda, Jarrod Lawson og så videre, som MoorJazz og Fermaten har præsenteret i fællesskab. Spillestedet Fermaten er en kamæleon, som kan rumme både store koncerter med næsten 700 publikummer og de nære intime koncerter med få og dedikerede gæster. Spillestedets historie går næsten 30 år tilbage med den nuværende placering. Det har i alle årene været et spillested, der har lagt rum og scene til både det smalle og til det populære.”

Hvad kendetegner jazzmiljøet i Herning og Midtjylland?

“Det er vel ikke et kendetegn, at der ikke er et jazzmiljø? Det betyder dog ikke, at der ikke er et publikum til jazzen i Herning! MoorJazz har en eneste mission, og den er at sikre, at jazzen bliver ved med at finde en plads i det store udbud af kultur, der er i Herning og omegn. Det har vi gjort i snart 15 år, og det går ganske godt.”

WonderBrazz
MoorJazz / Fermaten, Herning – Onsdag 15/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

Ed Motta (BR)
MoorJazz / Fermaten, Herning – Onsdag 22/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

 

Michael Marino, kulturhusleder ved Huset i Aalborg
“Jazzmiljøet i Aalborg kan nok, som de fleste andre steder i landet, deles i to. “Den etablerede jazzscene” og mainstream-jazzen på den ene side, og den eksperimenterende/grænsesøgende jazz på den anden, der måske endda i mange tilfælde ikke går under betegnelsen jazz. I stedet for at handle om nogle dogmer, der definerer musikken som en specifik stilart, glider den eksperimenterende del ofte ind og ud af andre genrer og handler i højere grad om en legende og improviserende tilgang til musik.

Jeg synes, jazzmiljøet i Aalborg er kendetegnet ved nogle få, men dygtige ildsjæle. Både på arrangørsiden, blandt kunstnerne og egentligt også blandt publikum. Og dette gælder både inden for mainstream og den eksperimenterende scene. Der har i de seneste år været en del aktivitet omkring koncertarrangørerne i Danish Vaishyas, og samtidig er de etablerede scener i byen gode til at rumme den grænsesøgende og eksperimenterende del af jazzen. Derudover trives mainstream-jazzen på steder som Musikkens Hus, Jazzy Days i Tversted, og Den Blå Festival.

Aalborg er i disse år i gang med at finde sin kulturelle identitet, og der sker mange spændende tiltag, ikke mindst på baggrund af byens befolkningssammensætning, der i langt højere grad end nogensinde før, rummer en masse studerende – også med international baggrund. Men det er alligevel som om, denne identitet ikke helt er fundet endnu, og derfor får man også til tider følelsen af, at folk holder sig lidt i skindet og ingen helt tør at lade fanden løbe afsted med dem. Derfor tror jeg, vi har til gode at se det nordjyske og aalborgensiske ”jazzmiljø” udfolde sit fulde potentiale.”

Hvilke typer samarbejde har I med musikere, foreninger og spillesteder lokalt i Nordjylland?

“Vi har som kulturhus og honorarstøttet spillested både vores egne arrangementer og lægger samtidig scene til et væld af forskellige arrangører som Papaya, Danish Vaishyas, Jazzclub Satchmo, Aalborg Jazzselskab med flere. Derudover samarbejder vi med Center for Dansk Jazzhistorie, kåringen af Årets Nordjyske Jazznavn og meget mere.”

På Huset i Aalborg kan man under årets Vinterjazz blandt andet opleve koncerter med:

MC Einar & KunTakt
Huset i Aalborg – Lørdag 4/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

Härja + I Just Came From The Moon + Alex Jønsson Trio
Huset i Aalborg – Tirsdag 9/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

Yngel + Lasse Sandkamm Trio + The Gambian Folk Project
Huset i Aalborg – Fredag 10/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

Se Huset i Aalborgs andre aktiviteter under Vinterjazz 2017 her: Huset i Aalborg

 

Om Vinterjazz 2017

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som strækker sig over tre uger og rummer ca. 600 koncerter fordelt på mere end 125 spillesteder og arrangører fra København til Aalborg. Den 17. udgave af Vinterjazz finder sted den 3.-26. februar 2017. Info & program: www.jazz.dk