Copenhagen Jazz Festival præsenterer toto, Maria Laurette Friis og Girls In Airports på finsk festival


(Foto Maarit Kytöharju)

Den 31. oktober præsenterer Copenhagen Jazz Festival tre danske jazznavne på den traditionsrige og eksperimenterende finske festival Tampere Jazz Happening. Aftenen er en del af projektet The Nordic Experience, som er et udvekslingsprojekt mellem Copenhagen Jazz Festival, Kongsberg Jazz, Tampere Music Happening & Stockholm Jazz Festival.

I Tampere kan man således opleve duoen toto, der er Toke Tietzke og Tobias Kirstein, to radikale trommeslagere og lydkunstnere fra Yoyooyoy og Mayhem-slænget, der i et specielt setup med to sammenhængende trommesæt og elektronik skaber et intensivt og rituelt stykke kunst. Maria Laurette Friis er en de af mest originale sangskrivere, multiinstrumentalister og improvisatorer i Danmark, som man blandt andet kender fra Tys Tys, Fritz Fontana Ensemble og John Cage-hyldesten ”Suddenly, Silence”, og senest har hun fortsat sin karriere solo. Kvintetten Girls In Airports er en veloplagt genrehybrid, der har jazzen som udgangspunkt og kommer ud i alskens globale afkroge. Fra indisk raga-stemning over svedig afro-beat til kølige nordiske klange. Gruppen vandt en Danish Music Award for deres album ”Migration” for to år siden og har senere turneret både i Kina, Brasilien og USA, og nu er de aktuelle med deres tredje album ”Kaikoura”.

Om The Nordic Experience: Med støtte fra puljen International musikformidling for alle genrer under Kunstrådets Musikudvalg, indledte Copenhagen Jazz Festival samarbejder med tre andre større nordiske jazzfestivaler, Kongsberg Jazz, Tampere Music Happening & Stockholm Jazz Festival, og JazzDanmark om at publikumsudvikle, markedsføre og styrke den nordiske og især den danske jazzscene på de nordiske markeder. Sammen med JazzDanmark er der en fælles målsætning om at styrke samarbejdet på det internationale område, for derigennem at styrke og udvikle dansk jazz’ internationale position og at arbejde fremadrettet på at styrke København som en international jazzby. Ved at kombinere dansk musikeksport med et fremstød for Copenhagen Jazz Festival, styrkes den danske jazzscene, får international eksponering og erfaring og projektet kan derved medvirke til, at der kan komme flere gæster til København i juli måned under Copenhagen Jazz Festival.

Tampere Jazz Happening afholdes for 32. gang i år den 31. oktober til den 3. november. Til festivalen finder man desuden også navne som Jack DeJohnette, Medeski Martin & Wood, Tim Berne, Bassekou Kouyati, Mats Gustafsson m.fl., samt to andre projekter med dansk islæt Joelle Léandre/Lotte Anker/Raymond Strid og Stefan Pasborg ”Free Moby Dick” med Nicolai Munch-Hansen.

Danske navne på Tampere Jazz Happening:
October 31 20.00: Copenhagen Jazz Festival presents:
toto (DK), Maria Laurette Friis (DK), Girls in Airports (DK)

November 2 14.00: Stefan Pasborg’s “Free Moby Dick” (DK/FI/LT)
November 3 14.00: Léandre – Anker – Strid (FR/DK/SE)

Projektet er støttet af Statens Kunstråd, JazzDanmark, DMF og Dansk Artist Forbund.