JazzCamp for Piger – Pigerne overtager øvelokalerne under Vinterjazz


Den 16. februar starter tredje udgave af JazzCamp for Piger: Et undervisningstilbud der udelukkende henvender sig til piger i alderen 10-15 år. JazzCampen er et landsdækkende initiativ, startet af Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark, der ønsker at sætte fokus på kønsbalancen i fremtidens musikerlandskab.

JazzCamp for Piger 2016 udvider deltagerantallet og kommer ud til flere nye områder, når ca. 170 piger kaster sig over jazz og improvisation i samarbejde med 15 musikskoler fordelt over hele landet. Jazzcampen afholdes under Vinterjazz i skolernes vinterferie og blandt de nye steder i år er Sønderborg, Hjørring, Svendborg, Amager med flere.

Initiativet er en reaktion på rapporten “Kønsbalancen i Rytmisk Musik” fra 2011, der slog fast, at kun ca. 20 procent af musikere, undervisere og beslutningstagere i musikbranchen er kvinder. JazzCamp’en er ikke det eneste projekt, der er opstået i kølvandet på rapporten, men det er et af de initiativer, der skal styrke en bæredygtig fødekæde for en ny generation af kunstnere.

JazzCamp for Piger er skabt i tæt samarbejde med landets musikskoler og institutioner. Undervisningen varetages af af et udvalg af landets bedste unge musikere og giver deltagerne mulighed for at prøve kræfter med nye instrumenter og improvisation. Kenneth Hansen, festivalleder for Copenhagen Jazz Festival, udtaler:  “JazzCamp for Piger er en ny måde at forholde sig til den manglende kønsbalance i rytmisk musik. Det er vigtigt at skabe et langsigtet projekt, som sætter ind, hvor pigernes interesse for musikken begynder. Det gør vi ved at lave et fællesskab kun for piger, hvor der er plads og tryghed til at prøve kræfter med ‘svære instrumenter’ og improvisation.”

 

Vidensindsamling er en vigtig brik

Det empiriske grundlag for JazzCamp for Piger er en rapport fra 2011, men det ser ikke ud til at udviklingen er blevet vendt: 87 % af Kodaudbetalinger i 2014 gik til mænd, og i løbet af de sidste 25 år er hovedprisen til Danish Music Awards Jazz “Årets Danske Jazzudgivelse” ikke én gang gået til en kvinde. Derfor er det nødvendigt med konkrete tiltag som JazzCamp for Piger, men det er også vigtigt at blive ved med at indsamle data på området:

“Der er stor interesse for JazzCamp for Piger – en stigning på 150% fra første udgave. Vi igangsætter derfor også en omfattende undersøgelse og evaluering, der bruges fremadrettet og i sidste ende kan fortælle os om vores projekt har virket.” udtaler projektleder Eva Frost fra JazzDanmark.

I forbindelse med JazzCamp for Piger præsenterer Copenhagen Jazz Festival koncerttemaet Wild at Heart, hvor musikkollektivet Eget Værelse og den eksperimenterende trio Shitney (Maria Faust/Qarin Wikström/Katrine Amsler) giver koncerter på spillesteder rundt omkring i JazzCamp-byerne.

 

Om JazzCamp for Piger

JazzCamp for Piger er et undervisningsforløb for piger i alderen 10-15 år, der finder sted i skolernes vinterferie og sætter fokus på improvisationen og piger i rytmisk musik. Underviserne kommer fra landets musikkonservatorier, og alle undervisningsforløb afsluttes med improkoncerter for deltagernes familier.

Projektet blev startet af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i februar 2014 på fem musikskoler. Året efter blev deltagerantallet fordoblet til 100 piger. I 2016 afholdes den tredje udgave af JazzCamp for Piger på 12 musikskoler landet over. JazzDanmark står bl.a. også bag projektet Kvindelige Forbilleder. Copenhagen Jazz Festival har i flere år præsenteret JazzCamps for både piger og drenge i forbindelse med sommerens festival i København.

JazzCamp for Piger er et forsøg på at rette op på kønsubalancen ved at sætte fokus på piger, der spiller et instrument, og tilbyde dem mulighed for at udforske andre instrumenter og musikgenrer tidligt i deres musikalske udvikling. JazzCamp’en er udviklet i samarbejde med Improbasen i Norge. En del af pigerne fra de første to JazzCamps har efterfølgende deltaget DMA Jazz, Jazz for Kids-festivalen, Kids in Jazz samt nordiske undervisningsforløb. Efter JazzCamp for Piger bliver der udformet nyt undervisningsmateriale, der udbydes til musikskolerne.

JazzCamp for Piger 2016 bliver afholdt mellem den 16. til den 27. februar og er støttet af Nordea-fonden, Knud og Dagny Gad Andresens Fond, Gangstedfonden samt DMF, DAF og DPA. Arrangør er JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med musikskolerne: Odense Musikskole, Aarhus Musikskole, Frederiksberg Musikhøjskole, Svendborg Musikskole, Musikskolen Holbæk, Rytmisk Center Vesterbro, Kulturskolen Syddjurs, Sønderborg Musikskole, Vesthimmerlands Kulturskole, Børnekulturhus Ama’r, Køge Ungdomsskole, Køge Musikskole, Hjørring Musiske Skole, Musikskolen Frederikshavn og Kulturskolen Brønderslev.