Koncertkaravane med Eget Værelse, Maria Faust, Qarin Wikström og Katrine Amsler på Vinterjazz 2016


Vinterjazz 2016 sætter fokus på nogle af landets mest prominente, nyskabende kunstnere, når musikkollektivet Eget Værelse og den eksperimenterende trio Shitney starter en koncertkaravane, der rejser land og rige rundt i vinterferien under temaet Wild at Heart.

I det danske jazzmiljø findes der flere progressive kraftcentre med kvindelige kunstnere, der i originalitet, kunstnerisk vision og do it yourself-metode udgør en række af øjeblikkets mest interessante nybrud.

Et eksempel er den dobbelte Danish Music Awards Jazz 2014-modtager, saxofonist og komponist Maria Faust som sammen med Qarin Wikström og Katrine Amsler har skabt et fællesprojekt med navnet Shitney. Ét andet af disse kraftcentre i ny musik er musikerkollektivet Eget Værelse, som holder til på spillestedet Mayhem og blandt andet tæller grupperne Selvhenter, Bad Astma og Valby Vokalgruppe med mere. Eget Værelse vil sammensætte et særligt program til denne turné.

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Vinterjazz 2016 finder sted 5.-28. februar på mere end 100 spillesteder i hele landet.

 

Om Eget Værelse

Musikkollektivet og pladeselskabet Eget Værelse er startet i 2010 af Maria Bertel, Jaleh Negari, Sonja LaBianca, Maria Diekmann og Anja Jacobsen. Eget Værelse har en stærk forbindelse til spillestedet Mayhem i København og indeholder en stribe kunstneriske projekter, som disse fem personer laver sammen, alene, eller i samarbejde med andre udenfor kollektivet. Projekterne spænder over musik, lyd, billeder, koncerter, udstillinger, performances, udgivelser og workshops.

Sonja LaBianca udforsker den akustiske saxofons genklang i rum, genstande og materialer. Der er fokus på det minimalistiske og mekaniske med et ønske om at skabe et åbent, næsten meditativt rum for lytteren. Sonjas LaBiancas solokompositioner bevæger sig i en æstetik, der grænser op til klassisk, folklore, freejazz og lydkunst, med inspiration fra kunstnere som John Cage, Avo Pärt, Albert Ayler og Laurie Anderson.

Jaleh Negari, trommeslager og komponist. Med afsæt i minimalistisk mønstermusik arbejder hun med cykliske meditationer over faseforskydninger, dissonans og dyrkelse af overtonespektret. Instrumenteringen tæller foruden keyboard og synth blandt andet asiatiske gonger, syngeskåle, fundne metalobjekter og woodblocks. Negari er også en central figur i det internationalt anerkendte eksperimentalrockorkester Pinkunoizu.

Maria Bertel, trombonist og komponist, uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium i 2009. Maria Bertel arbejder med et soloprojekt under navnet Ymers Pizza. Derudover spiller hun i og komponerer for bandprojekterne Gud er kvinde, Bad Astma og N.O.T. Bertel er medstifter af spillestedet Mayhem i København.

Maria Diekmann, violinist, uddannet fra Kunstakademiets Billedkunstskole. Med video, tekst, performance og installation arbejder hun på tværs af musikoplevelsens flygtighed, og ved at iscenesætte det ambivalente i forholdet mellem lyd og billede bryder hun med de forventninger, vi normalt har til den auditive oplevelse og dens visuelle omgivelser.

Anja Jacobsen, trommeslager/sanger, fra blandt andet Selvhenter, Frk. Jacobsen og hedengangne Kirsten Ketsjer er pt. på barsel. Gæsteoptræden kan forekomme.

 

shitneyweb_petergannushkin

Om Shitney

Medlemmerne i Shitney har tidligere arbejdet sammen på kryds og tværs i forskellige musikalske konstellationer, som Pistol nr 9, Maria Faust Jazz Catastrophy og Television Pickup. I starten af 2015 dannedes Shitney med formålet at skabe ny og kompromisløs musik på en kontrasterende akustisk/elektrisk lyd‐planet.

Her er tre kvinder, der alle på hver sin måde befinder sig på kanten af musikalsk normalitet. De er ikke bange for at gå veje, der kan gøre ondt på den ene eller anden måde på både lytter og musiker. Musikken er til tider urovækkende, til tider blid og symfonisk. De skaber et uforudsigeligt miks af konkret og abstrakt ved brug af beats, samplinger, syntetiske og akustiske lyde. For nylig er brugen af sort/hvide visuals kommet med som en ny medspiller, som giver yderligere en kontrasterende facet til Shitneys musikalske univers.

Maria Faust, estisk komponist og saxofonist – mest kendt fra hendes egne bands Maria Faust Jazz Catastrophe og Maria Faust Sacrum Facere, modtager af flere Danish Music Awards. Arbejder både i mindre improvisationsensembler og i soloformat, undersøger elektronik, bådmotorer, den menneskelige stemme og bruger vand som medspiller. Medgrundlægger af pladeselskabet Barefoot Records.

Katrine Amsler, dansk komponist og pianist – mest kendt fra hendes bestandigt foranderlige og nyskabende band Television Pickup. Arbejder også med improvisationsmusik i forskellige ensembler, som producent, med filmmusik, sound design og musik til computerspil. Medlem og medgrundlæggerne af det svenske pladeselskab Boogiepost Recordings.

Qarin Wikström, svensk komponist og vokalist – mest kendt fra hendes band Kostcirkeln, og de kollektive ensembler Sekten og Babakarej. Arbejder også som komponist/performer til kontemporær dans, som soloartist under navnet Q, og mindre improvisationsensembler. Modtager af flere Danish Music Award Jazz-statuetter, modtager af Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat 2015-2017. En del af pladeselskabet ILK.

(Photo: Peter Gannushkin)

 

Program for Wild at Heart / Vinterjazz 2016

16/2, kl 20.00: Shitney + Eget Værelse (dobbeltkoncert) på Jazzhouse, Kbh. // INFO & BILLETTER
18/2, kl 20.00: Shitney + Eget Værelse (dobbeltkoncert) på Radar, Aarhus // INFO & BILLETTER
19/2, kl 16.00: Shitney på Musikskolen, Svendborg // INFO & BILLETTER
19/2, kl 16.00: Eget Værelse på Dexter, Odense // INFO & BILLETTER
21/2, kl 15.00: Eget Værelse på Elværket, Holbæk // INFO & BILLETTER

24/2, kl 16.00: Eget Værelse på Tapperiet i Køge // INFO & BILLETTER
24/2, kl 19.00: Shitney på Vesthimmerlands Musikhus / Beta, Aars // INFO & BILLETTER
25/2, kl 19.00: Shitney på Kulturhotellet, Rønde // INFO & BILLETTER
26/2, kl 16.00: Shitney på Koncertsalen Skolegade 4 i Hjørring // INFO & BILLETTER

Anledningen for turnéen er projektet JazzCamp for Piger, der sætter fokus på improvisation for piger i rytmisk musik og finder sted i samme periode. Koncerterne med Eget Værelse og Shitney er åbne for alle. Se information om forsalg og entré på festivalens hjemmeside eller hos de enkelte spillesteder.

Koncertrækken er støttet af Nordea-fonden og Statens Kunstfond. Arrangør er Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark i samarbejde med Jazzhouse, Radar, Dexter, Svendborg Musikskole/Giant Steps, Tapperiet, Vesthimmerlands Musikhus, Det Musiske Hus og Holbæk Jazzklub.

 

Mere information:

Selvhenter: www.youtube.com/watch?v=VAsGUQ_WuV8
Maria Faust-portræt: www.youtube.com/watch?v=pD28Bm4xovo
Eget Værelse www.egetvaerelse.dk
JazzCamp for Piger: www.jazz.dk/jazzcampforpiger