Udvalgte highlights i tredje uge af Vinterjazz


Vinterjazz 2016 går ind en fantastisk uge med masser af internationale profiler. Med mere end 100 spillesteder og et hav af koncerter er der masser at vælge imellem. Her sætter vi fokus på udvalgte highlights i festivalens tredje uge. Se det samlede line-up for Vinterjazz 2016 på www.jazz.dk.

 

DR Koncerthuset: Concha Buika fuldender stor Vinterjazz-uge

Et af årets helt store navne er den spanske flamenco-dronning Concha Buika. Hun er en ægte vokaldiva, der har rødder i jazz og flamenco, og som med god grund bliver sammenlignet med navne som Chavela Vargas, Edith Piaf, Nina Simone og Amy Winehouse. En kunstner, der kender traditionen, men også overskrider den musikalske arv med sin dramatiske karisma og store stemme. Buika opildner følelser med sin vokal, gennemborer hjerter med sine sangtekster og henrykker med sin tilstedeværelse på enhver scene.

Concha Buika (ES) + support: Lennart Ginman solo
Søndag 21/2, kl. 20:00 → DR Koncerthuset, Koncertsalen, Kbh. S

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Lee Ritenour Group (US)

Vinterjazz får i år besøg af et af musikhistoriens største guitarkoryfæer. Stort set alt hvad der kan krybe og gå inden for amerikansk jazz, funk, pop og underholdningsmusik, har på et eller andet tidspunkt haft brug for den ultraerfarne jazz-, fusion og altmuligguitarist Lee Ritenour.

Nu er han klar til to koncerter under årets festival, hvor han blandt andet får følge af sønnen Wesley på trommer, bassisten Melvin Lee Davis og Jesse Millener på keyboards.

19/2, kl. 21:00 → Amager Bio, Kbh. S
22/2, kl. 20:00 → Kulturværftet, Helsingør

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Rodney Green Quartet (US)

Den amerikanske trommeslager Rodney Green begyndte sin allerede fornemme jazzkarriere som sideman for bl.a. Orrin Evans, Duane Eubanks og Christian McBride – og har siden spillet med alle de største musikere fra Diana Krall til Charlie Haden.

Under de tre koncerter på Vinterjazz 2016 medbringer han Warren Wolf på vibrafon, bassisten David Wong og pianist Jacob Christoffersen.

18/2-20/2 kl. 20:00 → Jazzhus Montmartre

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Arnold Dreyblatt & The Orchestra of Excited Strings + Stephen O’Malley & Randall Dunn (US)

Eksilamerikaneren Arnold Dreyblatt er en af vor tids bedste repræsentanter for den moderne kompositionsmusiks minimalistiske forgreninger. Sammen med sit Orchestra of Excited Strings fremmaner han klange fra et mystisk og medrivende overtoneunivers.

Oplev desuden dronemesteren Stephen O’Malley fra bandet Sunn O))) i en duo med multiinstrumentalisten Randall Dunn.
18/2, kl. 20:00 → Jazzhouse, Kbh. K

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Fire! (SE) + Corsano/McPhee (US)

Der er tale om lidt af en supergruppe, når de tre svenskere i trioen Fire! vender tilbage til Vinterjazz. Med den (blæk)spruttende saxofonist, komponist og multiinstrumentalist Mats Gustafsson fra bl.a. The Thing i front, har trioen overrumplet læssevis af både eksperimenterende og mere traditionelle scener for jazz siden debutudgivelsen i 2009.

Ved koncerten på Jazzhouse kan man desuden opleve stortalentet på trommer, Chris Corsano, i samspil med blæserlegenden Joe McPhee.

19/2, kl. 21:00: Fire! (SE) + Corsano/McPhee (US) → Jazzhouse, Kbh. K
20/2, kl. 20:00 → Atlas, Aarhus

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Portræt: Svend Asmussen 100 år

Det er svært at undervurdere den legendariske jazzviolinist Svend Asmussens indflydelse på dansk jazz – og dansk musik som sådan. Journalist Kjeld Frandsens tegner et stort portræt af Svend Asmussen her:

LÆS PORTRÆT AF SVEND ASMUSSEN

 

Portræt: Tomasz Stanko

“Den polske Miles Davis”. Den Vinterjazz-aktuelle trompetist Tomasz Stanko har været vidt omkring i sin livslange karriere. Anders H. Lund har skrevet portræt af det europæiske unikum, som er aktuel på Vinterjazz 2016.

LÆS PORTRÆT AF TOMASZ STANKO

 

12722023_10153553071613893_77546587_n

 

Landet rundt: Danmarkspremiere på Sølvtøjet

Tredje uge på Vinterjazz 2016 er samtidig ugen, hvor et af årets mest ambitiøse projekter sættes i gang. Det drejer sig om Sølvtøjet, seks musikere og to digtere ledt an af trommeslager og komponist Kresten Osgood. Sammen vil de meget forskellige kunstnere forsøge at finde fælles fodslag i en verden, hvor jazz ifølge bagmanden alt for længe har været præget af splittelse.

Jesper Thilo, Lotte Anker og forfatter Lars Skinnebach er blot nogle af de forventningsfulde deltagere, når Sølvtøjet drager på en landsdækkende turné med start 17. februar i Aarhus. Forvent det uventede!

17/2 kl. 20:00 → Sunship/Atlas, Aarhus
18/2 kl. 20:00 → Jazz6000/Pitstop, Kolding
19/2 kl. 21:00 → Stars,Vordingborg
20/2 kl. 21:00 → Jazzhouse, Kbh. K
21/2 kl. 15:00 → Forbrændingen, Albertslund

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Landet rundt: Wild at Heart

Vinterjazz 2016 sætter fokus på nogle af landets mest prominente, nyskabende kunstnere, når musikkollektivet Eget Værelse og den eksperimenterende trio Shitney med Maria Faust, Qarin Wikström og Katrine Amsler starter en koncertkaravane, der rejser land og rige rundt under temaet Wild at Heart.

Anledningen for turnéen er projektet JazzCamp for Piger, der sætter fokus på improvisation for piger i rytmisk musik og finder sted i samme periode.

KØB BILLETTER // SE TURNÉPLAN

 

Aarhus: Obscura spreder lys på Radar

Flere spændende initiativer på Vinterjazz fra Aarhus. Den 18.-20. februar har spillestedet Radar givet lyskunstnerne Obscura frie hænder til at omdanne Radar med en lysinstallation til scenerummet og designe visuals specielt til hver enkelt af de tre koncertaftener.

18/2: Eget Værelse + Shitney → Radar, Aarhus
19/2: Kalaha → Radar, Aarhus
20/2: MNDSGN + Ivan Ave (US/NO) → Radar, Aarhus

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Frederikshavn til Sønderborg: DR Big Bandet

Under Vinterjazz 2016 tager DR Big Bandet på turné rundt i Jylland – fra Frederikshavn i nord til Sønderborg i syd. De fire ‘Pittstops’ består programmet af highlights fra bandets fantastiske bagkatalog – dog med særlig fokus på Ray Pitts’ klassikere fra hans tid som leder af DR Big Bandet.

16/2, kl. 19:30 → Det Musiske Hus Frederikshavn
17/2, kl. 18:30 → Den Runde Pavillon, Brønderslev
19/2, kl. 19:30 → Vesthimmerlands Musikhus ALFA, Aars
21/2, kl. 16:00 → Sønderborghus

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Paradise Jazz: Hugh Steinmetz Sekstet + Mads Mathias

Den københavnske jazzforening Paradise Jazz har i år i den grad gang i vinterjazzen. På Huset-KBH kan man i år blandt andet opleve den unge sanger og saxofonist Mads Mathias med band og free jazz-foregangsmanden, trompetisten Hugh Steinmetz, med en spændende og vital sekstet.

17/2: Hugh Steinmetz Sekstet → Huset-KBH
KØB BILLETTER // LÆS MERE

19/2: Mads Mathias “Free Falling” → Huset-KBH
KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

3 x Jacob Anderskov “Kinetics”

Årets Komponist ved Danish Music Awards Jazz 2013 er aktuel med sin Kinetics-trio, der består af tre skarpe profiler inden for avantgarde og den eksperimenterende jazz: Adam Pultz Melbye på bas, Anders Vestergaard på trommer og Jacob Anderskov på piano.

19/2, kl. 23:00 → Christianias Børneteater
20/2, kl. 20:00 → ILK / 5e, Kbh. V.
21/2, kl. 20:00: Jacob Anderskov Kinetics + Laura Toxværd solo → Koncertkirken, Kbh. N

KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Vinterferie: Stort udvalg af Vinterjazz for børn i uge 7

Også festivalens mindste gæster har noget at komme efter under Vinterjazz 2016. Særligt i denne tredje uge er der fart på, når Amager Børnemusik inviterer børn og barnlige sjæle på vinterferie inden for til en række koncerter i børnehøjde.

Samtidig er Den Blå Planet i Kastrup et af de mere spektakulære nye spillesteder på Vinterjazz. Akvariet benytter også skolernes vinterferie til daglige koncerter med Benita Haastrup og trommetrioen DrumDrum.

Vinterjazz 2016 for børn:
SE PROGRAM FOR BØRNEJAZZ // KØB BILLETTER