Vinterjazz 2016 finder sted på mere end 100 spillesteder fra kyst til kyst


SPILLESTEDER: Vinterjazz 2016 bliver med sine 102 spillesteder drysset fra Hjørring til Kastrup en spektakulær musikbegivenhed – også uden for hovedstaden.

Det, der gør Vinterjazz til en særlig musikbegivenhed, er, at det er et landsdækkende sammenskudsgilde mellem spillesteder og arrangører, musikere og publikum, store og små byer – et nationalt initiativ, som er skabt og finder sted lokalt. I modsætning til sommerens festival(er), så er Vinterjazz først og fremmest en klubfestival, som kickstarter sæsonen for de mange jazzspillesteder og arrangører, som alle skaber et miljø, hvor jazzen kan udvikle sig og leve året rundt.

Vinterjazz 2016 tæller i alt 102 spillesteder og 22 uafhængige arrangører. Det er en lille fremgang i forhold til de seneste år. I 2013 var der 60 spillesteder, i 2014 cirka 75 spillesteder og sidste år var tallet ca. 100 steder. Det er kombinationen af de mange forskellige typer spillesteder – jazzklubber, musikforeninger, kulturhuse, koncertsale, caféer, nedlagte slagtehaller og andre DIY-steder – som er med til at gøre festivalen til en mangfoldig begivenhed både organisatorisk og kunstnerisk. Vinterjazz er med andre ord hele Danmarks årlige jazzfestival.

Foto: Den Runde Pavillon i Brønderslev er blandt de nye Vinterjazz-spillesteder i 2016.

 

Nye venues i alle kroge og hjørner

Årets udgave af festivalen byder velkommen til godt 20 nye spillesteder. I Nordjylland drejer det sig om Jazz9700 i Den Runde Pavillon i Brønderslev, Koncertsalen Skolegade 4 i Hjørring, Det Musiske Hus i Frederikshavn og Vesthimmerlands Musikhus ALFA, som blandt andet får besøg af DR Big Bandet og turnéen Wild at Heart.

Længere sydpå er der også kommet nye spillesteder på banen. I Østjylland er Kedelhuset med for Frokostjazzen Silkeborg, i Rønde er der Kulturhotellet, mens Aarhus udvider med to progressive steder; Radar og det nyåbnede Tape. I Kolding sker udvidelsen i form af Pitstop, der er et af de eksklusive stop for den mangfoldige og favnende jazzturné Sølvtøjet. På Fyn er Studenterhus Odense, Foderstoffen i Ringe og Arne B i Svendborg desuden nogle af de nye værter for festivalens mange musikalske tilbud.

I Region Sjælland kan Vinterjazz i år sige velkommen til Slagelse Musikhus, der har Kurt Rosenwinkel & Aarhus Jazz Orchestra på programmet, og Forbrændingen i Albertslund, som præsenterer ILK Eksplosion labelfestival, Sølvtøjet og Jakob Bro/Kresten Osgood. Holbæk Jazzklub er også ny i forhold til og holder til på Musikhus Elværket. Kulturværftet i Helsingør udvider på årets Vinterjazz også til Toldkammeret.

 

Musik til hajerne

Endelig er der også i Storkøbenhavn en håndfuld tilføjelser. VerdensKulturCentret på Nørrebro, folkehuset Absalon og Absalon Hotel på Vesterbro, samt Plejecenter Sølund ved søerne mellem Nørrebro og Østerbro.

På Amager er en stribe kulturinstitutioner under Amager Børnemusik som for eksempel Solvang Bibliotek, Ørestad Bibliotek, Børnekulturhus Ama’r blandt nyhederne, og ikke mindst er Nordeuropas største akvarium, Den Blå Planet, kommet med som et af festivalens mere opsigtsvækkende spillesteder.

 

De uafhængige arrangører

En del af Vinterjazz-programmet er sammensat af musikforeninger og uafhængige arrangører. Mange er lokale foreninger som Jazz6000, Giant Steps, Jazzselskabet i Aarhus, Holbæk Jazzklub, Sønderborg Jazzklub, Lyngby-Taarbæk Jazzklub, Nørrebro Jazzklub og Lemvig Musikforening, som præsenterer musik på ét eller flere lokale spillesteder.

Andre arrangører er kendetegnede ved en bestemt kunstnerisk retning. Paradise Jazz, som holder til i Huset-KBH, Jazzklubben på JazzCup og Amagerbro Jazz præsenterer på hver deres måde cremen af den danske jazzscene og den nordiske tone.

Sun Ship i Aarhus har gennem mange år været med til at skabe en scene for den unge og progressive jazz i den østjyske hovedstad, spredt ud over flere forskellige fysiske adresser. I København er den eksperimenterende musik repræsenteret af Klub Avantgarde, Proton, Jazz Club Loco og musikkollektivet ILK Music.

 

Internationale og danske hovednavne på turné

Kombinationen af festivalens længde samt det landsdækkende aspekt gør desuden Vinterjazz til en oplagt mulighed for at opleve internationale og danske hovednavne på turné, særlige koncertrækker og festivaltemaer.

Af internationale navne er det værd at bemærke, at store navne som Tomasz Stanko, Bixiga 70, Kurt Rosenwinkel, Lee Ritenour, Fire!, Dorado & Amati Schmitt, jazz/gospel-sangerinden Lillian Boutté fra New Orleans og den prisvindende dansk-amerikanske trio Jakob Bro/Thomas Morgan/Joey Baron kan opleves uden for hovedstaden. Blandt de danske festival-highlights på turné kan man blandt andre nævne Ibrahim Electric, Sinne Eeg, Carsten Dahl, Søren Kjærgaard, JazzKamikaze og DR Big Bandet.

To af de særlige projekter, som ser dagens lys på Vinterjazz 2016, er henholdsvis Kresten Osgoods ambitiøse gruppe Sølvtøjet med seks danske jazzmusikere og to digtere, samt koncertrækken Wild at Heart med Eget Værelse og Shitney (Maria Faust, Qarin Wikström, Katrine Amsler). Gå ikke glip af de to særprojekter skabt til festivalen, når de rejser landet tyndt.

Sæt kryds i kalenderen, når den 16. udgave af Vinterjazz kommer til en by i nærheden af dig den 5.-28. februar 2016. Program: SE ALLE KONCERTER PÅ VINTERJAZZ 2016

 

I alt 102 spillesteder og 22 uafhængige arrangører på Vinterjazz 2016

Official venues: 5e, Absalon, Absalon Hotel, Amager Bio, Arne B, Atlas, Bartof Café, Bartof Station, Bibliotekshuset, Børnekulturhus Ama’r, Brorsons Kirke,Café Blågårds Apotek, Cafe Emma, Café Sommersko, Caféen Skjolds Plads, Charlie Scott’s, Christianias Børneteater, Christians Kirke, Den Blå Planet, Den Runde Pavillon, Den Sorte Diamant, Det Bruunske Pakhus, Det Jyske Musikkonservatorium, Det Musiske Hus – Frederikshavn, Dexter, DR Koncerthuset, Foderstoffen, Forbrændingen, Fuego, Global, Godset, Hotel Savoy CPH Jazz-Club, Huset Esbjerg, Huset Aalborg, Huset-KBH, 1. Sal, Husets Teater, Jazzcafé Divino , Jazzcup, Jazzhouse, Jazzhus Montmartre, Kayak Bar, KB18, Kedelhuset, KoncertKirken, Krudttønden, Kulturcentret Assistens, Kulturhotellet, Kulturhuset Islands Brygge, Kulturhuset Pilegården Kulturstationen Vanløse, Kulturværftet, Kunsthal Aarhus, Kvarterhuset, Lemvig Bibliotek, Lemvig Gymnasium, Lemvig Kirke, Luther Kirken, Mellemrummet, Metronomen, Mojo, Musikhus Elværket, Musikhuset Aarhus, Nørrebro Bryghus, Odense Musikbibliotek, Ørestad Bibliotek, Osramhuset, PH Caféen, Pitstop Kolding, Portalen, Prismen, Prøvehallen, Radar, Slagelse Musikhus, Sofie Kælderen, Sølund, Solvang Bibliotek, Sønderborghus, Spillestedet Skolegade 4, Stadsbiblioteket i Lyngby, Stars, Stengade, Studenterhus Odense, Svendborg Musikskole, Taastrup Kulturcenter, Taastrup Medborgerhus, Tango y Vinos, Tape, Tapperiet, Telefonfabrikken – Gladsaxe Kulturhus, Templet, Terroiristen Vinbar, The Standard, Toldkammeret, Traktørstedet Ludvigslyst, Tranquebar, Trinitatis Natkirke, Tuskær, Vega, VerdensKulturCentret, Vesthimmerlands Musikhus ALFA, VIA Univervity College Nørre Nissum, Vinbaren Vesterbro Torv, ZeBU

Arrangører: Amager Børnemusik, Amagerbro Jazz, Brønshøj Copenhagen Jazz Club, BørneJazzKlubben, Christiania Jazzclub, Cowbell, Frokostjazzen Silkeborg, Giant Steps, Gladsaxe Jazzklub, Holbæk Jazzklub, ILK, Jazz Club Loco, Jazz6000, Jazz9700, Jazzselskabet i Aarhus, Lemvig Musikforening, Lyngby-Taarbæk Jazzklub, Nørrebro Jazzklub, Paradise Jazz, Sofies Jazz Klub, Sun Ship, Sønderborg JazzClub

Se programmet for de enkelte venues og læs meget mere om alle de forskellige spillesteder og arrangører i spillestedsoversigten.