Guide: Den internationale undergrund på Vinterjazz 2018


Evan Parker (UK)

Huset i Aalborg — tirsdag 20/2, 20:00 – Læs mere / Køb billet
Koncertkirken, København — onsdag 21/2, 20:00 – Læs mere / Dørsalg
Sunship / Salonen, Aarhus — torsdag 22/2, 21:00 – Læs mere / Køb billet

Den britiske saxofonist Evan Parker har siden begyndelsen af 1970’erne stået som et af fyrtårnene på den europæiske jazz- og improvisationsscene. Evan Parkers musikalske partnere – bl.a. på en del ECM-udgivelser – inkluderer Derek Bailey, Tony Oxley, Peter Kowald, Alexander von Schlippenbach, Paul Lovens, Barry Guy, Anthony Braxton, Cecil Taylor, Paul Bley, Rashied Ali, Robert Wyatt, Globe Unity Orchestra m.fl. Parker inviterede i marts 2016 den danske pianist og komponist Jacob Anderskovs trio ”Kinetics” til at ledsage ham til hans månedlige koncert på Vortex i London. Det gunstige samarbejde har nu ført til en europæisk turné i februar, der også finder vej forbi Vinterjazz 2018.

Line-up: Evan Parker, Jacob Anderskov, Anders Vestergaard, Adam Pultz Melbye

 

Cantenac Dagar (FR)

Teater Momentum, Odense — mandag 19/2, 21:30 – Læs mere / Køb billet
Alice, København — tirsdag 20/2, 20:00 – Læs mere / Køb billet
Tape, Aarhus – onsdag 21/2 kl. 21:00 – Læs mere / Dørsalg

Cantenac Dagar er en eksperimenterende duo fra Frankrig. Den ene part spiller på forstyrret og desorienteret banjo og den anden part tager sig af human beatbox og manipuleret båndoptager (!) Cantenac Dagar skaber med dette ekstreme set-up en primitiv og organisk lyd, der lyder som en form for futuristisk folklore. Cantenac Dagar sætter en dyd i at skabe unik lyd til koncerter og herved aldrig gentage sig selv eller forfalde til prædefinerede skabeloner. Cantenac Dagar har delt scener med så bred en vifte af navne som fx This Heat, The Ex, Tortoise, Pere Ubu, Wolf Eyes og Acid Mother’s Temple.

 

Circuit des Yeux (US)

Alice, København — lørdag 10/2, 21:00 – Læs mere / Køb billet

Circuit des Yeux – alias amerikanske Haley Fohr – er en usædvanlig sangerinde med en dyb og rå stemmeføring og et atmosfærisk univers, der trækker på både syret folk, dramatisk rock, avantgarde, elektroniske klange og jazzet improvisation. Udtrykket kan forekomme indadvendt, men indfanger alligevel lytteren med en ufattelig intensitet. Musikkens rå og foruroligende nærvær løftes af en stemme, som leder tankerne hen på dramatiske vokaler som Diamanda Galás, Patty Waters og Odetta i skøn forening – fra dommedagstungt mørke til flænsende skrig. Fohr har tidligere givet uhørt stærke koncerter på egne ben. Nu giver hun sin første koncert med band i København som del af turnéen for hendes aktuelle album ‘Reaching for Indigo’, som har fået fremragende anmeldelser i toneangivende internationale medier.

 

Juhanna Sulkunen (FI)

Koncertkirken, København — søndag 25/2, 20:00 – Læs mere / Dørsalg

Finske Johanna Sulkunen udforsker det mulige samspil mellem stemme og maskine, når hun under Vinterjazz 2018 optræder solo med sin helt særlige blanding af elektronisk musik, musique concrète, jazz, impro og samtidsmusik. Sulkunen henter stor inspiration fra zenbuddhismen med særlig vægt på filosofiens grundlæggende paradokser, de såkaldte koan-vers, som hun i 2016 drog til Japan for at udforske. Musikalsk munder de forskellige inspirationer ud i en symbiose mellem elektronik og den menneskelige stemme – maskinen bliver kropslig, mens stemmen antager elektriske former.

 

Chris Cutler (UK)

Koncertkirken, København — mandag 12/2, 20:00 – Læs mere / Dørsalg

Chris Cutler er en engelsk trommeslager, komponist, lyriker og musikteoretiker. Han blev kendt med den engelske avant-rock gruppe “Henry Cow” samt Art Bears-forgreningen af Henry Cow. Cutler har desuden spillet i utallige improvisationssammenhænge med bl.a. Fred Frith, Lindsay Cooper, Zeena Parkins, Otomo Yoshihide og mange flere. Cutler er også medlem af Lotte Ankers 8-m/k store What River Ensemble. Den engelske trommeslager har i årenes løb udviklet nye måder at kombinere elektronik og trommesæt over mange år og skabt et mageløst musikalsk udtryk. Til denne særlige Vinterjazz-koncert kan man opleve Cutler solo og i samspil med danske Lotte Anker og polske, herboende Tomo Jacobson.

 

Rashad Becker (DE)

Tape, Aarhus — torsdag 15/2, 21:00 – Læs mere / Dørsalg
Alice/Proton, København — fredag 16/2, 21.00 – Læs mere / Dørsalg

Tyske Rashad Becker er en af de absolut mest efterspurgte mastering engineers på scenen for eksperimenterende samtidsmusik. Siden han blev tilknyttet de Berlin-baserede technolegender Basic Channels produktionsstudie Dubplates & Mastering i 1997, er det blevet til flere end 1200 udgivelser med Becker som ansvarlig for mix, master eller begge dele. I 2013 udkom hans første album med egenproduceret musik, “Traditional Music of Notional Species Vol. I” og i 2016 udkom Vol. II. Rashad Beckers lydunivers nærmer sig en arkitektonisk tilgang til musik – her
er ikke mange tegn på traditioner, hverken rytmisk, harmonisk eller i valget af lyde, der sjældent har klare, genkendelige identiteter. I stedet konstruerer han sin egen klangverden, lydskulpturer, der efter eget udsagn er inspirerede af tanken om folkemusik for fremmede, ikke-jordlige livsformer. Der er en stor oplevelse i vente for Vinterjazz-publikummet, når Becker lægger vejen forbi de rå omgivelser på Tape i Aarhus og på Alice i København til to sjældne live-optrædener på dansk jord.