Femte udgave af JazzCamp for Piger finder sted under Vinterjazz


Vinterjazz: JazzCamp for Piger, som slår ned over hele landet allerede fra næste uge, er mere end et musikstævne. Formålet er at skabe nye musikalske fællesskaber for piger i alderen 10-15 år, der spiller et instrument, samt at bidrage til at genoprette kønsbalancen i rytmisk musik.

“JazzCamp for Piger er en nytænkende måde at give pigerne plads til at spille sammen og blive fortrolige med instrumenterne. Drengene er sendt uden for døren, og der er fokus på improvisation og sammenspil. Vi arbejder på at skabe musikalske fællesskaber for pigerne, forstået på den måde, at pigerne skal få en følelse af, at de ikke er alene om lysten til at kaste sig ud i at dygtiggøre sig. Derudover lægger vi op til, at pigernes erfaringer fra de populære jazzcamps lever videre resten af året, hvor vi aktivt arbejder på at fastholde de nye fællesskaber og give pigerne mulighed for at komme ud og spille koncerter,” udtaler leder for JazzDanmark, Eva Frost.

Det er erfaringer, som bliver bakket op af en nylig rapport fra Musikskoletænketanken under Kulturministeriet. Den anbefaler blandt andet, at musikskolerne “gør større brug af forskellige undervisningsformer og læringsmetoder” og “flere stærke musikalske fællesskaber”. Rapporten bekræfter i overensstemmelse med tidligere analyser og optællinger blandt konservatorierne, at der “på det rytmiske område er en tendens til, at piger fravælger instrumenter og prioriterer sang”. Rapporten kan downloades i sin fulde længde herunder.

JazzCamp for Piger 2018 er for ca. 200 nysgerrige og modige piger i alderen 10-15 år, øvede og begyndere, som har interesse i at spille et instrument. Jazzcampen finder sted simultant på lokale musikskoler og institutioner fire dage i vinterferien – og afsluttes med en koncert for familierne. Flere af pigerne fra tidligere JazzCamp for Piger har efterfølgende dannet bands og nogle af dem har spillet til bl.a. Copenhagen Jazz Festival, Danish Music Awards Jazz og talentfestivalen Kids in Jazz i Oslo.

Ambassadører og musikalske forbilleder skal vise vejen

Maria Faust, Marilyn Mazur og Marianne Jelved blev i januar udpeget som ambassadører for projektet, idet de på hver deres måde har en relation til JazzCamp for Piger igennem deres virke. Den verdenskendte percussionist Marilyn Mazur stod bl.a. sammen med 30 jazzcamp-piger bag en koncert i DR Koncerthuset under Copenhagen Jazz Festival 2017. Den firedobbelte Danish Music Awards-vinder Maria Faust fra In The Beginning, Shitney og Sacrum Facere har givet inspirationskoncerter for deltagerne, og Marianne Jelved var kulturminister, da JazzCamp for Piger blev startet i 2014, hvor hun fremhævede projektet i Musikhandlingsplanen 2015-2018. Læs hvad ambassadørerne siger om JazzCamp for Piger og kønsbalancen i rytmisk musik på www.jcfp.dk.

I anledning af JazzCamp for Piger sætter den landsdækkende festival Vinterjazz fokus på nogle af de mest progressive unge kvindelige komponister og musikere under temaet “Wild at Heart”, som finder sted sideløbende med jazzcampen. Det er en serie inspirationskoncerter for deltagerne og deres familier, som finder sted på spillestederne fra Hjørring til København.

Se hvad pigerne selv siger om JazzCamp for Piger:

Fakta om JazzCamp for Piger 2018

JazzCamp for Piger arrangeres af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med musikskoler fra hele landet. JazzCamp for Piger blev startet i 2014 på fem musikskoler, og i 2018 forventer man ca. 200 deltagere fordelt på 17 byer. JazzCamp for Piger 2018 er støttet af Nordea-fonden, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, DJBFA, DPA, Knud og Dagny Gad Andresen Fonden og Gangsted Fonden.

Aarhus Musikskole, 13.-16. februar (uge 7)
Bornholm: Svanekegaarden i samarbejde med Kulturskolen Bornholm, 13.-16. februar (uge 7) – NYHED
Frederiksberg Musikhøjskole, 13.-16. februar (uge 7)
Hjørring Musikskole i samarbejde med Kulturskolen Brønderslev Kommune og Musikskolen i Frederikshavn Kommune, 20.-23. februar (uge 8)
Holbæk Kulturskole, 13.-16. februar (uge 7)
Horsens Musikskole, 13.-16. februar (uge 7)
Hvidovre Musikskole, 13.-16. februar (uge 7)
Hillerød: Klaverfabrikken i samarbejde med Hillerød Musikskole, 13.-16. februar (uge 7) – NYHED
København S: Børnekulturhus Ama’r, 13.-16. februar (uge 7)
København V: Rytmisk Center –  København V, 13.-16. februar (uge 7)
København N: Osramhuset / Trampolinhuset, København N, 13.-16. februar (uge 7) – NYHED
Køge: Tapperiet i samarbejde med Køge Musikskole, 20.-23. februar (uge 8)
Nyborg Musikskole i samarbejde med Svendborg Musikskole, 13.-16. februar (uge 7) – FLYTTET
Odense Musikskole, 13.-16. februar (uge 7)
Rudersdal Musikskole, 13.-16. februar (uge 7)
Vordingborg Musikskole, 13.-16. februar (uge 7) – NYHED