Kvinderne står i front hos de progressive musikforeninger under Vinterjazz


Flere af de uafhængige jazzforeninger som Sun Ship, Klub Primi og The Community sætter fokus på kvindelige bandledere og sætter dermed deres præg på kønsbalancen i dansk jazz, hvor også spillestedet Forbrændingen i Albertslund og Gaarden & Gaden er på banen.

 

Sun Ship – Ny bookinggruppe i Aarhus

I Aarhus er der ny bookinggruppe bag den hæderkronede jazzforening, Sun Ship. I år præsenterer Sun Ship og Knud’s Kiosk en minivinterjazz-festival på Colabs – en aften med tre af undergrundens perler i cykelværkstedets charmerende, rå og intime omgivelser. Kunstnerne omfatter bl.a. Slimowitch med Mija Milovic, Lena Milovic og Simin Stine Ramezanali, samt den engelske trommeslager Greta Eacott, der leder det internationalt anerkendte percussion-ensemble G-Bop Orchestra. Den 21. februar rykker Sun Ship desuden ind på Radar med en dobbeltkoncert med Maria Faust “Machina” og Natlyst.

Aarhusianske Sun Ship (et. 2003) er en koncertforening, som præsenterer grænsesøgende og eksperimenterende musik fra bands, som spiller originale kompositioner. Denne koncertaften bliver desuden den første arrangeret af Sun Ships nye bookinggruppe bestående af Maria Dybbroe, Nikolaj Bugge, Emil Dahl, Line Rothmann og Emil Palme.

7/2 – Sun Ship / Colabs! – Slimowitch + G-Bop Orchestra + Kogekunst – Læs mere
21/2 – Sun Ship / Radar – Maria Faust “Machina” + Natlyst – Billetinfo på vej

 

Klub Primi – ny tirsdagklub åbner under Vinterjazz

Klub Primi er Københavns nye klub for improviseret, kreativ og genrefri musik, som holder til på H15 i Kødbyen og finder sted hver tirsdag. Den er “et mødested, der arbejder på tværs af kategorier, grænser, alder og køn. Akustisk radikalitet, elektroniske nybrud, free jazz, neo third wave, lydkunst og endnu navnløs lyd-alkymi er elementerne, når Klub Primi udforsker undersiden af det musikalske isbjerg, hvor ofte kun den fintslebne top ses. Der, hvor det urovækkende, det som stikker dybere i menneskene, er gemt. Med tre koncerter hver tirsdag afsøger Klub Primi musikkens og lydkunstens nyeste bevægelser, ligesom vi præsenterer de foregangsfigurer, der allerede har demonstreret, at kunsten hele tiden må genopfinde sig selv,” oplyser arrangøren.

Åbningskoncerten finder sted tirsdag den 12. februar og fejres i øvrigt med gratis entré. Indtil videre er der kun kvindelige bandledere på programmet. Den 12. februar kan man for første gang bl.a. høre bandet Coriolis, der tæller Carolyn Goodwin, Sonja LaBianca, Nana Pi, Julia Wiklund, Maria Bertel og Maria Dybbroe, og den 19. februar er der to navnkundige kendinge (Marilyn Mazur og Lotte Anker), som i 80’erne blandt andet var en del af kvindebandet Primi-Band. Om der er en sammenhæng med Klub Primi, fortæller historien indtil videre ikke noget om.

12.2 – Klub Primi / H15 – Åbningsfest for Klub Primi: Shitney + Coriolis + Mi=Mi – Læs mere / Gratis entré
19.2 – Klub Primi / H15 – Jaleh Negari Solo + Marilyn Mazur / Lotte Anker + Puck Mintie – Læs mere / Dørsalg

 

The Community præsenterer “MEUF” på Lygten Station

Det musikerdrevede kollektiv The Community inviterer til en tre-dages festival under Vinterjazz med overskriften ’MEUF’. Festivalen foregår på Lygten Station på Nørrebro i Kbh. d. 22-24. februar og præsenterer nogle af de mest spændende kunstnere på den europæiske scene for eksperimenterende og improviseret musik. “Med denne festival ønsker vi at sætte fokus på retten til at udtrykke sig frit i musikken og i livet, fordi vi tror på, at diversitet og mangfoldighed giver grobund for inspireret og spændende musik!,” lyder det i en pressemeddelelse.

Som et gennemgående tema har The Community desuden inviteret tre af de stærkeste stemmer på den danske scene til at udforske duo-formatet. Det er Lotte Anker, Qarin Wikström og Elena Setien. De har hver især inviteret en kunstner fra den europæiske scene til at spille sammen med sig en af de tre aftener.

22/2 – The Community / Lygten Station – Qarin Wikstrøm (DK/SE) + Nina De Heney (SE), + KØS (Dybbroe/Kragelund/Saarup) + Jonathan Aardestrup Trio – Læs mere

23/2 – The Community / Lygten Station – Lotte Anker + Nina De Heney + Guilherme Rodrigues (PT) + Mia Dyberg (DK/SE) + Prune Bécheau (FR) + Joel Grip (DE/SE) + Greta Eacott Trio (UK) – Læs mere

24/2 – The Community / Lygten Station – Elena Setien (ESP) + Johanna Borchert (DE) + Nana Pi (DK) + Halym Kim (DE/KOR) + Aurelijus Uzameckis (LTU) – Læs mere

Også Gaarden & Gaden på Nørrebro fokuserer i årets Vinterjazz-program udelukkende på kvindelige bandledere som bl.a. Sonja LaBianca (Selvhenter) og Ying-Hsueh Chen. “Vi har desuden skåret ind til benet i et stramt kurateret program baseret på tre “stemmer” i form af tre koncerter, der tilsammen udgør en tematisk helhed,” oplyser arrangøren.

 

Big Band-innovator er hovednavn på Forbrændingen

Forbrændingen i Albertslund er også med i Vinterjazz, hvor de indtil videre har Kathrine Windfeld Big Band på programmet. Windfelds bidrag til bigbandgenren er allerede blevet belønnet med adskillige priser og legater: Bandets første udspil “Aircraft” fra 2015 var nomineret til hele tre Danish Music Awards, hvoraf de vandt prisen som Årets Nye Jazznavn.

I 2017 udkom opfølgeren “Latency”, som fik strålende modtagelse i førende internationale magasiner og aviser som The Guardian (UK), Downbeat (USA) og Le Monde (FR). Pladen blev kåret som Årets Danske Jazzalbum 2017 i magasinet Jazzspecial og udløste en Carl-pris. Som den eneste danske jazzmusiker har Kathrine Windfeld modtaget Statens Kunstfonds 1-årige arbejdslegat i både 2017 og 2018.

16/2 – Forbrændingen, Albertslund – Kathrine Windfeld Big Band – Læs mere / Køb billet

 

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Festivalen strækker sig over tre uger og er arrangeret i samarbejde med flere end 120 spillesteder og arrangører fra Skagen til Bornholm. Vinterjazz 2019 finder sted fra 1-24 februar.