Tak for i år! – Copenhagen Jazz Festival 2014 var fuld af store oplevelser og små mirakler


Den 36. udgave af Copenhagen Jazz Festival sluttede med ustadigt vejr og VM-finale, men det kan på ingen måde forstyrre billedet af en forrygende 2014-festivaludgave præget af solskin, masser af store koncertøjeblikke samt fantastisk jazzstemning i hele byen fra Rødovre og Valby til Amager via Frederiksberg og hele Indre By.

Copenhagen Jazz Festival 2014 sluttede sent søndag aften, og dermed afrundes den 36. udgave af Copenhagen Jazz Festival, hvor der blev sat ny rekord med i alt 1268 koncerter fordelt ud på ti jazzmættede dage. 101 venues var en del af festivalen, heraf 14 nye ift. sidste år.

Festivalleder Kenneth Hansen udtaler: “Årets festival havde det hele; fantastisk sommervejr, masser af publikum både ude og inde, store koncertøjeblikke – både med og uden Stevie Wonder! Med Københavns stærke jazzmiljø som grobund for det hele, vokser jazz i alle afskygninger frem overalt under Copenhagen Jazz Festival – og det kan mærkes hvadenten man er turist eller indfødt københavner…”

På forhånd var der lagt op til en historisk bredspektret festival, men det var alligevel historien om Stevie Wonders gæsteoptræden med Gregory Porter i DR Koncerthuset, der gik verden rundt. Dermed viste festivalen endnu engang, at den i kraft af sin unikke struktur er både mangfoldig, inkluderende og bred i sin forståelse af jazzens forgreninger – og samtidig er i stand til at placere København som en international jazzby med koncerter af høj kunstnerisk kvalitet.

Ifølge anmelderne var dette års festival nemlig i særklasse god. Der var flotte anmeldelser til koncerterne med henholdsvis Gregory Porter, Tinariwen og Concha Buika i DR Koncerthuset, Chick Corea/Stanley Clarke og Hiromi på Viften i Rødovre, Children Of The Light Trio på Betty Nansen, Bro/Mikkelborg/Christensen/Morgan i Den Sorte Diamant, Mats Gustafsson/Thurston Moore og Christian McBride Trio i Jazzhouse, The Thing i Skuespilhusets foyer, Jagwa Music på Loppen, Stacey Kent på Sølyst samt hhv. Phronesis, Joshua Redman og Bona/Katché på Jazz By The Sea ved Kulturhuset Islands Brygge. Årets mest velbesøgte koncert var med A-Team i Kongens Have den 6. juli, hvor den klassiske fløjtenist Michala Petri dukkede op som hemmelig gæst – til publikums store begejstring.

“De, der oplevede Porter og Wonder i Koncerthuset, fik sig et minde for livet. Men rundt omkring i byen ved utallige koncerter har tusindvis af festivalgæster fået hver deres personlige indtryk med sig fra Copenhagen Jazz Festival. Indtryk fra koncerter, hvor danske og udenlandske musikere har gjort det, de er bedst til: at lade nuet og improvisationen styre og musikken overraske“, skriver musikredaktør Thomas Michelsen i Politiken søndag.

Der skal lyde en stor tak til musikere, spillesteder, frivillige og samarbejdspartnere. Tak til bidragsydere Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Statens Kunstfond samt festivalens mediepartner Politiken.

En særlig tak til festivalens hovedbidragsyder Nordea-fonden, som igennem sin langvarige støtte har været med til at styrke Copenhagen Jazz Festival og fastholde København som en international jazzhovedstad.

Copenhagen Jazz Festival vender tilbage igen næste år, hvor datoerne er 3.-12. juli 2015.

 

Fakta om Copenhagen Jazz Festival 2014
– Etableret i 1979
– Én af Europas største jazzbegivenheder
– I alt 1268 koncerter (rekord)
– 101 venues — heraf 14 nye spillesteder ift. 2013
– Næste begivenheder: Vinterjazz 2015 den 6.-22. februar, Copenhagen Jazz Festival 2015 den 3.-12. juli.