Søndag d. 5. juli: Lyden af New Orleans, Blue Note-komet, nordisk urkraft – og andre udvalgte koncerter


Copenhagen Jazz Festival er kommet flyvende i gang – ikke mindst takket være glimrende sommervejr og jazzstemning på udendørsvenues fra Kongens Have til Vandkunsten, Sølyst i Klampenborg til Viften i Rødovre, og fra Torvehallerne til Balders Plads.

Søndagens hovednavn er Dr. John The Nite Tripper, der siden 60’erne har personificeret ånden af New Orleans. At han stadig er aktuel som bandleder er blevet bekræftet gennem en stribe prisvindende udgivelser de sidste ti år, bl.a. velgørenhedsprojekter til genopbygningen af New Orleans efter Hurricane Katrina og hans Grammy-vindende album “Locked Down”, og i torsdags fik han en femstjernet anmeldelse med på vejen fra den norske Kongsberg Jazzfestival under overskriften “Doktor og konge av New Orleans”. Der er få billetter tilbage til koncerten i DR Koncerthuset.

Dagens andre store koncerterne byder vandkig og mangfoldighed: Til Jazz by the Sea præsenteres det nordiske samarbejde mellem den færøske sangerinde Eivør og bassist Lennart Ginman; Stefano Bollani og Lizz Wright afslutter tre dages Jazz Days i Sølyst; og i Skuespilhuset er der prisvindende danske bandledere/komponister i foyeren hver eftermiddag frem til lørdag.

Jazzklubberne byder bl.a. på Blue Note-kometen Ambrose Akinmusire i Jazzhouse, en totalt udsolgt koncert med Kenny Barron Trio i Jazzhus Montmartre, fortsættelsen på Gary Peacocks residency på The Standard, og Marc Bernstein & Sinne Eeg hos dedikerede Paradise Jazz i Huset-KBH. Se alle dagens koncerter på www.jazz.dk/koncerter

 

Udvalgte highlights

Kl. 16.00: Stefano Bollani Trio (IT/DK) → Sølyst // INFO & BILLET
Her hører vi, hvordan tre musikere på totalt samme bølgelængde kommunikerer, udfordrer, driller og leger med hinanden i et musikalsk show, der samtidig er et lærestykke i, hvordan jazz på verdensplan kan gøres enormt underholdende. Den italienske pianist Stefano Bollani favner det bedste fra den europæiske musik, fusionerer det med jazzens blå toner og går i tætte musikalske samtaler med de to danskere, bassisten Jesper Bodilsen og trommeslageren Morten Lund. Samme sted og på samme billet kan man opleve Lizz Wright Group (US) og Cyrille Aimée & Diego Figueiredo (FR/BR).

Kl. 20.00: Dr. John (US) → DR Koncertsalen // INFO & BILLET (FÅ BILLETTER TILBAGE)
Ingen personificerer musikkulturen i New Orleans som pianisten og komponisten Dr. John, hvis uimådeståelige funky voodoo-inducerede musik blander ånden fra New Orleans og Louisiana med jazz, rhythm’n’blues og rock’n’roll. Det musikalske fænomen Dr. John har siden sit store gennembrud i 1968 været hovedårsagen til at den særlige New Orleans-lyd er kendt og elsket over det meste af kloden.

Kl. 20.00: Ginman/Eivør → Jazz by the Sea, Kulturhuset Islands Brygge // INFO & BILLET
I Ginman/Eivør finder man en række af de træk og dyder, som man kender fra de to hovedpersoners øvrige projekter, men her fortættet i en ganske særlig grad. Det er et møde, der slår gnister, når skæbnedramaet og den storslåede færøske natur i Eivør Pálsdóttirs vokal møder bassist Lennart Ginmans helt særlige jazz noir, der som altid rummer et godt stænk David Lynch-stemning og en stilfuld sammensmeltning af det akustiske og det elektroniske.

Kl. 21.00: Ambrose Akinmusire → Jazzhouse // INFO & BILLET
Han er blot 33 år gammel, men har med en række priser, turnéer og samarbejder allerede vist sig som en af de allerstørste stjerner inden for den moderne og fremadskuende del af jazzen. Ifølge trompetisten selv finder han inspiration i en lang række musikalske traditioner, der strækker sig fra jazz til hiphop og sangskrivere som Joni Mitchell og islandske Björk. Det hele blandet med en direkte og til tider næsten politisk bevidsthed om de sociale forhold i det samfund, der omgiver ham.

 

Særlige festivalprojekter

Kl. 14.00: Ernie Wilkins Almost Big Band + Kl. 16.00: Niels Jørgen Steens A-Team → Kongens Have (fri entré)
Niels Jørgen Steens A-Teams koncert søndag eftermiddag i Kongens Have er et traditionsrigt tilløbsstykke, der for mange er et mærkbart startskud til en uge med Copenhagen Jazz Festival. A-teamet hedder sådan, fordi det består af en række af dansk jazz’ fremmeste musikere. Glæd dig til en eftermiddag med sol på græsset og en swingmaskine i verdensklasse. The Ernie Wilkins Almost Big Band – der i dag ledes af Benny Rosenfeld og Nikolaj Bentzon – har taget initiativ til at give re-premiere til RCA Records 1956-udgivelsen, “The Drum Suite”. Orkestret opfører trommesuiten med de to amerikanske stjernetrommeslagere Jonathan Blake og Winard Harper.

Kl. 14.00: Mat Maneri/Ed Schuller/Eliot Cardinaux/Randy Peterson/Kresten Osgood → 21st Century Jazz, Skuespilhusets foyer (fri entré)
Kresten Osgood: “Denne eftermiddag i Skuespilhuset bliver der mulighed for at høre et markant hold med 4 af USA’s mest intelligente improvisatorer. Violinisten Mat Maneri er uden sidestykke på mikrotonal bratsch. Han er søn af Joe Maneri, som var pioner inden for mikrotonal improvisation og udbygger på den tradition. Hans grupper har ofte talt bassisten Ed Schuller (også kendt fra sit samarbejde med bill frisell, Paul Motian og Joe Lovano (blandt mange andre) og trommegeniet Randy Peterson. Sidste medlem af denne gruppe er den unge pianist Eliot Cardinaux, som netop har færdiggjort sin tid som elev af Ran Blake. Cardinaux er en af sin generations mest originale pianister og har også udgivet 3 smukke digtsamlinger.”

Kl. 17.00: Maria Faust Sacrum Facere → 21st Century Jazz, Skuespilhusets foyer (fri entré)
Maria Faust (født 1979, Estland) er uddannet saxofonist og komponist, bosiddende i København, Danmark. Faust er mest kendt indenfor third stream jazz, moderne big band musik, improviseret musik og andre alternative musikgenrer. Hun er også medlem og medstifter af det musikalske kollektiv og pladeselskab Barefoot Records. Maria Faust er dobbelt vinder af Danish Music Awards 2014 som “Årets komponist” og “Årets særudgivelse” for Sacrum Facere – en blanding af klassisk-, folke- og jazzmusik og består af både noteret materiale og improvisation.

Kl. 20.00: Mike Stern/Didier Lockwood Band feat. S. Smith, T. Kennedy (US/FR) → Kulturhuset Viften // INFOBILLET
Ingen jazzfestival uden Mike Stern på Viften i Rødovre. Med en karriere der strækker sig over tre årtier og en diskografi, der tæller mere end et dusin innovative indspilninger, har Mike Stern slået sit navn fast som en levende guitarlegende inden for jazz og jazz-fusion. Den fem gange Grammy-nominerede guitarists værker kommer fra et farverigt og mangfoldigt syn på musikken. I Sterns musik mødes kunstneriske stilarter, og der bliver skabt en ny lyd, som har rødder i jazz men nægter at overholde de stive grænser. Denne gang akkompagneres Mike Stern af den franske violinist Didier Lockwood og band bestående af Tom Kennedy and Steve Smith.

Kl. 22.00: Nate Wooley & Torben Snekkestad DUO (US/NO) → KoncertKirken // INFO (dørsalg)
Nate Wooley er en musiker med en uortodoks virtuositet, som trækker på impulser fra nær og fjern i forsøget på at rykke ved konventionerne og finde nye veje i musikken. Megen af Nate Wooleys originalitet skinner igennem i hans virke som instrumentalist, hvor han har sat sig for at udvide instrumentets udtryksmuligheder: at frembringe nye/anderledes klangfarver, tonekvaliteter og dynamikker mv. I Wooleys tilfælde sker det ved hjælp af overblæsning, elektronik, støj, vokalisering samt general brug af ”extended techniques” – en term brugt til at beskrive ukonventionelle spillemetoder. Derudover er Wooleys stil kendetegnet ved en varm, lyrisk, melodisk åre og emotionel dybde. Torben Snekkestad er en internationalt anerkendt saxofonist med en fod i både den klassiske og rytmiske verden. Han er født i Norge, men er i dag er en del af musikerkollektivet ILK og gruppen Living Room.

 

Andre udvalgte koncerter

Kl. 13.00: Rumpistol for børn → Balders Plads // Læs mere
Kl. 15.00: Aske Jacoby → Balders Plads // Læs mere
Kl. 16.00: Nulle & Verdensorkestret → Kulturhuset Viften // Læs mere
Kl. 16.00: Jesper Lundgaard New Trio → Vandkunsten // Læs mere
Kl. 16.00: Zeuthen ‘Sådan Cirka’ → Harbo Bar // Læs mere
Kl. 17.00: The Community presents: All Lives Matter (PL/DK) + Oliver Laumann/Taus Bregnhøj/Ned Ferm → KoncertKirken // INFO
Kl. 18.00: Ole Kock Hansens a Very Big Band feat. Marie Carmen Koppel & Benjamin Koppel → Prøvehallen // Læs mere
Kl. 18.00: Lars Jansson trio (SE) → Gustavs Bistro & Butik // Læs mere
Kl. 19.00: Hess is More → Karens Minde Kulturhus // Læs mere
Kl. 20.00: Kenny Barron Trio (US/JP) → Jazzhus Montmartre // UDSOLGT
Kl. 20.30+22.30: Niels Lan Doky / Gary Peacock / Alvin Queen (DK/US) → The Standard // Læs mere
Kl. 21.00: Marc Bernstein and Good People feat. Sinne Eeg → Huset-KBH, Paradise Jazz // Læs mere
Kl. 21.30: Ericson/Russel/Solberg + Kuehne/Ullmann/Osgood → 5e // Læs mere
Kl. 22.30: After Hours Jamsession v. Andreas Svendsen → Charlie Scott’s // Læs mere
Kl. 23.00: Mikkel Ploug Trio → Jazzhouse // Læs mere
Kl. 00.30: Hess/AC/Hess Spacelab Salon → PH Caféen // Læs mere