Musikernes jazzfestival – Jesper Lundgaard


I et forsøg på at skabe overblik over festivalens store udbud af koncerter og særlige tiltag har Copenhagen Jazz Festival allieret sig med en udvalgt skare af fyrtårne og videnpersoner inden for jazzen – for hvem kender jazzen bedre end jazzen selv? En række musikere, journalister og komponister har alle givet deres helt personlige bud på mulige højdepunkter under Copenhagen Jazz Festival lige fra specifikke koncerter og særlige spillesteder til gode hyggekroge, hvor man kan hvile ørene midt i al musikken.

Jesper Lundgaard har været en af dansk jazz’ største bassister siden midten af 1970’erne. Lundgaard har spillet sammen med et væld af jazznavne, store som små, danske som udenlandske og medvirket på over 400 udgivelser. Copenhagen Jazz Festival 2016 er ingen undtagelse for den talentfulde herre, der spiller med Jesper Thilo, Bob Rockwell, Dave Kikoski, Nikolaj Hess og mange flere under årets festival. (Foto fra Montmartre af Torben Christensen)

 

Jesper Lundgaard anbefaler på Copenhagen Jazz Festival 2016

I et udvalg på over 1300 arrangementer er det svært at beslutte sig, blandt andet fordi jazzen af natur minder om fodbold: Man kender ikke resultatet før kampen er slut, men man håber på det bedste. For de trommebegejstrede er det uomgængeligt at lægge øre til Riel/Pasborg som, assisteret af Jeppe Tuxen og Niclas Knudsen, nok skal få sat gang i rytmerne. De to trommeslagere har en nærmest telepatisk kommunikation mellem sig, og koncerten kan kun blive top-underholdende.

Altså hør Riel/Pasborg, Sølyst den 1/7, kl. 19:00 – Læs mere

Ganske uventet hørte jeg Phronesis i DR P8. Danske Jasper Høiby spiller kontrabas med en virtuositet og præcision, som gør mig rigtig glad. Og hans to medspillere er på samme tårnhøje niveau. Det er ny, spændende musik, som betjener sig af skæve taktarter og svære intervaller og ofte i et voldsomt tempo, men altid spillet med et insisterende overskud, som straks fanger undertegnede ind, hvilket ikke sker tit.

Altså hør Phronesis, Jazzhouse den 1/7, kl. 21:00 – Læs mere

Skal man lidt ud i det skæve, men stadig i et kontrolleret univers, er den fine tenorspiller Charles Lloyd et interessant bekendtskab. Han er et af mange eksempler på, at alder ikke er en hindring i jazzverdenen. Alle kan være med, og nogle få formår ovenikøbet at udvikle sig op i en høj alder. Charles Lloyd er et fint eksempel på dette. Med sit samarbejde med Keith Jarret i 60’erne og senere med Michel Petrucciani har han beriget os med sit spirituelle spil som hele tiden viser nye aspekter. Med sig har han et stjernehold af musikere, så det må blive en rigtig fin koncert.

Altså hør Charles Lloyd, Jazzhouse den 3/7 og 4/7, kl. 21:00 – Læs mere

Jeg har bemærket, at sangerinden Dee Dee Bridgewater kommer. Jeg kan i programmet læse mig til, at hun for nylig har lavet en ny CD, ”Feathers”, som har med New Orleans at gøre. Jeg kan ikke noget sted se, hvem hun synger sammen med, men det skal åbenbart være en overraskelse for alle. Jeg har selv haft den store glæde at spille med Dee Dee for en del år siden. Fantastisk underholdende, ustyrlig musikalsk og meget intens på scenen, så jeg er sikker på, at jeg ville nyde en koncert med hende.

Altså hør Dee Dee Bridgewater, DR Koncerthuset, Koncertsalen den 5/7, kl. 20:00 – Læs mere

En guitarist som har vist sig langtidsholdbar er Pat Metheney. Jeg hørte ham første gang i selskab med vibrafonisten Gary Burton, og den lovende debutant dengang er siden modnet til den måske mest komplette guitarist i moderne jazz. Pat Metheney har formået at gøre et meget komplekst musiksprog spiseligt for et kæmpe publikum, har mestret guitarens muligheder fuldstændig med alle de muligheder, moderne elektronik giver den, og hans sans for lækker lyd er unik. Jeg er så privilegeret at have spillet med ham en gang i Tivoli, en positiv oplevelse jeg aldrig glemmer. En generøs guitarkunstner, fuldstændig sublim.

Altså hør Pat Metheney, DR Koncerthuset, Koncertsalen den 4/7, kl. 20:00 – Læs mere

Det er jo helt utænkeligt, at man kan gå igennem en Copenhagen Jazz Festival uden at lytte til en omgang baritonsaxofon. Den dybe sprøde lyd af bambus og luft blæst igennem et meget langt messingrør er noget af det mest jazzede, der findes. Derfor er en aften med Ronnie Cuber i selskab med Nikolaj Bentzon, Kaspar Vadsholt og Rodney Green ikke til at komme udenom. Og at det foregår i det historiske jazztempel Montmartre er en yderligere bonus. Her får man jazzen serveret med en intimitet, som optimerer samspillet mellem publikum og scene, alt sammen på luksusniveau.

Altså hør Ronnie Cuber og Co., Montmartre den 7-8-9/7, kl. 20:00 – Læs mere

 

Her kan du høre Jesper Lundgaard på Copenhagen Jazz Festival:

Fredag 1/7 kl. 20:00 Dave Kikoski Danish Trio (US/DK), Jazzhus Montmartre
Fredag 1/7 kl. 21:00 Nikolaj Hess Trio feat. Tony Scherr & Jesper Lundgaard, Bartof Station
Lørdag 2/7 kl. 14:30 The Danish Jazz Quartet, Jazzcup
Lørdag 2/7 kl. 20:00 Dave Kikoski Danish Quartet (US/DK) Jazzhus Montmartre
Søndag 3/7 kl. 14:00 The Music of Svend Asmussen Kongens Have / Fri entré
Mandag 4/7 kl. 20:00 Christina Dahl “Moving Moments” Krudttønden
Tirsdag 5/7 kl. 14:30 Jesper Thilo ”New Quartet” + surprise Jazzcup
Onsdag 6/7 kl. 16:00 Love & Peace Band – The Music of Horace Parlan Lindevangsparken / Fri entré
Onsdag 6/7 kl. 20:00 Tango Orkestret, Tranquebar
Fredag 8/7 kl. 14:30 Niels Jørgen Steen “Monday Night Quintet” Jazzcup
Lørdag 9/7 kl. 21:00 Christina von Bülow, Erik Söderlind & Jesper Lundgaard, Bartof Café

Copenhagen Jazz Festival har eksisteret siden 1979 og er én af Europas største jazzfestivaler. Den 38. udgave af Copenhagen Jazz Festival tæller mere end 1300 koncerter fordelt på 120 spillesteder den 1.-10. juli 2016. Info & program: www.jazz.dk/koncerter