Musikernes jazzfestival – Marilyn Mazur


I et forsøg på at skabe overblik over festivalens store udbud af koncerter og særlige tiltag har Copenhagen Jazz Festival allieret sig med en udvalgt skare af fyrtårne og videnpersoner inden for jazzen – for hvem kender jazzen bedre end jazzen selv? En række musikere, journalister og komponister har alle givet deres helt personlige bud på mulige højdepunkter under Copenhagen Jazz Festival lige fra specifikke koncerter og særlige spillesteder til gode hyggekroge, hvor man kan hvile ørene midt i al musikken.

Den dansk/amerikanske percussionist og komponist Marilyn Mazur er en komplet uomgængelig størrelse i jazzen og har ligesom Jesper Lundgaard været det mere eller mindre siden 1975. Miles Davis, Wayne Shorter, Palle Mikkelborg, Alex Riel – Marilyn Mazur har spillet med dem alle og samtidig formået at ridse sit eget navn ind i jazzhistoriens stentavler med grupper som Primi Band, Future Song med flere. Mazur er stadig aktiv og kan under Copenhagen Jazz Festival 2016 opleves i et væld af konstellationer – ikke mindst hendes helt egen, “Shamania”, der fungerer som en slags opdateret udgave af det hedengangne Primi Band.

Foto: Torben Christensen

 

Marilyn Mazur anbefaler på Copenhagen Jazz Festival 2016

“Der er traditionen tro rigtig meget forskelligartet spændende musik at høre på årets jazzfestival. Selv får jeg rigtig travlt med seks forskellige projekter, så det bliver svært for mig at nå at høre ret mange koncerter. Jeg har udvalgt tre koncerter, som er blandt de mange, jeg gerne ville høre. Det er tilfældigvis skandinavisk-baserede grupper alle tre, selv om der på festivalen også er mange tillokkende internationale koncerter med blandt andet verdensmusik og nye klangfarver at vælge imellem.

Trondheim Jazz Orchestra feat. Sissel Vera Petterson & John Hollenbeck i Jazzhouse den 5/7, kl. 21 – Læs mere
Sissel Vera har sammen med den amerikanske trommeslager John Hollenbeck (som jeg ikke på forhånd kender) skabt et spændende projekt til og med det spraglede Trondheim Jazz Orchestra i en version med blandt andet strygere (Bjarte Eike m. fl.). Jeg har smugkigget på reklamen på nettet, og synes det ser vildt og fascinerende ud, i den friere ende af jazz.

Peter Danstrup “Sacrified” i Paradise Jazz/Huset den 7/7, kl. 21 – Læs mere
Peter Danstrup har i de senere år budt på nogle virkelig skønne og frie projekter og overraskende maleriske kompositioner. Jeg modtog fornylig en lille reklame-video på hans nyeste udspil, “Sacrified” med blandt andre sangeren Nina Baun, og synes, at det var aldeles herligt at lytte til – en slags fantasifuld sangfortælling med sit eget dramatisk/teatralske rytmiske univers.

Fredrik Lundin “De fem på Nye Eventyr” i Huset-KBH/ToneArt den 6/7, kl. 21 – Læs mere
Ny musik og gruppe af den stærke og udtryksfulde saxofonist/komponist. Fredrik er en af mine gode musikalske legekammerater, og har sikkert lavet et dejligt nyt og hørværdigt ensemble her.”

 

Her kan du høre Marilyn Mazur på Copenhagen Jazz Festival 2016:

Lørdag 2/7, kl. 20:00 – DR Big Bandet w/Palle Mikkelborg, Marilyn Mazur og Helen Davies, Ofelia Plads
Søndag 3/7, kl. 15:00 – Nikolaj Hess, Marilyn Mazur, Marc Mommaas & Klaus Hovmann, Bartof Station
Mandag 4/7, kl. 19:30 – Erik Satie 150 år, Betty Nansen Teatret
Tirsdag 5/7, kl. 19:30 – Erik Satie 150 år, Betty Nansen Teatret
Torsdag 7/7, kl. 17:00 – Thomas Agergaard//Marilyn Mazur Duo, Sankt Markus Kirke
Fredag 8/7, kl. 15:00 – Marilyn Mazur Trio feat. Josefine Cronholm & Krister Jonsson, Bartof Station
Lørdag 9/7, kl. 20:00 – Marilyn Mazur “Shamania”, Kulturhuset Islands Brygge/Jazz by the Sea

Copenhagen Jazz Festival har eksisteret siden 1979 og er én af Europas største jazzfestivaler. Den 38. udgave af Copenhagen Jazz Festival tæller mere end 1300 koncerter fordelt på 120 spillesteder den 1.-10. juli 2016. Info & program: www.jazz.dk/koncerter