Verdensmusikalske hovednavne på Copenhagen Jazz Festival 2016


Elsker du musik, der overskrider landegrænser og trækker på lokale musikalske traditioner? Copenhagen Jazz Festival 2016, som har en stolt tradition for at præsentere jazz og folkemusik fra hele verden, byder i år på en række verdensmusikalske hovednavne. Højdepunkterne tæller folk som cubanske Arturo Sandoval, den brasilianske soulstjerne Ed Motta og mange andre.

 

Arturo Sandoval (CU)

Den cubanske trompetist og komponist Arturo Sandoval er ét af de største navne overhovedet i afrocubansk musik. Sandoval er født i Havana i 1949, medstifter af det legendariske Irakere, og var én af de første til at bringe latinjazz til USA. Arturo Sandoval levede i eksil i USA og kom under Dizzy Gillespies vinger, hvem han senere hyldede på den Grammy-vindende “Dear Diz (Every Day I Think of You)”. Udover i alt 10 Grammyer modtog han Barack Obamas “Presidential Medal of Freedom” i 2013, hvilket i øvrigt var samme år, som han sidst gæstede Copenhagen Jazz Festival.

I en karriere, der strækker sig over seks årtier og har fusioneret latin, jazz, rock og pop, har han spillet med så forskellige kunstnere som Frank Sinatra, Stan Getz, Woody Shaw, Alicia Keys – og selvfølgelig på flere af Dizzy Gillespies store plader. Gillespie, der selv var en af de første til at indføre latin-inspiration i amerikansk jazz, er blevet kaldt en åndelig fader for Sandoval. Tirsdag den 5. juli vender Arturo Sandoval tilbage til Copenhagen Jazz Festival med sin sekstet, der er kendt som et fantastisk og medrivende liveband.

Tirsdag 5/7, kl. 20:00 → Jazz by the Sea / Kulturhuset Islands Brygge – INFO // BILLETTER // TILMELD PÅ FACEBOOK

 

Eliel Lazo & The Cuban Funk Machine (CU/DK)

Syv toptunede musikere – fem cubanere og to danskere, med fabelagtige Eliel Lazo i front – blander afrocubansk musik, funk, jazz, timba, blues og Songo-rytmer. Musikken er inspireret af cubansk og nordamerikansk musik fra 70’erne som Irakere, Curtis Mayfield, Herbie Hancocks Headhunters, The Meters, Sly and The Family Stone og Los VanVan.

En kraftfuld og dynamisk energi på scenen og et samspil med forskellige stilarter gør dette band til en sublim oplevelse og en vitaminindsprøjtning af de helt store.

Onsdag 6/7, kl. 20:00 → Amager Bio – INFO // BILLETTER // TILMELD PÅ FACEBOOK

 

Bixiga 70_III_Press

Bixiga 70 (BRA)

De har taget et helt kontinent med storm og blev opdaget af det danske publikum til en fantastisk koncert på Roskilde Festival 2013. Brasilianske Bixiga 70 er et af vor tids mest sammenspillede og medrivende afrobeat-orkestre, der turnerer hele verden i storformat, blandt andet med fusionsgruppen Snarky Puppy.

Det ti mand store orkester fra São Paulo byder på en gennemført groovy fusion af afrikanske og latinamerikanske stilarter. Under årets Copenhagen Jazz Festival får festivalpublikummet mulighed for at mærke Bixiga 70s storsvingende smeltedigel på egen krop, når Copenhagen Jazz Festival og Global byder gruppen velkommen i DR Koncerthusets Studie 2.

Torsdag 7/7, kl. 21:00 → DR Koncerthuset, Studie 2 – INFO // BILLETTER // TILMELD PÅ FACEBOOK

 

Natacha Atlas (BE)

Den 52-årige belgier, sangerinden Natacha Atlas, har altid været en favorit hos det danske publikum – og hun har blandt andet givet bjergtagende koncerter på Copenhagen Jazz Festival i Østre Gasværk, Images of Middle East og i Store Vega. Sidstnævnte anmeldte GAFFA til seks stjerner med ordene “en koncert, der er en af de bedste, vi nogensinde har hørt på dansk jord inden for verdensmusikken”. Efter en årrække med inspiration fra netop den elektroniske musik har Natacha Atlas på de seneste udgivelser søgt tilbage til den arabiske og mellemøstlige gyldne æra fra 1950’erne og 1960’erne.

Med sit seneste album, ’Myriad Road’, bevæger hun sig ind på endnu et nyt musikalsk territorie, nemlig jazzen. Det bliver også afsættet, når hun gæster Copenhagen Jazz Festival 2016. Med sig har hun Mick Alcyona på flygel, Vasilis Sarikis på trommer og percussion, Andy Hamill på akustisk bas og Samy Bishai på violin.

Torsdag 7/7, kl. 20:00 → Kulturhuset Viften – INFO // BILLETTER // TILMELD PÅ FACEBOOK

 

Sidestepper (COL)

Sidestepper byder på afrocolombianske rytmer og tankevækkende musik, når den eventyrlystne gruppe gæster Jazz by the Sea under Copenhagen Jazz Festival. Koncerten præsenteres i samarbejde med spillestedet Global.

Sidestepper har dybe rødder i en afrocolombiansk musiktradition, hvor bevægelse og organiske rytmer driver musikken fremad. Samtidigt peger Sidesteppers musik udover snævre musikalske grænser og bruger den musikalske tradition som afsæt for at eksperimentere med alverdens genrer og udtryk. Deres mangfoldige og eventyrlystne lydunivers undersøger alt fra drum and bass, rap og dub til salsa, latin, cumbia og blues.

Fredag 8/7, kl. 20:00 → Kulturhuset Islands Brygge – INFO // BILLETTER // TILMELD PÅ FACEBOOK

 

Orquesta Libre (JP)

Japanske Yasuhiro Yoshigaki er højt respekteret for sit elegante og dynamiske trommespil i grupper som Otomo Yoshihide’s New Jazz Orchestra, ROVO, Altered States, Hiroshi Minami’s Go There og mange andre. Hertil også en lang række af egne projekter som Vincent Atmicus, Emergency! og Orquesta Nudge! Nudge!

Orquesta Libre er Yoshigakis mest ambitiøse tiltag til dato. Det 10 mand store orkester bedriver sit eget originale bud på at “spille standarder” – her kompositioner af Don Cherry, Ennio Morricone, Burt Bacharach, Kurt Weill og andre prominente komponister fra jazz, pop og filmmusik. Orquesta Libre begiver sig imidlertid ikke af med simple reproduktioner, men leverer unikke fortolkninger i avancerede arrangementer, der drager den fulde nytte af gruppens brede instrumentvifte, fra hornsektion over vibrafon og slagtøj til steel guitar.

Lørdag 9/7, kl. 16:00 → Skuespilhusets foyer // INFO – Fri entré

 

richard-bona-splash

Richard Bona & Mandekan Cubano (CAM/CU)

Den camerounskfødte bassist og sanger Richard Bona kommer til København med sin grænsenedbrydende afrocubanske gruppe Mandekan Cubano.

Mandekan Cubano fortsætter, hvor Buena Vista Social Club slap. Den internationale Grammy-nominerede bassist, sanger og musikalske sensation Richard Bona præsenterer med sin nye gruppe den næste evolution af den afrocubanske musik, som har flere hundrede års historie og blev gjort populært af Buena Vista Social Club, Irakere og Los Van Van. Inspireret af den fælles kulturhistorie og folklore i musikken fra henholdsvis Vestafrika og Cuba, udtrykker Bona sig med et universelt sprog baseret på de rytmer og den sang, som har rødder i den traditionelle musik fra de to kontinenter.

Selvom Bona oprindeligt er fra Cameroun, så har han fået sin musikopdragelse i hele verden. Han voksede op i landsbyen Minta, hvor han blev introduceret til grioternes musik via balafon og hjemmebygggede instrumenter. Sammen med sin bedstefar lærte han fra barnsben at spille alle instrumenter og øvede sig i timevis. Da Bona var 11 år, flyttede familien til byen, hvor han begyndte at spille guitar og senere fik hyre på en lokal fransk jazzklub, og det var igennem ejerens pladesamling, at han opdagede Jaco Pastorius og blev inspireret til at spille elektrisk bas.

Lørdag 9/7, kl. 20:00 → DR Koncerthuset, Koncertsalen – INFO // BILLETTER // TILMELD PÅ FACEBOOK

 

Egberto Gismonti (BRA)

Egberto Gismonti (f. 1947) er en superstjerne med sit helt eget udtryk, der er en blanding af brasiliansk folkemusik, der møder jazz, som atter møder kompositionsmusik. Men en musik, der først og fremmest trækker på hele den rige brasilianske tradition.

Egberto Gismontis største drivkraft til at blive musiker og komponist var onklens daglige kompositioner, der hver dag blev uropført på torvet af det lokale brassband! Denne utrolige kreative drift ligger til familien, for strømmen af blændende kompositioner fra Gismontis hånd har været ubrudt siden hans gennembrud tilbage i 70´erne.

Det er særligt Gismontis soloplader på ECM og ikke mindst hans legendariske koncerter helt tilbage fra Montmartre i Nørregade med bl.a. Naná Vascancelos, som står som stærke minder for mange danske jazzelskere. Under Copenhagen Jazz Festival 2016 kan det brasilianske ikon opleves i den Den Sorte Diamant til en eksklusiv soloaften, først og fremmest på klaver og udelukkende med sin egen musik.

Lørdag 9/7, kl. 20.00 → Den Sorte Diamant – INFO // BILLETTER

 

72dpi_EdMotta_2015_1

Ed Motta (BRA)

Der er tale om en af nyere brasiliansk musiks absolut største stjerner. Den sydamerikanske multiinstrumentalist Ed Motta er intet mindre end et fænomen på den brasilianske musikscene og har lært folk at danse til sine soulede popkompositioner siden midt-80’erne. Soul, jazz, bossanova, tango og 1970’ernes svedende funk er hovedingredienserne i Mottas lydunivers, der især trækker linjer til den amerikanske jazzrock-duo par excellence, Steely Dan.

Her til lands er det knap ti år siden, han sidst var på besøg, men det retter Copenhagen Jazz Festival nu op på, når DR Koncerthusets Studie 2 åbner dørene for Mottas varme brasilianske souljazz under årets festival.

Lørdag 9/7, kl. 21:00 → DR Koncerthuset, Studie 2 – INFO // BILLETTER // TILMELD PÅ FACEBOOK

 

World jazz’n’grill i VerdensKulturCentret

Vanen tro danner den hyggelige gårdscene i VerdensKulturCentret ramme om fantastiske sanseoplevelser under jazzfestivalen – både musikalske og kulinariske. Under festivalen kan du nyde otte aftener med svedig verdensmusik og lækker grillmad i VerdensKulturCentrets gård på Nørre Allé 7. Hver aften fyres der op under gløderne fra kl. 17 og aftenens koncert begynder kl. 19. Hvis vejret driller, rykker koncert og servering indenfor.

Oplev bl.a. Kanta dAb dAb, sitar-, bas- og percussiontrio fra Nepal. Deres unikke nutidige kompositioner skaber en ny form for sjælfulde fusion grooves, hvor østlige og vestlige melodier mødes.  Lázara Cachao er datter af den legendariske Orlando Cachaíto López fra Buena Vista Social Club, og hun har arvet hans musikalitet i rigt mål. Med mexicanske Edith Tamayos fortryllende vokal flyder tonerne som en caribisk brise som afspejler Amerikas hjerte: De sortes, kreolernes, de indfødtes og europæernes kulturer som har beriget de latinamerikanske akkorder og sange.  Trypical Cumbia byder på rebelske cumbia, som flytter dine fødder og bevæger dit hjerte. Forvent en upoleret stil der indsamler, hvad der er fundet på rejsen fra det dybe Amazonas, op til Andes-bjergene, ned til den caribiske kyst og over Atlanterhavet til Europas gader.

3/7-10/7: Kanta dAb dAb (NP), Cachao & Tamayo (CU/MX), Zingaros (AR), Fuat Talay (TR), Moussa Diallo Trio (ML/GM), Trypical Cumbia (INT), Moving Horizons (SE) + Anty Ram Trio (UR), Social Mambo (CU/DK) → VerdensKulturCentret // INFO & BILLETTER

 

Copenhagen Jazz Festival har eksisteret siden 1979 og er én af Europas største jazzfestivaler. Den 38. udgave af Copenhagen Jazz Festival tæller mere end 1300 koncerter fordelt på 120 spillesteder den 1.-10. juli 2016. Info & program: www.jazz.dk / Se alle world/folk-koncerter her: http://jazz.dk/copenhagen-jazz-festival-2016/koncerter/?v=thumbnail&genre=10