Copenhagen Jazz Festival satser stort på piger, provins og ungdom med støtte fra Nordea-fonden


Med 9 mio. kroner fra Nordea-fonden i ryggen over de næste tre år kan publikum fra hele landet – og i alle aldre – se frem til improvisation, musikformidling og livejazz på internationalt niveau.

Selvom sommerbegivenheden Copenhagen Jazz Festival udgør en hjørnesten i CJF Fondens aktiviteter, så har søsterbegivenheden Vinterjazz i de senere år vokset sig større og større – til glæde for både publikum og spillesteder i hele landet. Og det er netop det landsdækkende aspekt kombineret med en målrettet ungdomssatsning, som er det bærende incitament for Nordea-fondens støtte i perioden 2017-2019.

Hidtil har de største nationale og internationale koncerter uden for festivalperioderne ellers været forbeholdt københavnerne. Og så skal de unge kvinder især, og ungdommen generelt, fanges ind i en verden af jazz, blandt andet ved at bryde med alle uskrevne regler for, hvordan man går til jazzkoncert.Vinterjazz med vokseværk

I februar rammer musikfestivalen Vinterjazz hele landet. Det er folkene bag Copenhagen Jazz Festival – en af Københavns mest populære og ældste festivaler – som benytter den koldeste årstid til at lave en landsdækkende musikfestival med jazz i alle afskygninger. Med Nordea-fonden i ryggen vil festivalen i løbet af de næste tre år fokusere ekstra på de unge – både hvad angår publikum og udøvere.

Vinterjazz har de senere år vokset sig større og større. Den landsdækkende festival strækker sig over tre uger og rummer omkring 650 koncerter fordelt på mere end 130 spillesteder og arrangører, koncerthuse og jazzforeninger, kirker og kunstmuseer, nedlagte elværker og slagtehuse fra Aalborg til Rønne. Den 17. udgave af Vinterjazz finder sted den 3.-26. februar.

Med tiltag som Jazz Remixed, Ung Jazz, JazzCamp for Piger og Jazz for Kids rammer Vinterjazz ikke bare én enkelt ungdomsmålgruppe: ”Børn der måske starter med Jazz for Kids vokser op, og bliver til unge vinylnørder med hang til vores Jazz Remixed-koncept, hvor kreative djs mixer nyt liv ind i klassiske Blue Note-tracks,” udtaler festivalleder Kenneth Hansen.

 

Særligt for børn og unge

‘Jazzaholic’ kalder jazzfestivalen sin eksponering mod unge 15-24-årige, som ved at kombinere visuelle billeder og lyd skal skabe en anderledes koncertform og en helt ny måde at formidle jazzen til ungdommen.

“Eksemplet er blot et af en perlerække af nye, vilde og spændende aktiviteter som Copenhagen Jazz Festival vil rulle ud over landet i løbet af de kommende tre år. I løbet af de seneste 10 år har Copenhagen Jazz Festival udviklet deres i forvejen stærke brand med nye kreative tiltag, så musikken kommer stadig flere danskere til gode, og det er vi svært begejstrede for,” siger Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Sammen med JazzDanmark afholder festivalen det improvisations-fokuserede musikstævne JazzCamp for Piger (10-15 år) landet over og vil kombinere disse med festivalkoncerter med skarpe, progressive og eksperimenterede kvinder i dansk musikliv. I netop den rytmiske musik er kvinderne underrepræsenterede, og det er baggrunden for denne målrettede indsats.

 

Jazzhistorien remixes af Master Fatman

Et af de særlige Vinterjazz-projekter, som børn (og voksne) kan støde på i år, er Master Fatmans Jazzskole. Her inddrages børnene i jazzens historie med god karma og fascination for musikkens mangfoldige sprog. Sammen med Master Fatman og hans band vil børnene dykke ned i jazzens skatkammer og herefter i fællesskab lave deres eget ‘jazz-sample’.

”Jazzen som genre danner udgangspunkt for en mangfoldighed af koncertoplevelser – men jazz er samtidig en kunstart. Og det er vores påstand, at jazz kan være en vigtig nøgle til at forstå hvad kunst er, idet den inviterer publikum til at overvære den kunstneriske proces – ja, ligefrem være en del af den. Derved kan jazzen hjælpe os til at forstå den kunst, hvor man udelukkende ser resultatet af den kunstneriske proces,” udtaler Kenneth Hansen.

Nordea-fonden støtter festivalens landsdækkende børnejazz i 2017, 2018 og 2019. Jazz for Kids on Tour har samme funktion som sommerens Jazz for Kids-festival og er udformet som 2-4 koncertrækker årligt, der arrangeres i samarbejde med lokale aktører. I tillæg til sommerens udgave henvender On Tour sig også til de lidt ældre børn, så der både er noget til børn i førskolealderen (2-6 år) og til de større børn (6-12 år).

 

Fakta

– Nordea-fonden støtter Jazz for Kids on Tour, JazzCamp for Piger, Something Else, Wild at Heart, Vinterjazz og Copenhagen Jazz Festival med i alt 3 mio. kroner årligt i 2017, 2018 og 2019.

– Nordea-fonden støtter gode liv. Hvert år uddeler Nordea-fonden ca. 500 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

– Copenhagen Jazz Festival Fonden er en erhvervsdrivende fond, som står bag festivalerne Copenhagen Jazz Festival, Vinterjazz, koncerter og andre relevante aktiviteter året rundt.

– Nordea-fonden støtter Copenhagen Jazz Festival, fordi den bidrager til at realisere fondens brede, folkelige fokus og samtidig holder et meget højt kunstnerisk niveau med besøg af verdens bedste jazzmusikere.

– Copenhagen Jazz Festival er en af verdens største jazzfestivaler. Sidste år havde sommerfestivalen alene et samlet publikumstal på 250.000. Festivalens aktiviteter byder på jazz for enhver smag og pengepung og fungerer som international anerkendt scene for de bedste danske jazzmusikere.

– Nordea-fonden har været hovedbidragsyder for Copenhagen Jazz Festival siden 2007.