Mindeord: Svend Asmussen (1916-2017)


Svend Asmussen fik et fantastisk liv med musikken – for hvad nåede han ikke, og hvad fik han ikke fortalt os om alle disse år? Det var, som om han havde været med helt fra starten, og det havde han næsten også.

Den rytmiske musik – herunder den ældste i familien, nemlig jazzen – er jo kun godt hundrede år gammel. Og når Svend fortalte om de tidlige år på amerikanske krydstogtskibe med Fats Waller og Josephine Baker, SweDanes-perioden eller samarbejdet med Duke Ellington i 1963, så læste han som levende legende op af musikkens historiebog.

I 2002 åbnede Svend Asmussen den 24. udgave af Copenhagen Jazz Festival på Nytorv, og her overraskede han alle ved at bryde ud i en selvkomponeret rap som i sin egen svingende åbningspoesi begejstrede både publikum og åbningsorkestret. Ikke et øje var tørt.

Svend blev hele livet ved med nye projekter og initiativer.

Sent i karrieren opstod kvartetten med Jesper Lundgård, Aage Tanggård og Jacob Fischer, som blandt andet begejstrede et pakket jazzfestival-publikum på Svends gamle hjemmebane Glassalen, senest i 2006. Her tryllebandt han både publikum og medmusikere – ikke mindst Jacob.

Og der var mange, der både ude og hjemme i Danmark lyttede med på musik i verdensklasse – et begejstret publikum som også talte unge jazzviolinistspirer som Kristian Jørgensen, Bjarke Faldgreen, Alexander Kragelund og mange flere. Alle bærer de arven videre. Alle har de hørt Svend og er blevet inspireret og oplivet. Den største danske musiker i mands minde.

En stor tak for det hele!

Anders Laursen
Bestyrelsesformand, Copenhagen Jazz Festival Fonden

 

Læs også:
1. Anmelder: »I mine øjne var Svend Asmussen den måske største af dem alle« – Berlingske
2. Svend Asmussen er død: En af de bedste jazzmusikere nogensinde – TV2
3. Mestermusikeren Svend Asmussen har efter 100 år lagt violinbuen – Politiken
4. Jazzlegenden Svend Asmussen er død – 100 år gammel – DR Kultur
5. Svend Asmussen, irreverent jazz violin virtuoso, dies at 100 – Washington Post
6. Fabricius-Bjerre om Asmussen: En af de største jazzmusikere, vi har haft – Danmarks Radio
7. Svend Asmussen, RIP – All About Jazz
8. Svend Asmussen ur tiden – Salt Peanuts
9. Svend Asmussen, an Early Master of Jazz Violin, Dies at 100 – New York Times