Alternativ rute gennem sidste weekend af Vinterjazz 2016


Med sit væld af koncerter kan det være lidt af en udfordring at navigere i den årlige Vinterjazz-festival. Her guider vi til en håndfuld arrangementer under radaren i festivalens sidste dage fra den 26.-28. februar.

 

Dansksvensk topmøde på Kulturstation Vanløse

Danmark møder Sverige i konstruktive rammer, når den svenske, 76-årige saxofonist Gilbert Holmstrøm lægger vejen forbi Kulturstation Vanløse. Holmstrøm har stået for jazz i den absolute topklasse, siden han i 1965 debuterede med albummet Utan Mistankor. På Vinterjazz 2016 har han allieret sig med landsmændene Mathias Svensson på bas og skånske Mathias Landæus bag klaveret. Koncertens hjemlige islæt står trommeslager og komponist Kresten Osgood for – sammen kalder de sig In Treatment og en kærlig og swingende musikalsk behandling er da også, hvad publikum kan se frem til.

Fredag 26/2, kl. 20.30 → Kulturstation Vanløse
KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Åbne vidder i den hvide kødby

Spillestedet KB18 sætter en sidste spurt ind, når de i festivalens afsluttende weekend byder på to stærke bud på genreoverskridende jazz. Fredag kan man se frem til et kultursammenstød på scenen, når kvartetten White Trash – opkaldt efter den navnkundige punkbar i Berlin, hvor de debuterede i 2007 – lægger hårdt fra land med en omgang vilter Sonic Youth-jazz. Medlemmerne, der er guitarist Jakob Bro, Søren Kjærgaard på klaver og effekter, bassist Nicolai Munch-Hansen og Jakob Høyer på trommer, har hver for sig og i et utal af konstellationer markeret sig både på scenen for fremadskuende jazz og ditto rock.

Lørdag byder den gamle slagterbygning på en live-premiere i form af trioen Ljunggren/Rosenbaum/de Waal Trio – trommeslager Emil de Waal, multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren på både strygere og træblæsere, samt pianisten August Rosenbaum.
Sammen udforsker og udformer de prisbelønnede og højtbesungne herrer en fritflyvende improvisationsmusik i grænsefeltet mellem jazz, folk, minimalisme, krautrock og elektronik – der er med andre ord højt til loftet i trioens lydrum.

Fredag 26/2, kl. 20:00: Bro/Kjærgaard/Munch-Hansen/Høyer “White Trash” → KB18, Kbh. V
KØB BILLETTER // LÆS MERE
Lørdag 27/2, kl. 20:00: Ljunggren/Rosenbaum/de Waal Trio → KB18, Kbh. V
KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Ståle Storløkken/Stefan Pasborg (NO/DK)

Spændende duomøde mellem trommeslageren Stefan Pasborg og den norske keyboardbetvinger Ståle Storløkken (Supersilent, Humcrush, Elephant9). Hvorvidt denne koncert bliver en engangsoplevelse eller starten på et egentligt samarbejde, må tiden vise.

Forvent her et højspændt og energisk udtryk med med fælles kærlighed til groovet, som Pasborg og Storløkken begge dyrker i deres respektive trioer Ibrahim Electric og Elephant9.

Fredag 26/2, kl. 18:00 → Kayak Bar, Kbh. K
DØRSALG // LÆS MERE

 

Klökkeblömst

Trioen Klökkeblömst ledes an af den dobbelte DMA Jazz-vinder, guitarist og bassist Peter Danstrup. Sammen med trommeslageren Anders Provis og saxofonist/klarinettist Anders Banke har Danstrups kompositioner båret en lang række koncerter og foreløbig tre albums for trioen, der udspringer af Peter Danstrups hedengangne nonet Reptiles. Afdøde John Tchicai var en vigtig del af nonetten, men efter hans død i 2012 besluttede Danstrup sig for at fortsætte i det mere fortættede spor med Klökkeblömst. Trioens musik består af formfuldendte improvisationer og er gennemsyret af den særligt lyriske, nordiske tone.

Fredag 26/2, kl. 20:00 → Metronomen, Frederiksberg
DØRSALG // LÆS MERE

 

Elektrojazz

Elektrojazz’ musik beskrives bedst som 70’er-inspireret funkjazz, tilsat rigelige mængder latin, soul og gyngende grooves. Til trods for retro-rødderne er musikken nyskrevet af kapelmester Anders Larson. Med trombone, Fender Rhodes, elbas og trommer fremtryller Elektrojazz en fyldig, organisk klang. Luk øjnene og følg med groovet, der fremkalder indre billeder af intense biljagter op og ned ad San Franciscos stejle gader.

Lørdag 27/2, kl. 21:30 → Nørrebro Bryghus, Kbh. N

FRI ENTRÉ // LÆS MERE

 

Social Mambo Quartet

Kvartetten Social Mambo spiller latinjazz med vibrafonen som hovedinstrument. Det er svært at omtale gruppen uden at trække tråde til den amerikanske vibrafonist Cal Tjader, som meget af gruppens materiale er hentet fra. Tjader lavede i 1950’erne og 60’erne flere lp’er med en forbilledlig blanding af iørefaldende melodier og grundswingende rytmer, spillet af nogle af Cubas bedste percussionister. Social Mambo har taget denne lyd og dette repertoire og fremfører det i en opdateret version, der uden problemer kan måle sig med forbillederne. Musikerne i Social Mambo er en overordentligt overbevisende, cubansk rytmegruppe og med sig har de det helt overvældende vibrafontalent Morten Grønvad – Cal Tjader vil rotere af lykke i sin grav.

Fredag 26/2, kl. 20:00 → Tranquebar, Kbh. K
DØRSALG // LÆS MERE
Søndag 28/2, kl. 20:00 → VerdensKulturCentret, Kbh. N
KØB BILLETTER // LÆS MERE

 

Snorre Kirk Quartet

Den unge trommeslager Snorre Kirk har i de seneste mange år været en fast gæst på de internationale jazzklubber og festivaler, hvor han har gjort sig bemærket som sideman med nogle af de mest prominente artister fra Skandinavien, samt med internationale størrelser som Diane Schuur, Stephen Riley og Eric Reed. Siden debuten Blue Modernism fra 2012 er han desuden for alvor trådt i karakter som komponist og orkesterleder, og det er netop den Snorre Kirk, publikum kan se frem til at opleve, når han under Vinterjazz 2016 optræder med et internationalt stjernehold bestående af kornettist Tobias Wiklund, pianisten Magnus Hjorth og Lasse Mørck på bas.

Torsdag 25/2, kl. 20:00 → Taastrup Medborgerhus

KØB BILLETTER // LÆS MERE