Guide: Jazzoaserne i vinterlandet


Af Niels Overgård / www.jazznyt.com

Når Vinterjazz-festivalen kommer vrimlende, henover diger trimlende i 2018, er der jazz ved hegne, gårde og sprækker. Vinterjazzen begynder 2. februar, samme dag som kyndelmissen, der i gamle dage blev betragtet som vinterens højdepunkt og den koldeste tid på året. Vinterjazz 2018 foregår heldigvis indendørs over hele landet. I denne artikel kan du læse om jazzens oaser i provinsen: I trekantsområdet Kolding/Vejle/Fredericia er arrangører som Jazz6000, Jive, Jazzhouse Pitstop og Fredericia Jazzklub med til at vinterjazze. På Fyn er der jazz i blandt andet Svendborg, Odense, Kerteminde og Rudme. I Aarhus finder man 14 arrangører, der sætter liv i jazzen. Der er også flere jazzspillesteder med i byerne Sorø, Lemvig, Silkeborg og Aalborg.

I det nordvestjyske i Tuskær vest for Lemvig, tæt på hav og klitter, kan man opleve Bo Stief One Song, hvor bassisten er i selskab med Ayi Solomon og Krister Jonsson. Hvis du bliver i området, er der flere koncerter i Lemvig, blandt andet kan du opleve Debbie Cameron i selskab med Marc Bernstein.

I Silkeborg har man gennem mange år haft gode forhold for den traditionelle jazz. Andre af jazzens discipliner tilgodeses også i byen, hvor Lone Boyd kommer med sit nye projekt Boyd on Bacharach. Hun er i selskab med en drømmekvartet med blandt andre Jesper Bodilsen og Anders Mogensen – et projekt, du også kan opleve i Vejle.

I Kolding og Sønderborg spiller det 13-mand store orkester Maluba musik af Marilyn Mazur, Fredrik Lundin og Kasper Bai. Maluba opstod, da de tre komponister havde deltaget i den samme workshop med den canadiske big band genrefornyer Darcy James Argue.

Koldings jazzklub Jazz6000, der holder til på spillestedet Godset, får også besøg af Morten Schantz Godspeed med den norske verdensstjerne Marius Neset. De spiller noget af det bedste danske fusionsjazz, der er hørt i årevis. Indra Rios-Moore er sidste optrædende i Kolding. Hun kommer med det nye album “Carry My Heart” i bagagen, hvor hun blandt andet fortolker Steely Dan og Robyn.

I Svendborg tyvstarter den lokale jazzklub Giant Steps vinterjazzen med bassisten Lasse Mørcks nye projekt Atlas Orchestra. Herefter går det løs med et imponerende bredt og ambitiøst sammensat program, hvor der er blevet plads til til Irene Becker og Aviaja Lumholts Magic Mystery Moon, Emil de Waals Gamle Nyheder, Marilyn Mazurs kvartet featuring den forrygende engelske sangerinde Norma Winstone, der tidligere har samarbejdet meget med Kenny Wheeler. Og så er der Katrine Suwalski’s Another World Quartet, der går på scenen sammen med ghanesiske Ameton Trio. Sidste navn under Vinterjazz 2018 i Svendborg er Nielsen Sisters, hvor Madame Nielsen, Anja Lahrmann, Simon Toldam og Nils Bosse Davidsen medvirker. Her er der hentet inspiration hos både Diamanda Galas og Maria Callas, og projektet barsler for tiden med en pladeudgivelse.

På resten af Fyn er der også koncerter under Vinterjazz 2018. I den lille by Rudme spiller The Firebirds musik af Carl Nielsen, mens man på jazzspillestedet Dexter i Odense både kan opleve Simon Spang-Hanssen, Mads Mathias Quartet, Rodney Green Quartet og mange andre. I Studenterhus Odense er der koncert 14 aftener, hvor der både bliver mulighed for at høre Kalaha, det lokale Rasmus Henriksen Oktet, Horse Orchestra og meget mere.

Sorø får besøg af to forskellige amerikanske sangerinder, der begge samarbejder med danske musikere. New Orleans-sangerinden Sasha Masakowski er i Danmark på foranledning af JazzDanmark. Hun spiller blandt andet sammen med guitaristen Per Møllehøj, der var DMA Jazz-nomineret i 2017 for samarbejdet med sangerinden Birgitte Soojin. Han kommer sammen med bassisten Richard Andersson. Nancy Harms er atter i Danmark, hvor hun ud over at spille i Sorø, spiller fem andre steder. Hun medbringer sin egen pianist Jeremy Siskind. Ellers er det den dansk bosatte canadiske bassist Graig Earle og hans mangeårige trommemakker Janus Templeton, der leverer resten.

På Atlas i Aarhus er der trioaften 8. februar, når de i samarbejde med arrangøren SunShip præsenterer tre forskellige klavertrioer. Mono med AC, Simon Toldam og Peter Bruun spiller Thelonious Monk. Desuden kommer Kasper Staub Trio og Balvig/Bülow/Christensen, der debuterede med det gode album “Associated with Water” i 2017. Der bliver god mulighed for at svælge i en af jazzens fineste discipliner, klavertrioen, denne aften. Atlas og nabospillestedet VoxHall får også besøg af Fire! Orchestra, Nils Frahm og Girls in Airports under festivalen, mens den engelske freejazz-legende Evan Parker spiller på Salonen sammen med Kinetics.

Saxofonisten Evan Parker kan også opleves i Aalborg på Huset, hvor Kasper Staub Trio spiller dobbeltkoncert med den nye unge Aloft Quartet, og samme sted står den på trippelkoncert med de jazzeksperimenterende kvinder fra Excelsior, Ydegirl og Shitney. Nord for Aalborg bliver der mulighed for at høre Makiko Hirabayashi Trio i Skørping og Snorre Kirk i Frederikshavn.

Der er med andre ord en masse jazzet varme at hente over hele landet, når Vinterjazz 2018 spilles i gang. Måske ses vi derude?

 

Jazznyt er et dansk musiksite, drevet af musikentusiasten Niels Overgård fra Herning, der siden 2004 har udgivet mere end 2500 indlæg og anmeldelser af nye udgivelser inden for dansk og international jazz – og det der ligner.