Flere tiltag tilføjet: Vinterjazz 2021 lever videre online


Vinterjazz 2021 er aflyst, men en række deltagende spillesteder og arrangører giver nyt digitalt liv til festivalen i form af streaming-koncerter, podcasts med mere. Læs med og bliv klogere på de digitale muligheder herunder

Årets Vinterjazz skulle være begyndt i dag, fredag den 5. februar. Det kunne desværre i sidste ende ikke lade sig gøre som følge af de fortsatte landsdækkende restriktioner, oprindeligt indført den 15. december 2020, der tvinger landets kulturinstitutioner til at holde indendørsarealer lukket for offentligheden. En række deltagende spillesteder og arrangører har dog i kraft af nedlukningen valgt enten at gennemføre udvalgte begivenheder som streaming-koncerter eller at lade de planlagte koncerter tage andre former som podcasts med mere.

Stream en eftertænksom dansefest fra KU.BE
Den danske, eksperimenterende elektro-duo Lyra Valenza skulle have optrådt på KU.BE under Vinterjazz. Det gør de stadig, men koncerten er blevet forvandlet til livestream. Duoen var ellers klar til at tage 2020 med storm som en del af det europæiske kulturprojekt “Shape”, da alt lukkede ned. Lyra Valenza arbejder i øjeblikket på deres næste, fjerde udgivelse, hvor de endnu en gang, på vanligt eksperimenterende vis, skifter tempo og kører i en helt ny retning. ”Vi kan have lidt mere gear med til den her koncert, fordi vi ikke skal ud at flyve, så vi tager flere synthesizers med, og en guitar. Det starter nok i den ambiente og eksperimenterende afdeling. Og så udfordrer vi os selv ved at gå en lidt anden vej end vanligt”, fortæller duoen forud for koncerten, som markerer deres første optræden i København i et år.

27/2, 20:00 – Lyra Valenza – Læs mere / Gratis stream

RMC live-streamer musikalsk grundforskning med Lars Greve
“Hvad er det kunstneriske potentiale i at improvisere på et akustisk instrument i et lokale, hvor udvalgte genstande sættes til at vibrere?” Sådan lyder spørgsmålet fra træblæser, komponist og lektor på Rytmekons Lars Greve, der live-streamer den foreløbige konklusion på sit musikalske forskningsprojekt “Rooms of Resonance” direkte fra RMC. Præsentationen tager form af først en koncert, dernæst en forelæsning og efterfølgende dialog med opponenterne Rune Glerup og Søren Kjærgaard og de online tilstedeværende. Du finder en forsmag på Lars Greves spændende projekt her: “Rooms of Resonance Trailer”

22/2, 16:00 – RMC – Læs mere / Gratis stream

Jazzede Beatles-fortolkninger fra hjem til hjem
Arrangøren Jazz i Trekanten har allieret sig med parret Charlotte og Conrad Melin i Middelfart. Sammen har de søgt midler fra Spar Nord Fonden, der foreløbigt har doneret penge til en koncert med gruppen Baun on Beatles. Jazztrioen fortolker udvalgte Beatles-sange med personlighed, nerve og respekt. Pianist og sanger Søren Baun voksede op med Beatles på pladespilleren og har gennem tiden lavet sine egne versioner med inspiration fra bl.a. latin, soul og jazz. Koncerten finder sted og bliver live-streamet fra Charlotte Melins rummelige køkken, der tidligere har ageret ramme for en række intime koncerter.

27/2, 16:00 – Jazz i Trekanten – Læs mere / Gratis stream

Vinterjazz bliver til Venterjazz i KoncertKirken
De skulle have spillet for et levende publikum i KoncertKirken under årets Vinterjazz, men er nu i stedet blevet omgjort til live-streams og omdøbt til Venterjazz. To aftener med streamede koncerter er på programmet, i hvad der skulle have været festivalens sidste uge. Først dansk improjazz i topkaliber med grupperne Søren Kjærgaard/Torben Snekkestad og Jesper Zeuthen/Jacob Anderskov/Anders Vestergaard, dernæst elektroakustik i grænsefeltet mellem avantgarde og moderne klassisk  med Ghost Flute & Dice og Thomas Kudela. Koncerterne streames live på KoncertKirkens Facebook-side og Youtube-kanal.

26/2, 20:00 – VENTERJAZZ – Søren Kjærgaard/Torben Snekkestad + Jesper Zeuthen/Jacob Anderskov/Anders Vestergaard – Læs mere / Gratis stream
28/2, 20:00 – VENTERJAZZ – Ghost Flute & Dice + Thomas Kudela – Læs mere / Gratis stream

ALICE fanger tidsånden med unikke live-sessions til arkivet
Det eksperimenterende spillested ALICE på Nørrebro har i modsætning til mange andre spillesteder valgt at gå bort fra streaming-modellen under den verserende nedlukning. I stedet har man her indrettet salen til et decideret studie, hvor filminstruktør Frigge Fri sammen med ALICEs hold af teknikere og frivillige indfanger en række af de i spillestedets øjne mest spændende kunstnere på den danske scene lige nu: “Vi tror og håber på, at det vil være videoer, som for eftertiden kan fungere som et arkiv over nogle af tidens strømninger, og vi vil på sigt udvide video-arkivet med et lydarkiv med koncertoptagelser”, skriver ALICE.  Projektet med navnet ALICE Archives søsættes med første musikvideo den 26. februar med fritspillende Selvhenter – oprindeligt en del af spillestedets Vinterjazz-program.

ALICE Archives
26/2-? – ALICE, Kbh – Læs mere

Ingen musikalsk pause på Fermaten – fortsætter digitalt
Mange af Fermaten i Hernings koncerter i 2020 blev afholdt for et siddende publikum, mens mundbind blev en fast del af koncertoplevelsen. De nuværende restriktioner betyder et komplet stop for gængs koncertaktivitet, og derfor valgte Fermaten at live-streame en enkelt koncert med den unge trio Kosmos, der gennem instrumentalmusikken giver rum til nysgerrighed og impulsivitet. En ny instrumentalkoncert er kommet til siden – denne gang med danske Vestbo Trio, der med 10 år på bagen vist sig langtidsholdbare med deres særlige mix af melodi, groove og blues’et guitarspil. Vestbo Trios seneste album “Gentlemen…” blev indspillet i Mark Knopflers studie i London, og albummet gik ind som #1 på den danske vinyl top 40.

Kosmos
19/2, 20:00 – Fermaten, Herning – Læs mere / Gratis stream

Vestbo Trio
26/2, 19:30 – Fermaten, Herning – Læs mere / Gratis stream

Blood Sweat Drum + Bass feat. Dawda Jobarteh og Jakob Sørensen
Koldings regionale spillested Godset skulle i samarbejde med den lokale jazzarrangør Jazz6000 have budt publikum inden for til et unikt møde mellem det 25 personer store bigband Blood Sweat Drum+ Bass, den herboende gambianske komponist, koraspiller og sanger Dawda Jobarteh. I stedet bliver koncerten afholdt som gratis live-stream via YouTube samme dato, og alle får nu chancen for at opleve en uden tvivl medrivende aften i sikre rammer. Der sendes link til stream ud før koncertstart via Godsets/Jazz6000s online-kanaler. OBS. Palle Mikkelborg skulle oprindeligt have været koncertens anden musikalske gæst, men har været nødsaget til at melde fra for at minimere risikoen for smitte. I stedet medvirker trompetist Jakob Sørensen.

BSD+B feat. Dawda Jobarteh og Jakob Sørensen
18/2, 20:00 – Jazz6000/Godset, Kolding – Læs mere / Gratis stream

Dyk ned i musik, du ikke vidste, du kunne lide med Radars podcast
Som et plaster på såret af de aflyste koncerter har spillestedet Radar i Aarhus valgt at transformere live-formatet til en podcast, der med titlen “Musikklubben: God musik du ikke kan lide” lover at “præsentere dig for musik, du måske ikke kan lide – men en gang imellem tager chancen og dykker ned i alligevel.” Der er allerede tre afsnit til fri aflytning, hvor du under kyndig vejledning får alle muligheder for at dykke med ned i emner som free jazz, psykedelisk musik fra Tyrkiet med mere.

“Musikklubben: God musik du ikke kan lide” – lyt med her

Blød bossa fra Caféen Skjolds Plads til din skærm
Caféen Skjolds Plads på Nørrebro i København skulle have afholdt deres første Vinterjazz-koncert på festivalens planlagte åbningsdag fredag den 5. februar. I stedet valgte caféen at gøre koncerterne med duoen Jazzy Bossa og The Brazil Guitar Duo til et gratis live-stream, og du kan derfor stadig få den bløde og melodiske jazz direkte ind i stuen på linket herunder. Seneste tilføjelser til streaming-programmet er endnu en eftermiddag med The Brazil Guitar Duo samt en koncert med solo-guitaristen Trubaduren fra Halløjsenberg, der lover “swingende jazz krydret med lidt franske sange og måske en Elvis”.

Online streaming-koncerter på Caféen Skjolds Plads
5/2, 18:00 – Duo Jazzy Bossa – Læs mere / Gratis VoD
12/2, 19:00 – The Brazil Guitar Duo – Læs mere / Gratis VoD
14/2, 17:00 – Duo Jazzy Bossa – Valentine Special – Læs mere / Gratis VoD
25/2, 18:00 – Trubaduren fra Halløjsenberg – Læs mere / Gratis stream
26/2, 19:00 – The Brazil Guitar Duo – Læs mere / Gratis stream

Jazzens vandhul rykker online
Den efterhånden ikoniske jazzbar Charlie Scott’s i det indre København har været en fast del af både Vinterjazz og Copenhagen Jazz Festival i årevis – ofte anført af den herboende australske klarinettist Chris Tanner og hans musikalske kumpaner. Grundet omstændighederne får du nu chancen for at storswinge med god afstand, når jazzbaren igen streamer en koncert med Chris Tanner Trio, denne gang med følge af sangerinden Malene Mortensen og hendes fortolkninger af “The Great American Songbook”.

Upstairs Jazz Charlie Scott’s Bar feat. Malene Mortensen
23/2, 17:00 – Charlie Scott’s, Kbh – Læs mere / Gratis stream

Benjamin Koppel og co dyrker kvaliteten med online festivalprogram
Benjamin Koppels musikvirksomhed Cowbell gentager succesen fra sommeren 2020 med et fyldigt program bestående af 10 online betalingskoncerter, optaget i høj kvalitet i The Village-studiet i Vanløse. Under overskriften “Winter Jazz 2021 – Online Festival” får du mulighed for at købe adgang til både de nye koncerter med kunstnere som Alex Riel, Christian Hjelm, Kristoffer Sonne, Rikke Sandberg, Josefine Cronholm, Pierre Dørge, Anders Koppel, Mark Linn, Molly Koppel, Kenny Werner, Tom McEwan, Michael Møller og mange flere – samt til de koncerter, der blev gjort tilgængelige under det tilsvarende koncept i sommeren 2020.

Læs mere og køb billet hos Cowbell Music

Der er i skrivende stund flere online-tiltag på vej fra spillesteder og arrangører, der skulle have afholdt fysiske koncerter på den aflyste Vinterjazz 2021. Følg med her på Jazz.dk og vær opdateret på mulighederne for musikalske oplevelser i COVID-sikre rammer.