Kresten Osgood møder amerikansk unikum på Vinterjazz-turné


Den New York-baserede multiinstrumentalist Cooper-Moore indledte sin karriere i begyndelsen af 1970’erne – først som pianist, siden med særligt fokus på et spraglet arsenal af selvopfundne instrumenter. Under Vinterjazz 2023 drager den levende undergrundslegende på festivalturné med en af Danmarks største musikalske originaler, trommeslager, komponist m.m. Kresten Osgood

75-årige amerikanske Cooper-Moore er et af den slags fuldstændigt egenrådige talenter, som i kraft af sin musikalitet og særegenhed formår at transcendere alle forestillinger om tilhørsforhold til både genrer og specifikke instrumenter. I hans vidtfavnende, selvskabte instrumentarium finder man en lang række dybt personlige, logiske og veludviklede instrumenter som “The Didley-Bo” – en planke påført en eneste lang basstreng, som man spiller på med trommestikker, så det lyder som en blanding af funkbas og den menneskelige stemme. Eller hvad med “The Mouthbow”, som er et stykke træ, man har i munden og spiller på med en violinbue, mens mundhulen former instrumentets tone. Eksemplerne er talrige – fra “The 3 String Banjo” til diverse fløjter, og så har han ikke mindst udviklet sit helt eget specialbyggede trommesæt. 

Cooper-Moore er i dag anerkendt som virtuos og som én af de sidste af de store afroamerikanske originaler fra sin generation, der både har indlejret sig med folk som jazzkæmpen David Spencer Ware i hans sidste kvartet, lavet et hav af plader med freejazz-ikonet William Parker, spillet med Beyoncés lillesøster, Solange, og meget, meget mere. Cooper-Moore er en blændende improvisator, men egentlig en ligeså stærk blues-mand eller funk- eller folk-musiker, der ikke skelner til hverken musikalske og/eller genremæssige grænser.

Samarbejdet med danske Kresten Osgood har stået på i små 10 år, og de to har spillet en del sammen i især USA – senest i Washington i juni 2022. Nu kan de for første gang opleves sammen på danmarksturné med otte koncerter, der når det meste af landet rundt under Vinterjazz 2023, og der er god grund til at glæde sig for festivalpublikummet – virtuos musiceren, blues, soul og improvisation spillet på et kæmpe udvalg af fantastiske nye instrumenter opført af to dybt karismatiske og energiske performere.

Cooper-Moore / Kresten Osgood (US/DK) – Vinterjazz 2023
8/2 – Humble Musikefterskole, Langeland – Læs mere
9/2 – Teater Momentum, Odense – Læs mere
10/2 – Studenterhuset Aalborg – Læs mere
11/2 – Ribe (TBA)
12/2 – Erlings Jazz- & Ølbar, Aarhus – Læs mere
13/2 – Krabbesholm Højskole, Skive – Læs mere
14/2 – Kunsthøjskolen i Holbæk – Læs mere
15/2 – Klein, Kbh – Læs mere

Se Cooper-Moore demonstrere sit særdeles transportable trommesæt i videoen herunder:

Koncerterne er en del af Vinterjazz – en landsdækkende musikfestival, der finder sted i sin 22. udgave den 2.-26. februar 2023. Programmet offentliggøres løbende på Jazz.dk og på Facebook-siden. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.