New Danish Jazz: Vinterjazz præsenterer de unge fremadskuende kunstnere med nyt koncerttema


Den danske musikalske muld er spækfyldt med solister og grupper, der enten akkurat er nået gennem overfladen eller er på vippen til at gøre det. Med koncerttemaet New Danish Jazz præsenterer årets Vinterjazz et bredt udpluk af de unge, fremadskuende musikere og bands, der står på kanten af et gennembrud – fx i kraft af debutudgivelser, aktuelle talentpriser og internationale ambitioner. Her kan du læse mere om nogle af de mange kunstnere under temaet, der alle optræder på Vinterjazz 2023 fra 2.-26. februar

Læs mere: Se alle koncerterne under temaet New Danish Jazz

Teis Semey Quintet (DK/INT)
Den i Amsterdam bosiddende fingernemme danske guitarist og komponist Teis Semey blomstrer i disse år som et nyt, stort talent på den europæiske scene. Sammen med sin kvintet har han vundet stigende international succes bl.a. ved på en af verdens største jazzmesser Jazzahead i Bremen. Denne aften præsenterer holdet musikken fra deres seneste album “Mean Mean Machine”, hvor de fem bragende dygtige musikere leverer en vidunderlig blanding af punk, moderne jazz og indie, der emmer af både høj medrivende energi, men også af følsomhed og poesi.

Torsdag 2/2, kl. 20:00 – Giant Steps, Svendborg – Læs mere / Køb billet

Baryl
Baryl – ledet af vibrafonist/komponist Viktoria Søndergaard – spiller legende originalmusik fra kapelmesterens hånd. Musikken er skrevet med fokus på hverdagens rolige, udfordrende og kaotiske stunder. Viktoria Søndergaard modtog Tivoli Jazz Pris og Aarhus Jazz Talent i 2022, hvor Baryl også tog sejren i den landsdækkende Jazzkonkurrencen. Juryen udtalte: ”Vinderne er originale i deres tonesprog og henter inspiration fra nær og fjern. Kompositionerne er melodiske og samspillet gribende dynamisk. Alle musikere er dygtige på deres instrumenter, men det er ikke hver dag, at man hører så badass en vibrafonist!”

Torsdag 2/2, kl. 21:00 – Paradise Jazz / Huset, Stardust – Læs mere / Køb billet
Fredag 3/2, kl. 20:00 – Kulturhus Risbjerggaard, Hvidovre – Læs mere / Køb billet
Torsdag 9/2, kl. 20:00 – Huset i Hasserisgade, Aalborg – Læs mere / Køb billet
Lørdag 18/2, kl. 19:00 – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Hvalfugl
“Et af de absolut mest spændende navne på den danske jazzhimmel lige nu” – Dagbladet Politiken. Med deres gribende instrumentale udtryk har den aarhusianske trio Hvalfugl begejstret både publikum og anmeldere, siden de udsendte deres debutalbum “By” i 2017. Jonathan Fjord Bredholts elegante klaverfigurer og sfæriske klangflader spillet på harmonium flettes sammen med Jeppe Lavsen krystallinske guitartemaer og Anders Juel Bomholts vuggende kontrabas på en måde, der skaber både enhed og stor detaljerigdom. Det er samtidig musik, som skaber rum til lytterens egne indre billeder, hvad end man lader sig rive med af de stærke melodiske tråde eller synker ned i de dybe, atmosfæriske lag.

Fredag 3/2, kl. 20:00 – Huset i Hasserisgade, Aalborg – Læs mere / Køb billet
Lørdag 4/2, kl. 20:00 – Kulturhuset Jernbanegade 12, Hjørring – Læs mere / Dørsalg
Søndag 12/2, kl. 20:00 – Hotel Cecil, Kbh – Læs mere / Køb billet + ekstrakoncert kl. 16:00 – Læs mere / Køb billet
Søndag 26/2, kl. 15:00 – Lemvig Musikforening / Tuskær, Lemvig – Læs mere / Dørsalg

Crush String Collective
Crush String Collective er et eksperimenterende strygerkollektiv, der gennem deres sammenlagte 150 års instrumenterfaring, non-hierarkiske struktur og homogene sammenspil, tager lytteren med ind i en pludselig forelskelse i strygeinstrumenternes sarte og levende klang. De har brudt med den klassiske musiks strenge rammer og leger med øjeblikkets magi. De udforsker strygerlydens mange aspekter. De skaber musik der strækker sig fra den storslåede klang af et strygeorkester til atmosfærer af små lyde af træ og strenge, som møder bue og hår.

Lørdag 4/2, kl. 19:00 – KoncertKirken, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Tabloid
Fem af landets fremmeste unge musikere fra pop- og jazzscenen er gået sammen i bandet Tabloid. Deres fælles cv er respektaftvingende: Jadas musikalske højre hånd er med. Den ene halvdel af Bremer/McCoy er med. Den nye jazzgenerations mest renommerede saxofonist er med. Trommeslageren fra Nik & Jay og Drew Sycamore er med. I Tabloid har de fundet et fælles frirum. Her skaber de musik, som minder os om ikke at dømme og begrænse os selv, og på deres album disker de op med elementer fra både fusionsjazz, country og J-pop.

Lørdag 4/2, kl. 20:30 – Turkis, Aarhus – Læs mere / Køb billet
Fredag 10/2, kl. 20:00 – Jazznæs / Gjethuset, Frederiksværk – Læs mere / Køb billet
Fredag 17/2, kl. 20:00 – Dexter, Odense – Læs mere / Køb billet

OTOOTO w. special guest: Lo Ersare
OTOOTO (‘lyd lyd’ på japansk) er en ny supergruppe i dansk jazz. Lyden af OTOOTO er defineret af Oilly Wallace og Jonas Dues lyriske og lette melodier parret med en karakteristisk lyd af den legendariske vintage-synthesizer Juno 60. Med frodige synthlag, båndmaskiner, dansable grooves tilsat horn over et landskab af gospeltonede harmonier, ryster OTOOTO op med en blanding af r&b, funk, jazz og neo-soul. Til Vinterjazz 2023 indtager OTOOTO Stengade med special guest Lo Ersare, bedre kendt som frontperson i Lucky Lo.

Lørdag 11/2, kl. 20:00 – Spillestedet Stengade, Kbh – Læs mere / Køb billet

Little North
I en smeltedigel af moderne minimalisme og nordisk jazz tradition og med en intensitet der trækker tråde til New Yorks jazzscene, tilføjer klavertrioen Little North det næste spændende kapitel i historien om skandinavisk jazz. Trioens albums har to gange været på coveret af Spotifys State of Jazz, er blevet præsenteret på fransk nationalradio France Musique og fik flotte anmeldelser i blandt andet Politiken og DownBeat Magazine. Deres aktuelle album “Wide Open” udkommer i januar 2023 og er en abstrakt og indadvendt fortsættelse af deres musikalske fortælling, som samtidig er fyldt med en ny følelse af eventyr.

Lørdag 11/2, kl. 20:00 – Kedelhuset, Silkeborg – Læs mere / Køb billet

Smag På Dig Selv
Har du nogensinde overvejet, hvordan et mash-up af din yndlings techno-DJ, din fars jazzhelte og din lillebrors black-metal-favoritter vil lyde? Den københavnske jazz/punk-trio Smag På Dig Selv er måske svaret. SPDS udforsker med sit primale set-up instrumental eufori og hidkalder de bramfri og dansable kræfter, der opstår, når saxofoner og trommer smelter sammen i genrenedbrydende vildskab, hvilket man bl.a. har kunnet opleve på sidste sommers Roskilde Festival og Copenhagen Jazz Festival. Med poetiske indslag og industrielle rekvisitter, sætter de gang i festen på tværs af generationer.

Lørdag 11/2, kl. 20:00 – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
Lørdag 18/2, kl. 19:30 – Svanekegaarden, Svaneke – Læs mere / Køb billet
Onsdag 22/2, kl. 20:00 – JAZZ9TUS / Studenterhuset > El Mundo, Aalborg – Læs mere / Køb billet
Lørdag 25/2, kl. 21:00 – Spillestedet Generator > Vinterlys, Skjern – Læs mere / Fri entré

ALAWARI
ALAWARI er en sekstet baseret i København med en ny europæisk lyd. Fragmenter fra gamle krige og revolutioner runger i musikken, der både bringer elementer fra klassisk musik og jazz i et stærkt format, der aldrig har været mere vedkommende. Der præsenteres en orkestral, kompositorisk og improviserende musik, der søger at overvælde og afklæde lytteren sine forbehold. ALAWARI søger gennem et stærkt instrumentalt og kompositorisk overskud at skabe en intens og nærværende totaloplevelse, der flår verden fra hinanden i et øjeblik, så lytteren selv kan sætte den sammen igen. I april 2022 udgav ALAWARI debutalbummet med samme navn på April Records, og det har fået en fremragende modtagelse i både den danske og internationale presse samt sikrede bandet en DMA som Årets Nye Jazznavn 2022.

Lørdag 11/2, kl. 20:30 – Studenterhuset, Aalborg – Læs mere / Køb billet
Søndag 12/2, kl. 20:00 – KLEIN – Karens Minde Kulturhus, Kbh – Læs mere / Køb billet
Onsdag 15/2, kl. 20:00 – Dexter, Odense – Læs mere / Køb billet
Fredag 17/2, kl. 20:00 – Turkis, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Antonio Dayyani
Trommeslager og komponist Antonio Dayyanis har altid haft musikken ved sin side i forskellige afskygninger, og i forsøget på at finde ud af, hvilken vej man skal gå, er albummet ”Herfra Kan Det Kun Gå To Veje” opstået som den første rodfæstning i den unge kunstners karriere. “Uden tvivl en af årets debutplader” skrev Niels Overgård om “Herfra kan det kun gå to veje” i sin anmeldelse på Jazznyt, der hurtigt manifesterede sin kvalitet ved fine anmeldelser og masser af afspilninger på P8 Jazz. Musikken er rolig og lyrisk og blander folkemusik med nordiske toner i en omfavnende jazzfeeling, der trækker på inspirationer som Jan Johansson, Svaneborg Kardyb og Paul Simon. Med sig har han et seks mand stort orkester med rødder i den unge, aarhusianske musikscene.

Onsdag 22/2, kl. 19:00 – Tingbjerg Bibliotek\Kulturhus, Brønshøj – Læs mere / Fri entré

Nissen Mosh
I februar udkommer den danske saxofonist Asger Nissen og sit band Nissen Mosh med debutudgivelsen Precious (ENJA Records). Det fejrer de med releasetour i Tyskland og Danmark. Siden 2017 har Asger Nissen haft base i Berlin. Her har han, ud over at studere på konservatoriet Jazz Institut Berlin, etableret sig på den tyske jazzscene, hvilket har medført samarbejder med navne som Jim Black, Jeff Ballard, Loren Stillman, Pablo Held, Christoffer Dell, Petter Eldh, Philipp Gropper m.fl. I et ungt, vovet og futuristisk udtryk søger Nissen Mosh nye retninger og rammer for jazzen. Bandets sound rummer en del af Asger Nissen’s favoritimpulser fra 60’ernes spirituel jazz, “Neue Musik”, moderne jazz og hiphop.

Tirsdag 21/2, kl. 19:30 – Vestervang Kirke, Helsingør – Læs mere / Dørsalg
Onsdag 22/2, kl. 20:00 – Erlings Jazz & Ølbar, Aarhus – Læs mere / Dørsalg
Torsdag 23/2, kl. 20:00 – Mellemrummet, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Tigeroak
Den danske neosoulduo Tigeroak består af Laurits Steen Møberg, elektronisk musiker, producer og guitarist, og Anna Prinds, vokalist og tekstforfatter. Tigeroak henter inspiration blandt Londons undergrundsjazz og hiphop, som blandet med nordiske indflydelser bidrager til deres nuancerede lydpalette. Ved at kombinere elektroniske grooves med figurative tekster og melodiske omkvæd sigter Tigeroak efter at skabe et rum, hvor alle kan nyde musik med et mere eksperimenterende fokus. Tigeroak blev i 2022 udvalgt til Jazzkonkurrencen og for deres koncert til festivalen ”Jazz and Words” blev de blandt andre nomineret til en DMA for årets nytænkende koncertoplevelse.

Lørdag 25/2, kl. 19:00 – Jazz i Trekanten / 27B, Kolding – Læs mere / Køb billet

Koncerterne er en del af Vinterjazz 2023 – en landsdækkende musikfestival, der finder sted i sin 22. udgave den 2.-26. februar. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.