Udvalgte turnéer på Vinterjazz – fra Skagen til Bornholm


Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, der finder sted i sin 22. udgave den 2.-26. februar 2023. Årets festival strækker sig over 25 dage og rummer 650 koncerter fordelt på flere end 180 spillesteder og arrangører i 60 byer fra Skagen til Svaneke – et nationalt initiativ, som er skabt og finder sted lokalt.

Kombinationen af festivalens længde plus det landsdækkende aspekt gør Vinterjazz til en mulighed for at møde nye spændende projekter og internationale gæstestjerner på turné. Herunder finder du udvalgte turnéer på Vinterjazz 2023. God festival!

Nissen Mosh
Tirsdag 21/2, kl. 19:30 – Vestervang Kirke, Helsingør
Onsdag 22/2, kl. 20:00 – Erlings Jazz & Ølbar, Aarhus
Torsdag 23/2, kl. 20:00 – Mellemrummet, Kbh

I februar 2023 udgiver den danske saxofonist Asger Nissen debutudgivelsen “Precious” med hans band Nissen Mosh. Udgivelsen bliver fejret med en releasetour, der blandt andet når forbi Vinterjazz 2023. I et ungt, vovet og futuristisk udtryk søger Nissen Mosh nye retninger og rammer for jazzen. Bandets sound rummer en del af Asger Nissens favoritimpulser fra 1960’ernes spiritual jazz, “Neue Musik”, moderne jazz og hip hop. Harmonisk spontanitet og elegante melodier komplimenteres af en rytmegruppe, der ikke blot fungerer som solidt fundament, men også tør tage teten og føre musikken ukendte steder hen. Dette skaber en atmosfære af nærvær og tillid — tillid til både hinanden og til deres lyttere. Sammen skaber Nissen Mosh energiladet musik med nye harmoniske- og melodiske udfoldelser, understøttet af pulserende grooves, flydende beats og rå energi – alt sammen med en gennemgående kærlighed til det kompositoriske.

Rumpistol Ensemble feat. special guests
Torsdag 23/2 kl. 20:00 – Radar, Aarhus
Fredag 24/2 kl. 20:00 – Studenterhuset / Vor Frelsers Kirke, Aalborg
Lørdag 25/2 kl. 21:00 – Forbrændingen, Albertslund
Søndag 26/2 kl. 20:00 – Hotel Cecil, Kbh

Rumpistol startede sin karriere som en anerkendt solo-artist, der skabte detaljerede elektroniske værker og fremførte shows over hele verden. De seneste år har han dog sat tempoet ned og opsøger i stedet samarbejdspartnere fra både jazzmusikken og den klassiske musiks verden, hvilket har ført til mere arbejde med organisk instrumentation og improvisation. Dette har både trådt i kraft i Rumpistols arbejde i det prisvindende band Kalaha, men nu også i hans Rumpistol Ensemble, som karakteriseres af dets meditative og cinematiske udtryk på grænsen mellem ambient, jazz- og neoklassisk musik. I stil med komponister som Nils Frahm og Max Richter er melodierne meget fremtrædende og produktionen er stadig rendyrket Rumpistol, men denne gang giver Jens B. Christiansen mere plads til de individuelle musikeres inputs til hans post-katastrofiske arbejde.

Gustaf Ljunggren & Skúli Sverrisson (DK/IS) 
Fredag 24/2 kl. 20:00 – MantziusLive, Birkerød
Lørdag 25/2 kl. 21:00 – Harders, Svendborg
Søndag 26/2 kl. 20:00 – Brorsons Kirke, Kbh. N

To af nordens mest særegne instrumentalister – multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren og den islandske bassist Skúli Sverrisson (Laurie Anderson, Ryuichi Sakamoto, Bill Frisell, Blonde Redhead) – genbesøger de tilstande som musikken på deres nye fælles album “Floreana” inviterer til. Gustaf Ljunggren siger om musikken på albummet: “Jeg lyttede indad og det lød sådan her. Der var melodier og jeg valgte at sige “ja” til dem, at tage imod dem og løfte dem frem. Skúli har været med hele vejen i denne proces; han har gået ind i musikken med stor dedikation og kunstnerisk omhu, hjulpet med arrangementer, idéer til strukturer og stemninger. Ikke mindst har Skúli bidraget med sit vidunderlige, intense og generøse musikerskab med fuldt nærvær.”

Cooper-Moore/Kresten Osgood (US/DK)
Onsdag 8/2 kl. 19:00 – Humble Musikefterskole, Humble
Torsdag 9/2 kl. 19:00 – Teater Momentum, Odense C
Fredag 10/2 kl. 20:30 – Studenterhuset, Aalborg, Aalborg
Søndag 12/2 kl. 19:00 – Erlings Jazz & Ølbar, Aarhus
Mandag 13/2 kl. 19:00 – Krabbesholm Højskole, Skive
Tirsdag 14/2 kl. 19:00 – Kunsthøjskolen i Holbæk
Onsdag 15/2 kl. 20:00 – KLEIN / Karens Minde Kulturhus, Kbh.

75-årige amerikanske Cooper-Moore er et af den slags fuldstændigt egenrådige talenter, som i kraft af sin musikalitet og særegenhed formår at transcendere alle forestillinger om tilhørsforhold til både genrer og specifikke instrumenter. I hans vidtfavnende, selvskabte instrumentarium finder man en lang række dybt personlige, logiske og veludviklede instrumenter som “The Didley-Bo”; “The Mouthbow” og “The 3 String Banjo”, samt diverse fløjter og hans eget specialbyggede trommesæt.
Cooper-Moore er i dag anerkendt som virtuos og som én af de sidste af de store afroamerikanske originaler fra sin generation. Han er kendt fra gruppen Digital Primitives og har indlejret sig med jazzkæmpen David Spencer Ware i hans sidste kvartet, lavet et hav af plader med freejazz-ikonet William Parker, spillet med Beyoncés lillesøster, Solange, og meget, meget mere. Cooper-Moore er en blændende improvisator, men egentlig en ligeså stærk blues-mand eller funk- eller folk-musiker, der ikke skelner til hverken musikalske og/eller genremæssige grænser. Under Vinterjazz 2023 drager den levende undergrundslegende på festivalturné med en af Danmarks største musikalske originaler, trommeslager, komponist m.m. Kresten Osgood.

Karmen Rõivassepp & Aarhus Jazz Orchestra: Ambivalence (EE/DK)
Onsdag 8/2 2023, kl. 20:30 – DR Koncerthuset, Studie 2, Kbh.
Torsdag 9/2 2023, kl. 20:00 – Musikhuset Aarhus
Fredag 10/2 2023, kl. 20:00 – Kulturhus Kappelborg , Skagen

Den estiske jazzsangerinde, komponist og arrangør Karmen Rõivassepp er gået sammen med Aarhus Jazz Orchestra om et nyt album med titlen “Ambivalence”. Kom med til release-tour under Vinterjazz, hvor du kan opleve musikken fra albummet, som består af to numre fra Rõivassepps tidligere, anmelderroste albums samt spritnye kompositioner – alt sammen skrevet af Karmen Rõivassepp og arrangeret i samarbejde med den anerkendte bigband-arrangør Jesper Riis. Siden sin pladedebut har Karmen Rõivassepp været spydspids for den nordiske vokaljazz og er beundret for sin instrumentagtige stemme, rene lyd og altid legesyge natur. Publikum kan derfor se frem til en koncertoplevelse, der udforsker de mange (og måske endda ambivalente) sider af den nordiske jazz – vildskaben over for det skrøbelige og melankolske, den stærke melodi over for det ambiente lydunivers.

Kira Skov Trio – intimkoncerter
Fredag 10/2 kl. 20:00 – Musikhuzet Bornholm / Skt. Nicolai Kirke, Rønne
Lørdag 11/2 kl. 20:00 – Kulturhuset Kilden, Brøndby
Onsdag 15/2 kl. 20:00 – Jazz i Trekanten / Vandel Musik og Kulturhus, Vandel
Torsdag 16/2 kl. 20:00 – Skørping Musikstation, Skørping
Fredag 17/2 kl. 20:00 – Jazz i Trekanten / 27B, Kolding
Lørdag 18/2 kl. 20:00 – Viruphuset, Hjortshøj

Kira Skov spiller en vidtrækkende trioturné rundt i landet i forbindelse med Vinterjazz. Hun besøger her en række kirker og musikhuse og spiller en bred vifte af sange fra sit samlede katalog. Både fra pladerne med Kira and the Kindred Spirits, hendes hyldest til Billie Holiday og fra hende soloudgivelser frem til idag, samt udvalgte højdepunkter fra hendes medvirken i Poppen af Poppen. Publikum kan glæde sig til komme tættere på og opleve musikken udfolde sig i mere intime rammer, hvor sangene og Kiras vokal er i centrum. Med sig har hun violinisten Maria Jagd og Silas Tinglef på guitar. Begge har medvirket på hendes seneste tre udgivelser og Silas Tinglef bl.a. som medproducer.

Lucy Yeghiazaryan / Grant Stewart Quintet (US/DK)
Fredag 10/2 kl. 20:30 – Kulturhuset Islands Brygge, Kbh. S
Søndag 12/2 kl. 14:00 – Spillestedet Generator, Ringkøbing
Torsdag 16/2 kl. 20:00 – Dexter, Odense
Fredag 17/2 kl. 20:00 – Jazzværket / Gasværket, Brabrand
Lørdag 18/2 kl. 12:30 – Kulturhus Kappelborg, Skagen

Bliv henført til en af New Yorks jazzklubber, når Lucy Yeghiazaryan indtager Vinterjazz med saxofon-stjernen Grant Stewart og tre af den danske jazzscene mest efterspurgte jazzmusikere: Graig Earle, Magnus Hjorth og Cornelia Nilsson. Den armensk-fødte Lucy Yeghiazaryan spillede klassisk violin som barn, da hun opdagede sin fars i sovjettidens forbudte pladesamling, der fik sendt hende på sporet af jazzstandarder og lyden af Ella Fitzgerald og Sarah Vaughan, allerede inden hendes familie emigrerede til USA i 2002. I dag er hun et velkendt ansigt på New Yorks straight-ahead scene med tre udgivelser i eget navn. Hun kombinerer den klassiske, elegante jazzvokal med en særlig intim kommunikation og kontakt med publikummet. Grant Stewart har været en integreret del af den amerikanske jazzscene siden 1990. Han har været en fast figur på scenen i ”Small’s Jazzklub”, siden den blev etableret, og har indspillet og turneret med de største navne fra sin generation (bl.a Brad Mehldau, Bill Charlap, Peter Bernstein).

ALAWARI
Lørdag 11/2 kl. 20:30 – Studenterhuset, Aalborg
Søndag 12/2 kl. 20:00 – KLEIN / Karens Minde Kulturhus, Kbh.
Onsdag 15/2 kl. 20:00 – Dexter, Odense
Fredag 17/2 kl. 20:00 – Turkis, Aarhus

ALAWARI er en sekstet baseret i København med en ny europæisk lyd. Fragmenter fra gamle krige og revolutioner runger i musikken, der både bringer elementer fra klassisk musik og jazz i et stærkt format, der aldrig har været mere vedkommende. Der præsenteres en orkestral, kompositorisk og improviserende musik, der søger at overvælde og afklæde lytteren sine forbehold.
ALAWARI søger gennem et stærkt instrumentalt og kompositorisk overskud at skabe en intens og nærværende totaloplevelse, der flår verden fra hinanden i et øjeblik, så lytteren selv kan sætte den sammen igen. I april udgav ALAWARI debutalbummet med samme navn på April Records, og det har fået en fremragende modtagelse i både den danske og internationale presse samt sikrede bandet en DMA som Årets Nye Jazznavn 2022.

Snorre Kirk European Quartet feat. Giacomo Smith, Joe Webb (DK/UK)
Lørdag 11/2 kl. 12:00 – Frokostjazzen / Kedelhuset, Silkeborg
Tirsdag 14/2 kl. 20:00 – Bartof Station, Frederiksberg
Onsdag 15/2 kl. 20:00 – Horsens All Stars / Platform K / KulisseLageret, Horsens
Fredag 17/2 kl. 15:30 – Jazzcup, Kbh.

Til Vinterjazzen 2023 har Snorre Kirk fornøjelsen af at byde velkommen til to af de mest fremtrædende profiler fra den yngre generation af britiske jazzmusikere, der som jazznation i disse år oplever en sand kreativ renaissance. Saxofonisten Giacomo Smith er en af de mest toneangivende skikkelser i det britiske jazzmiljø, både som frontfigur og primus motor i det succesfulde orkester Kansas Smitty’s, og som ophavsmand til jazzklubben af samme navn, samt som solist med alt og alle fra Jamie Cullum til Wynton Marsalis. Klaverfænomenet Joe Webb tilhører samme generation, og betragtes som værende et af Englands helt store fremadstormende klavertalenter. Med bassisten Anders Fjeldsted til at fuldende kvartetten, vil publikum her få mulighed for at opleve hvordan den klassiske jazz kan lyde i 2023 på begge sider af kanalen!

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, der finder sted i sin 22. udgave den 2.-26. februar 2023. Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.