Vinterjazz begynder 1. februar: Det kan du opleve i festivalens første uge


Torsdag den 1. februar begynder årets første store jazzfestival, Vinterjazz 2024, der indtager 50 byer i hele landet med en stærk blanding af ny dansk jazz, særprojekter og internationale gæster, bl.a. Kurt Rosenwinkel, Tara Clerkin, Kinga Głyk og Alabaster dePlume – samt aktuelle DMA-vindere som Selvhenter, Marcela Lucatelli, Tigeroak, SVIN, Karmen Rõivassepp og Nana Rashid.

Allerede i første uge kan du opleve japanske Otomo Yoshihide, den spirituelle jazzbebuder Alabaster dePlume, den norske komponist Maja S. K. Ratkje & Nordic Affect, den amerikanske pianist Justin Kauflin, den islandske bassist Skúli Sverrisson og den svenske sangerinde Lisa Nilsson.

Der er allerede meldt udsolgt eller få billetter til en del koncerter, så vi anbefaler ikke at vente for længe med at sikre sig billet. Hent den officielle Vinterjazz-app nu (iPhone/Android), og sammensæt dig eget program, uanset hvor du er!

Koncerter & billetter: www.jazz.dk/koncerter
Download program-app: www.jazz.dk/app
Digital avis: www.jazz.dk/vj24-program

Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond

 

Udvalgte highlights i første uge af Vinterjazz 2024:

Den anmelderroste saxofonist, komponist og poet Alabaster dePlume blander i bedste, frie collagestil spoken word, spirituel jazz, britisk folkemusik, mellemøstlige skalaer, ethio-jazz m.m. i et opløftende, inkluderende patchwork.

 

Alabaster dePlume (UK)
30/1 – Loppen, Kbh
1/2 – VoxHall, Aarhus
3/2 — Momentum, Odense

 

DR Big Band skyder fejringen af sit 60-års jubilæum i gang med en hyldest til sine musikalske rødder. Mærk bandet fylde Koncertsalen med en stærk kombination af cubanske rytmer og fuldfed bigband-lyd i ånden fra 1960’erne, hvor legenden Stan Kenton var en af bandets første musikalske helte og frontfigurer.

DR Big Band 60 År: Stan Kenton Tribute
2/2 – DR Koncerthuset, Koncertsalen

Flankeret af sin mangeårige kompagnon, Mattias Torell, præsenterer den svenske superstjerne Lisa Nilsson en blanding af hits fra karrieren, personlige favoritter fra den svenske og brasilianske sangskat, og ikke mindst sine efterhånden berømte monologer og anekdoter.

Lisa Nilsson – I nød og lyst (SE)
2/2 – Skanderborg Kulturhus

Otomo Yoshihide er for den japanske jazzscene, hvad John Zorn er for New York. Han takler jazzen som en ikonoklast, men med respekt, virtuositet og stor kunnen. Grænsen mellem mainstream og undergrund er hårfin med over 100 udgivelser på bagen.

Otomo Yoshihide’s New Jazz Quartet (JP)
31/1 – Alter / Radar, Aarhus
1/2 – Jazz Club Loco / KLEIN, Kbh

“Rökkur”, islandsk for skumring, inviterer lytteren ind i det soniske univers skabt af den norske optrædende komponist Maja S. K. Ratkje og det islandske ensemble Nordic Affect. Ratkje blander vokal og live-elektronik med lyden af barokkens instrumenter.

Maja S K Ratkje & Nordic Affect (NO/IS)
2/2 – KoncertKirken, Kbh

Lad dig blive ført igennem et blidt pulserende og intimt stemningsskabende lydlandskab fra albummet “Floreana” med to af Nordeuropas mest elskede og eftertragtede instrumentalister, svenske Gustaf Ljunggren og den islandske bassist Skúli Sverrisson.

Gustaf Ljunggren & Skùli Sverrisson
3/2 – Musikhuset København

Rasmus Lyberth har en unik evne til at formidle de dramatiske og storslåede fortællinger, der både findes i Grønlands natur og menneskeskæbner. Lyberth kan opleves solo og med New Jungle Orchestra.

2/2 – Den Sorte Diamant (med New Jungle Orchestra & Aviaja Lumholt)
3/2 – SDMK Esbjerg

Nyt album: Jacob Anderskov stjæler sangbogen tilbage!

Fællessangen er alle vegne, og pianisten Jacob Anderskov har de senere år begået en serie af koncerter med fællessang. Et til lejligheden særligt sammensat ensemble af vokalister og improvisatorer (Maria Laurette Friis, Jakob Munck, Kasper Tranberg og Jakob Høyer) udsætter højskolesangbogens repertoire for tyveri i Den Sorte Diamant. Bandets nyfortolkninger tæller bl.a. “Jeg ved en lærkerede”, “Du danske sommer” og “Se nu stiger solen”.

LØR 3/2, 20:00 — Den Sorte Diamant, Kbh.
Læs mere / Køb billet

Camilla Dayyani Group ft. Mohammad Ali Merati & Nazanin Ranjpour (DK/IRN)

Camilla Dayyani strækker sig over århundreder og kontinenter, når hun sætter musik til en række persiske og danske digte og fejrer udgivelsen af albummet ‘”Mine Miniaturer”. I Dayyanis univers møder digtere som Rumi, Khayyam og Farrokhzad bl.a. Karen Blixen og Piet Hein på en måde, så det føles naturligt at strække sig over århundreder og kontinenter.

TOR 1/2, 19:30 — Nørrelandskirken, Vejle
LØR 3/2, 20:00 — turkis, Aarhus
Læs mere / Køb billet

Det nye albumudspil fra Astrid Engberg, “Trust”, er blid nordisk soul/noir med vokalharmonier, blæsefraseringer, strygerarrangementer, dynamiske skift, langstrakte soniske flader, legende percussion og meget mere.

Astrid Engberg
2/2 – HUSET, Kbh

Prisvindende duo. Med inspirationskilder som Nils Frahm, Esbjörn Svensson og Jan Johansson’s Jazz På Svenska, er Svaneborg Kardybs musik en udsøgt og frydefuld sammensmeltning af smukke melodier, catchy grooves og subtile elektroniskevibes, nordisk atmosfære og organisk sammenspil.

Svaneborg Kardyb (nb: flere datoer)
31/1 – Jazznæs / Gjethuset, Frederiksværk

“I dansk eksperimentalmusiks forhave blomstrer rubiner, fantasi og kakofonisk guld.” Sådan skrev Dagbladet Information om Frk. Jacobsens nye album. Oplev Frk. Jacobsen på KLEIN med koncertformatet “I HAVEN”, som bliver fuld af eksplosiv indre imaginær kraft og lydlige overraskelser.

Frk. Jacobsen
2/2 – Klein, Kbh

ALAWARI er et musikalsk projekt baseret i København med en europæisk lyd, der forener modernistiske tilgange og historie i ét brændende udtryk. Fragmenter fra gamle krige og revolutioner genlyder i musikken, der bringer elementer fra både klassisk musik og jazz ind i et stærkt nyt format.

New Danish Jazz: ALAWARI
1/1 – H15 Scene, Kbh

Girls in Airports har siden 2009 konstant søgt at udvide deres lydunivers på tværs af genrer. En atmosfærisk lyd, der har fået anmelderne til at sammenligne dem med så forskellige navne som Brian Eno, Sun Ra, Radiohead, King Crimson, Jon Hassell og Jan Garbarek.

Girls in Airports (nb: flere datoer)
2/2 – Spillestedet Generator, Ringkøbing

I grænselandet mellem den jazz-inspirerede verdensmusik og de klassiske mestre mødes to af Danmarks mest anerkendte musikere på deres respektive instrumenter – Mathias Heise (mundharmonika) og Bjarke Mogensen (akkordeon) – med musik fra deres nye album, som netop har fået 5 hjerter i Politiken.

Mathias Heise / Bjarke Mogensen
3/2 – Rødovre Kirke

Aalborg Symfoniorkester præsenterer som de første bogkoncerten Annas Sang i stort orkesterformat. Benjamin Koppels bestseller-roman, “Annas sang”, er fyldt med musik, så hvorfor ikke inddrage et helt symfoniorkester i denne fantastiske fortælling?

Annas Sang feat. Aalborg Symfoniorkester
3/2 – Musikkens Hus, Aalborg
4/2 – Musikhuset, Aarhus

Den 23. udgave af Vinterjazz finder sted fra 1.-25. februar på 170 spillesteder og arrangører i hele landet.

Koncerter & billetter: www.jazz.dk/koncerter
Officiel program-app: www.jazz.dk/app
Digital version af avisen: www.jazz.dk/vj24-program

Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.