Guide: Find de bedste toner fra verdensmusikken på Vinterjazz 2017


Når Vinterjazz igen løber af stablen tre uger i februar er der tale om jazz uden skyklapper. Det åbne jazzbegreb og dets mange indspark til og fra genrer er helt grundlæggende for de to årlige jazzfestivaler arrangeret af Copenhagen Jazz Festival, og det indebærer selvfølgelig også verdensmusikken, der som altid er stærkt repræsenteret. Verdensmusikken fylder meget i jazzlandskabet i dag – her finder du nogle af dens bedste møder med jazzen under Vinterjazz 2017:

 

Richard Bona & DR Big Band (CAM/DK)

Sanger, bassist og sangskriver Richard Bona er en velkommen gæst i danske koncertsale. Han har spillet med de allerstørste, og er for længst en størrelse selv. Med udgangspunkt i sit fædreland Cameroun optager hans musik indflydelse fra en lang række stilarter og kontinenter, som bliver til en vidunderlig blanding, der damper af passion, rytme og elegance. Efter storartede koncerter på flere af de førende danske sommerfestivaler er han nu tilbage i selskab med DR Big Band.

Lørdag 4/2 kl. 20:00 – DR Koncerhuset, Koncertsalen, København
Søndag 5/2 kl. 19:30 – Kulturværftet, Helsingør

 

Blood Sweat Drum + Bass feat. Issam Rafea, Moslem Rahal & Randers Kammerorkester (SYR/DK)

Blood Sweat Drum + Bass og Randers Kammerorkester præsenterer et enestående samarbejde med de to syriske topmusikere Issam Rafea (oud) og Moslem Rahal (ney). Begge orkestre samles til et 37 m/k stort ensemble og spiller numre fra Blood Sweat Drum + Bass’ seneste to udgivelser: “On the Road to Damascus” og “In the Spirit of…”. Koncerterne byder desuden på en uropførelse af det helt nye værk: “Concierto de Scheherazade” – et originalt og nyskabende orkesterværk, som bygger bro mellem vestlig og mellemøstlig musikkultur.

Torsdag 23/2 kl. 20:00 – Amager Bio, København
Fredag 24/2 kl. 20:00 – Jazzselskabet i Aarhus

 

Ed Motta (BRA)

Han er allerede en superstjerne i sit hjemland Brasilien, og nu er Ed Motta endelig klar til at erobre resten af verden med sin medrivende fusion af brasilianske rytmer, jazz og “voksen”-pop. “Det Sydamerikanske Soul Monster” eller “Kolossen fra Rio”, som Ed Motta er blevet kaldt, er en særdeles dygtig multi-instrumentalist, der imponerer med sin unikke stemme og talent for sangskrivning.

Onsdag 22/2 kl. 20:00 – MoorJazz / Fermaten, Herning

 

Dawda Jobarteh / Stefan Pasborg (GMB/DK)

Den grænsekrydsende duo Dawda Jobarteh & Stefan Pasborg er et af de mest sprællevende eksempler på mødet mellem jazz og verdensmusik i dag. Koraekvilibristen Dawda Jobarteh er født i Gambia, men har boet i mange år i Danmark, hvor han er blevet en af de mest fremtrædende verdensmusikprofiler, der også vækker genklang i det store udland, mens Stefan Pasborg er en af landets mest opfindsomme og energiske trommeslagere – en unik blanding af vestafrikansk koraspil og sprælsk dansk jazz.

Fredag 3/2 kl. 21:00 – Huset Esbjerg

 

Sarabi (KEN)

Sarabi betyder fatamorgana på swahili, men også forestilling, vision eller skabelse. Og Sarabis hæsblæsende og energiske musik kan netop give fatamorgana, men de er også et band med visioner, som er drevet af en enorm glæde ved at skabe noget nyt. Den slagkraftige gruppes musik er baseret på traditionelle kenyanske rytmer og den funky benga-musik, som vandt frem i 1960ernes Nairobi. De musikalske traditioner forener Sarabi med afrobeat og reggae i et lydbillede, som er bygget op omkring akustiske guitarer og smukke vokaler.

Tirsdag 21/2 kl. 20:00 – Atlas, Aarhus
Lørdag 25/2 kl. 21:00 – Global, København

 

Fatma Zidan (EGY)

Den egyptiskfødte, herboende sangerinde Fatma Zidan formår at præsentere og fortolke de store arabiske divaer og Mellemøstens vokalbaserede musik på enestående vis og har samtidigt indtaget en plads som en af scenens stærkeste sangere. Koncerten på Global bliver en unik oplevelse – Fatma Zidan vil tage greb om fortidens legender som blandt andre den udødelige egyptiske diva, Oum Khaltoum, men også præsentere sine egne overdådige sange.

Lørdag 4/2 kl. 21:00 – Global, København

 

Fuat Talay (TUR)

Fuat Talay dyrker et musikalsk crossoverlandskab, hvor den anatolske folkemusik blandt andet krydres med sufi- og alevimusik. Det er musik, hvor de traditionelle toner og melodier fra forskellige etniske instrumenter blandes med elektronisk musik og en blød og behagelig klang lyd smyger sig om lytteren.

Torsdag 9/2 kl. 20:00 – VerdensKulturCentret, KøbenhavnThe KutiMangoes

Et af Danmarks i særklasse bedste afrojazz-orkestre, The KutiMangoes, giver tre Vinterjazz-koncerter for musikglade drenge og piger. For The KutiMangoes er der ikke noget, som hedder børnemusik eller voksenmusik – kun god musik. Gruppen spiller med samme indlevelse og glæde uanset, hvem de spiller for og har høstet mange roser for deres evne til at invitere musikelskere i alle aldre ind i musikken og give alle en kæmpe vitaminindsprøjtning fyldt med varme, glæde og solskin. Koncerterne er for de 6-12 årige, men hele familien er velkommen.

Søndag 19/2 kl. 14:00 – DR Koncerthuset, Studie 2, København
Fredag 24/2 kl. 14:00 – Tapperiet, Køge
Søndag 26/2 kl. 12:30 – Atlas, Aarhus

 

Om Vinterjazz 2017

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som strækker sig over tre uger og rummer ca. 600 koncerter fordelt på mere end 125 spillesteder og arrangører fra København til Aalborg. Den 17. udgave af Vinterjazz finder sted den 3.-26. februar 2017. Info & program: www.jazz.dk