Spillestedsportrætter: Swingende jazz i Syddanmark


Forud for årets Vinterjazz har vi talt med en række af landets jazzspillesteder og arrangører for at få et bedre billede af jazzens tilstand anno 2017. Otte spillesteder og koncertforeninger fordelt på Fyn, Jylland og Sjælland har givet et lille indblik i, hvordan arbejdet med Vinterjazz er lige der, hvor de befinder sig. Vi er nået til det syddanske, hvor man i Sønderjylland finder Sønderborg Jazzclub – Danmarks ældste af slagsen. På Fyn holdes Vinterjazzen i år i hævd af blandt andre Dexter i Odense og foreningen Giant Steps i Svendborg. Fælles for alle tre er, at de nyder godt af et trofast og dedikeret publikum, der støtter op om det lokale jazzliv.

 

Carsten Nicolaisen, formand for Sønderborg Jazzclub

“Sønderborg Jazzclub er en af landets ældste jazzklubber. Den blev stiftet 1953. I sin spæde begyndelse som en lytteklub med plader og senere med koncerter, som overvejende præsenterede traditionel jazz. Siden 2009 har klubben skiftet programprofil og præsenterer den moderne danske jazzscene og enkelte internationale navne. I dag har vi ca. et par hundrede medlemmer, og der er et godt trofast publikum til hver koncert som “swinger” i antal fra 60 til 100 publikummer. Alle vores koncerter afholdes som matinékoncerter søndag eftermiddag på Sønderborghus.”

“Vinterjazzen er en god anledning til at eksponere jazzen nationalt i samarbejde med landets øvrige jazzklubber. Hos os bliver der lige hygget lidt ekstra, og stemningen sættes med lys og blomster på bordene.”

Under Vinterjazz 2017 kan man se frem til to koncerter i Sønderborghus:

Lars Jansson Trio & Hans Ulrik
Sønderborg Jazzclub / Sønderborghus – Søndag 19/2, 15:00
Læs mere // Køb billet

Morten Pedersen 5-tet
Sønderborg Jazzclub / Sønderborghus – Søndag 26/2, 15:00
Læs mere // Køb billet

 

musikhuset dexter

Morten V. Østlund, daglig leder hos Dexter / Posten, Odense

“Jazzen i Odense og omegn er meget bredt funderet. Der er et særligt segment omkring traditionel New Orleans-jazz, større segment for standard jazz og et lille publikum til den mere udfordrende jazz for eksempel avantgarden. Dexter præsenterer standard- og alternative jazzformer fra både ind- og udland hele året rundt. På grund af vores konservatorium og dets rytmiske linje er der en del unge jazzinteresserede i byen, der er med til at skabe god stemning omkring jazzen på spillestederne. Dexter bliver brugt som spillested af en del mindre foreninger, og lokalt er der god dialog mellem spillesteder og arrangører.”

Hvad er det særlige kendetegn ved Dexter og de fysiske rammer på stedet?

“Dexter er en intim ramme for koncerter, hvor det er muligt at komme helt tæt på artisten. Det gør musikken og mødet mellem artist/publikum intenst og unikt.”

Vinterjazz 2017 byder blandt andet på følgende koncerter på Dexter, Odense:

Niels Ryde Trio feat. Ben Monder (DK/US)
Dexter, Odense – Fredag 3/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

Walt Weiskopf Quartet (US/DK)
Dexter, Odense – Fredag 10/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

Melissa Stylianou (CA)
Dexter, Odense – Lørdag 11/2, 20:00
Læs mere // Køb billet

 

Giant Steps 6

Pia Blohm, Giant Steps i Svendborg

“Musikforeningen Giant Steps er den eneste arrangør i Svendborg, der året rundt præsenterer jazz – og foreningens mange medlemmer (cirka 450) og gæster i øvrigt er meget dedikerede. Vi har et fantastisk, opmærksomt publikum, der lytter og gemmer al snak til pausen og efter koncerten. Giant Steps holder til på spillestedet Arne B. Her har vi skabt et hyggeligt intimt spillested med fine lyd- og scenelys-faciliteter. Og så har vi et fantastisk klaver, et opretstående Steinway, der er nyindkøbt i 2013 med hjælp fra fonde og indsamling fra publikum. Derudover gør vi i samarbejde med Arne B altid meget ud af at skabe gode forhold for musikerne.”

Hvorfor har I valgt at præsentere koncerter på Vinterjazz?

“Giant Steps har været med i festivalen i mange år (fra 2007) – helt tilbage til dengang, hvor den kun strakte sig over en uge med start i januar. Vi vil gerne være med til at støtte op om projektet: At mange spillesteder i en koncentreret periode sætter spot på jazzen i alle dens mangfoldige afskygninger er med til at synliggøre jazzen – og man kan hermed håbe, at jazzen finder et endnu større publikum.

Vi glæder os til at præsentere vores i alt seks spændende koncerter med både danske og udenlandske navne, og der er både kendte sværvægtere og nye yngre talenter blandt dem. Vinterjazz markerer samtidig starten på foreningens forårssæson med i alt 21 koncerter.”

Giant Steps står bag blandt andre de følgende koncerter under Vinterjazz 2017:

Peter Vuust Trio feat. Veronica Mortensen
Giant Steps, Svendborg – Lørdag 4/2, 14:00
Læs mere // Dørsalg

Bo Stief / Alex Riel / Henrik Gunde / Hans Ulrik – “Special Tribute To NHØP”
Giant Steps, Svendborg – Torsdag 23/2, 20:00
Læs mere // Dørsalg

 

Om Vinterjazz 2017

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som strækker sig over tre uger og rummer ca. 600 koncerter fordelt på mere end 125 spillesteder og arrangører fra København til Aalborg. Den 17. udgave af Vinterjazz finder sted den 3.-26. februar 2017. Info & program: www.jazz.dk