Jazznyt anbefaler månedens udgivelser: Ran Blake/Kresten Osgood, Blanco Y Negro, Thomas Fonnesbæk & Justin Kauflin og Jeppe Højgaard


Månedens udgivelser #3, november/december 2017
Af Niels Overgård / www.jazznyt.com

Ran Blake/Kresten Osgood: The Dorothy Wallace Suite (ILK) LP/DL/stream

Kresten Osgood er ingen novice ud i at samarbejde med amerikanske jazzlegender, der på den ene eller anden måde, har været med til at forme jazzen. Paul Bley, Dr. Lonnie Smith, Sam Rivers, Yusef Lateef, Oliver Lake og som den nyeste, pianisten Ran Blake.

Han er måske ikke den der har tiltrukket sig de største overskrifter i jazzen. Den 82 årige pianist har gennem årene, ofte arbejdet i duosammenhæng med sangerinder. I slutningen af 60’erne blev han hyret af Gunther Schuller til New England Conservatory som underviser og var sammen med ham, med til at starte Third Stream afdelingen. Han underviser stadig på konservatoriet, bl.a. har han et kursus om film noir og jazz.

Kresten Osgood har fulgt Blake siden sine teenageår, hvor han sidenhen opsøgte alt hvad han kunne komme i nærheden af med Blake på plade. Dengang troede han aldrig at han skulle komme til, at spille sammen med Blake.

Pladen The Dorothy Wallace Suite er en hyldest til en kvinde, der har haft stor betydning for Ran Blakes udvikling som kunstner. Ran Blake fortæller historien om den unikke kvinde på pladecoveret. Musikken er nyskrevet og suppleret med Thelonious Monk’s Pannonica og Duke Ellington’s Mood Indigo. 17 skæringer på 39 minutter vidner om et intenst forløb. Der er ikke overladt plads til tilfældigheder. Det er som et opkog, et koncentrat af Blake’s og Osgood’s musikalske evner.

Der er spor tilbage til Blake’s første soloplade fra 1965 og flere af dem han har lavet senere i karrieren. Osgood er i sin rolle som den lyttende musiker, den reflekterende, der supplerer Ran Blake’s smukke klaverspil. Det er et stemningsmættet klaverspil, hvor klassisk musik, Monk og jazzens historie kigger frem. Der er både noget sårbart og noget skrøbeligt blandet op med en beslutsomhed og insisterende fortælling. Det passer Osgood. The Dorothy Wallace Suite er et stærkt og holdbart udspil fra Blake og Osgood.

ilkmusic.com

 

Blanco Y Negro: Timbero (Stunt) CD/DL/stream

Det cubanske congaskraftværk Eliel Lazo er en verdensstjerne, der til held for den danske jazzscene har valgt at bo i Danmark. Jeg har lige set en optagelse fra sidste uge på Youtube fra Blue Note Tokyo, hvor han er på scenen sammen med pianisten Michel Camilo. Her leverer Lazo en solo, hvor taget blæses af klubben i Japan.

Eliel Lazo er også aktuel på plade sammen med gruppen Blanco Y Negro. I 2006 lavede Blanco Y Negro sit første album i Cuba, hvor den allerede på det tidspunkt i Danmark bosiddende bassist Yasser Pino også medvirkede. Året efter flyttede Eliel Lazo også til Danmark. Ved trommerne var det Jonas Johansen der byggede broen mellem Cuba og Danmark. Det gør han stadig. På det nye album er der kommet to nye medlemmer med. Den svenske saxofonist Karl-Martin Almqvist, der bl.a. er kendt fra DR Big Band og endnu en cubaner, pianisten Abel Marcel, der også er med i saxofonisten David Murray’s gruppe.

Alle fem medlemmer har bidraget med kompositioner til et jazzalbum med stærk inspiration fra det cubanske. Der er Karl-Martin Almqvists smukke ballade La Aldea del Norte. Der er titelnummeret Timbero, skrevet af Lazo, der er et congaseventyr. På den og flere andre numre synger Lazo iøvrigt også. Timbero er stærkt album i international klasse.

Sundance.dk

 

Thomas Fonnesbæk & Justin Kauflin: Synesthesia (Storyville) CD/DL/stream

Han tidligere lavet duoalbums med Ole Kock Hansen og Sinne Eeg. Nu er bassisten Thomas Fonnesbæk sammen med det amerikanske stortalent Justin Kauflin, som han mødte første gang i 2015. Mødet med den unge pianist satte dybe spor. De fandt frem til mange ligheder på tværs af kulturer. De fandt også hurtigt ud af, at de har den samme neurologiske evne, nemlig at kunne se lyde som farver inde i hovedet. En evne der kaldes synæstesi eller Synesthesia.

Thomas Fonnesbæk har skrevet 5 af pladens 10 numre. Panic Attack er et teknisk krævende nummer, hvor begge musikere spiller sig helt ud. Det er i det komplicerede samspil, at man fornemmer hvor særligt det musikalske forhold mellem Kauflin og Fonnesbæk er. De presser og lytter på hinanden.

Det er selvfølgelig nærliggende at sammenligne Fonnesbæk med Niels Henning Ørsted Pedersen, hvor Fonnesbæk i samme grad sætter sig selv og sit spil på kanten. Det er virtuost og melodisk vellydende. Han er ofte i spidsen med pianoet som backup. Kauflin er inde under Fonnesbæks basspil og fanger hurtigt, det som Thomas Fonnesbæk vil. Det kan bl.a. høre i den mesterlige udgave af Oscar Petersons Nigerian Marketplace. Kauflin er uden tvivl en stjerne in spe. Oscar Peterson har sat sit præg på den unge blinde pianist, der bl.a. byder ind med den smukke ballade Skybound.

Storyvillerecords.com

 

Jeppe Højgaard: Skrig hvis du har lunger (Kontentum) LP

En af de mest mærkværdige udgivelser jeg modtog sidste år var Jeppe Højgaards Gennem Glasset. En udgivelse der satte dybe spor i min lyttesjæl. En stærk konkurrent ud i det mærkværdige var Rasmus Kjærs LP Orgelimprovisationer, der var produceret af Jeppe Højgaard og ligeledes udkom sidste år. Højgaard har brugt outtakes fra Rasmus Kjærs LP som grundlag for Skrig hvis du har lunger.

Jeppe Højgaard udtaler i forbindelse med udgivelsen, at: “Vinklen på mit album kunne godt have været, at jeg stiller mig i opposition til mangt og meget og udkæmper mange oprør. For der er en masse jeg har været imod igennem tiden, og det ville passe fint ind i forhold til musikken; men samtidigt ville det også forfladige den.” Ja, Højgaard har endnu en gang lavet en mærkværdig plade. Den kan betragtes som en oppositionel plade, hvis man sætter den i relation til anden musik. Hvis man i stedet lytter til den uden, at relatere den til andet end pladen selv. Så begynder der at ske noget.

Højgaards ultraminimalistiske tekster eller digte er skrappe ledsagere til musikken og lydene: “Skrig du har lunger. For stenene knuser. Mens træerne bruser. Alt hvad der har tunger”. Højgaard ledsager de få tekster med betydningsfulde ord, med Kjærs kirkelorgelimprovisationer, der er processeret og bearbejdet af Højgaard, der også spiller på casio keyboard, klaver og støj. Det nævnes ikke at han spiller saxofon på titelnummeret. Måske er det støjen i Jeppe Højgaards tilværelse. Saxofonen var oprindeligt det instrument han etablerede sin musikalske karriere med, i den eksperimenterende ende af jazzen.

Skrig hvis du har lunger er et af årets højdepunkter i stakken med de plader, der ikke kan og vil indhegnes. Meget anbefalelsesværdig til oppositionelle lyttere, der trænger til at slappe af fra det oppositionelle.

jeppehojgaard.com

Kontentum.net

 

Ny playliste med dansk jazz

It’s a jungle out there. Lige her tænker jeg på den rodede vildskab som du møder på en streamingtjeneste som Spotify. Hvordan finder du de nye lækre jazznumre? Spotify har en rigtig fin playliste, der hedder State of Jazz. Her skiftes der løbende ud i 50-60 aktuelle jazznumre. Det er selvfølgelig den internationale jazzscene der er i fokus – herunder også en gang i mellem noget fra Danmark.

Jeg har flere gange lavet aktuelle playlister, hvor flere har valgt at følge dem. Nu ændrer jeg taktik. Jeg laver en liste JAZZNYT, der i bedste dynamiske stil løbende bliver opdateret med de nyeste danske jazznumre. Det eneste du skal gøre er at følge listen via Spotify.

Håber er at playlisetn får mange følgere, der hermed hele tiden er opdateret på lyden af den danske og nordiske jazzscene. Her i starten vil de aktuelle danske numre være suppleret med highlights fra 2017.

Fortæl dine venner og bekendte at listen findes, så er der god chance for, at de lytter til dansk jazz.

*Indlægget i denne artikel udtryk for skribentens holdning. Det månedlige jazznyt på Jazz.dk er et samarbejde mellem Jazznyt.com og Copenhagen Jazz Festival. De omtalte udgivelser i denne artikel er udvalgt af Niels Overgård fra Jazznyt. Flere gange om ugen er der nye og aktuelle anmeldelser på www.jazznyt.com.