Spillestedsportrætter: Vinterjazzen ulmer på Jazzcup, Paradise Jazz og Forbrændingen


Forud for årets Vinterjazz har vi talt med en række af landets jazzspillesteder og arrangører for at få et bedre billede af jazzens tilstand anno 2017. Otte spillesteder og koncertforeninger fordelt på Fyn, Jylland og Sjælland har givet et lille indblik i, hvordan arbejdet med Vinterjazz er lige der, hvor de befinder sig. Vi er nået til Storkøbenhavn – det mest aktive jazzområde i Danmark. Her finder man et væld af jazzede spillesteder og ildsjæle med trofast publikum, ikke mindst hos Jazzcup, Paradise Jazz i Huset-KBH og Forbrændingen i Albertslund.

 

Per & Pia Fischer, Jazzcup København

Hvad kendetegner miljøet omkring Jazzcup?

“En trofast tilhørerskare der kender vores høje musikniveau, koncerter på andre, men velegnede tidspunkter for et “modnere” publikum, der samtidig sidder midt i et unikt udvalg af CD’er og LP’er på en af de få jazzbutikker, der er tilbage. Jazzcup har et medlemsblad, en bar med priser i den prisvenlige ende og et særdeles velegnet lokale til levende musik. Vi har et fantastisk og positivt samarbejde med musikere, der elsker at optræde hos os. De henvender sig ofte selv for at komme på scenen.”

Hvad glæder I jer til at opleve i Jazzcup under Vinterjazz?

“Nordens tenorgigant Bernt Rosengren, de kommende kæmpetalenter Oilly Wallace og Søren Høst med Kasper Villaumes trio, Lars Jansson & Hans Ulrik, Ole Matthiessens kvintet, Miriam Mandipira, Niels Jørgen Steens Monday Night Quintet og en ganske anderledes musikalsk afslutning på festivalen med Tommy Kenter. Festivaler trækker altid og i Vinterjazz-perioden ofrer vi lidt flere tariffer på musikken, så publikum får større og sjældnere grupper på scenen, og vi forsøger at lokke nye tilhørere indenfor til livemusik.”

 

Paradise Jazz_Huset_foto Kristoffer Juel Poulsen 2015_hi res_06

Tove Enevoldsen, Paradise Jazz, København

“Paradise Jazz er musikernes spillested. Det er en forening oprettet af jazzmusikere – og vi hjælper med det praktiske. Vi har et meget bredt repertoire gående fra bebop til avantgardejazz; etnisk inspireret, brasiliansk, italiensk musik og meget mere. Vi henvender os både til de gamle og de unge publikummer. Bredden og kvaliteten er meget vigtig for mig, og det kan man også se på programmet. Det er fortrinsvist danske musikere – og kommer der internationale stjerner skal de spille med danske musikere. Lidt ligesom for 20 år siden er der mange unge talenter i øjeblikket. Så mange at “de vælter op af kloakken”, som Niels Jørgen Steen har sagt. Derudover er jeg lidt opmærksom på kvinderne. Det skal ikke være som i Sverige, men der er nogle sindssygt gode piger lige nu, og de skal arbejde mere for det, end deres mandlige kolleger skal.

Jeg hører ikke til jazzpolitiet, for der er brede rammer, men de fleste vil sige, at Paradise Jazz er et rigtigt jazzsted. Det er kvaliteten, og det er hyggeligt, og vi passer det jo og vi tager imod musikerne, så de kan føle sig hjemme. For når musikerne har det godt, så får publikum det også godt. Det er musikernes eget sted, og det tror jeg, folk kan mærke.”

Hvorfor har I valgt at præsentere koncerter på Vinterjazz?

“Vi plejer at have tre-fire koncerter om ugen, men under Vinterjazz kører vi seks koncerter om ugen, fordi der er stor tilslutning. Vi har konstateret, at det giver noget, og at der kommer mere opmærksomhed til jazzen.”

“Vinterjazz er virkelig vigtig. Jeg synes bedre om Vinterjazz end om sommerjazz, fordi den er mere seriøs. Sommerjazz betyder, at enhver café med to stole udenfor har nogle musikere, og musikerne spiller tit for ingenting, men til Vinterjazz kan de ikke spille ude i kulden. Vi betaler jo musikerne ordentligt, og om sommeren er man i konkurrence med gratis eftermiddagskoncerter og musikere, der spiller på døren. Og så kan jeg godt lide, at Vinterjazz er landsdækkende, for så kan du invitere en udenlandsk gæst, og han kan få det til at hænge sammen, fordi han kan lave en tour til Fyn og Jylland.”

 

forbrændingen

Jeppe Skjold, Forbrændingen

“Den vanlige jazzgænger på Forbrændingen er typisk medlem af Albertslund Jazzklub og/eller nærer en nysgerrighed for den mere moderne jazz, som Forbrændingen normalt repræsenterer. I sin helhed kommer vores program for Vinterjazz godt ud i afkrogene af jazzen. Vi har alt fra MC Einar-hybriden til Jesper Thilos kvartet med et par world-afstikkere undervejs. Forbrændingen præsenterer koncerter på Vinterjazz på grund af jazzens evigt udviklende væsen og især det høje danske niveau af musikere. Under Vinterjazz skruer vi op for det intime – man skal kunne komme helt ind under huden på musikerne.”