Vinterjazz 2014 nåede landet rundt med 450 koncerter på 17 dage


Søndag aften sluttede en Vinterjazz i bredformat efter en forrygende og alsidig festival, der bød på udsolgte koncerter og satte fokus på dansk jazz – musikere, spillesteder og jazzforeninger – i 17 dage over hele landet.

Vinterjazz 2014 blev en årgang, der slog rekorder, og som havde sit udgangspunkt i de danske jazzklubber og blev et bredt sammenskudsgilde af kunstneriske yderpunkter. I alt nåede festivalen op på 450 koncerter fordelt på 75 spillesteder, hvilket er en markant fremgang i forhold til en i øvrigt meget flot Vinterjazz 2013.

Udover en lang række internationale navne, så har Vinterjazz 2014 været præget af mange af de nye danske navne, dansk-amerikanske grupper, aktuelle Danish Music Awards-prisvindere og musik på kanten af jazzsproget. Politiken åbnede for eksempel sin dækning af Vinterjazz med en positiv anmeldelse af koncerten med Aske Drasbæk Group, som netop har vundet Årets Nye Danske Navn, og i Aarhus sluttede festivalen med Emil de Waal + Gustaf Ljunggren and Søren Kjærgaard feat. Elith ”Nulle” Nykjær, der udgav Årets Album 2013. Og så har der været en smag af både folkemusik (Dreamer’s Circus), litteratur (Søren Ulrik Thomsen, Jens Blendstrup m.fl.), verdensmusik (Fendika, Orquesta de Carlos Quilici m.fl.), avantgarde og elektronisk musik under temaet Future Sound of Jazz.

”Vinterjazz skaber opmærksomhed om jazzen. For eksempel om nye bands som Aske Drasbæk Group, der i november blev Årets Nye Danske Navn [2013]. Den har med andre ord samme funktion, som Copenhagen Jazz Festival har om sommeren. Ved at slå en festivalparaply op skaber man nysgerrighed, presseinteresse og øget publikumsopmærksomhed om en genre, der ellers på nær nogle få store navne har paradoksalt lave publikumstal i forhold til den enorme talentmasse, den rummer,” skrev musikredaktør Thomas Michelsen i Politiken.

”Musikken trives som et resultat af [festivalens] forståelse for, hvordan man får publikum og pressen i tale. Ikke bare om sommeren i København, men også landet over i februar, når der er Vinterjazz.”

Landet rundt
Overordnet har der været særligt øget aktivitet i Aarhus og Syddanmark inkl. Fyn, hvis man måler på pressedækningen og antallet af koncerter her. Samlet set stod Hovedstadsområdet og den historiske jazzby København dog fortsat for ca. halvdelen af Vinterjazz-koncerterne, men aktiviteten er i den grad spredt mellem områderne fra Amager, Valby, Rødovre, brokvartererne og nord for København, så i 2014 må man sige, at Vinterjazzen er kommet noget mere ud i landet.

Festivalens hovednavne har således ikke bare spillet i København. Tim Berne/Nels Cline/Jim Black gav en fremragende koncert i Aarhus, Jakob Bros amerikanske tentet feat. Peter Laugesen har spillet både i Aarhus og på Islands Brygge, den legendariske amerikanske trommeslager Steve Gadd gav koncert i Herning, og den nye israelsk-amerikanske trompetkomet Avishai Cohen “Triveni” kunne opleves både i Odense og København.

De første tilbagemeldinger tyder også på rigtigt mange udsolgte koncerter rundt omkring. Der har været meldt udsolgt i Silkeborg på Traktørstedet Ludvigslyst, Lyngby-Taarbæk Jazzklub, Frokostjazzen i Silkeborg, Sønderborghus, i Aarhus på Atlas, Musikhuset og Bora Bor, samt meldt om fulde huse på en række af de store steder i København såsom i Jazzhouse, JazzCup, Tranquebar, Kulturhuset Islands Brygge, Gustav’s Bistro, ILK på 5e og ikke mindst Jazzhus Montmartre, som havde udsolgt til alle sine otte Vinterjazz-koncerter.

Børnejazzklubben har desuden arrangeret koncertturné med Tom McEwan Trio i forbindelse med skolernes vinterferie og har også meldt udsolgt til alle sine seks koncerter i hhv. Viborg, Randers, Aarhus, Kalundborg, Roskilde og København.

Fællesskabsfølelse under Vinterjazz
”Vinterjazz er et sammenskudsgilde, der skabes af jazzklubberne og de turnerende musikere under festivalen. Jo flere steder der er med uden for København, jo tættere er der mellem Vinterjazz-aktiviteterne, så derfor er der stadig plads til flere aktive aktører og arrangører i landets yderområder. Vinterjazz har til formål at sætte fokus på dansk jazz og i særdeleshed på de dedikerede spillesteder, uafhængige arrangører og jazzforeninger rundt omkring i landet, og det gør vi ved at kickstarte sæsonen og skabe en festivalfølelse hos publikum, spillesteder og musikere,” siger Kenneth Hansen, festivalleder på Vinterjazz.

Vinterjazz 2015 finder sted den 6.-22. februar. For information om spillestedstilmelding, kontakt Christian Dalgas på venue@jazz.dk.

En særlig tak til Nordea-Fonden, hovedbidragsyder for Vinterjazz og Copenhagen Jazz Festival.